Lidové noviny

Nejošklivě­jší stanice přijde na řadu do tří let

- ADRIENA BINKOVÁ KRÁLOVÉHRA­DECKO

Zatímco nádražní budova v Náchodě se už leskne novotou a do dokončení náročné rekonstruk­ce zbývají poslední týdny, další města v Královéhra­deckém kraji zatím takové štěstí neměla a na opravy svých zchátralýc­h nádražních budov si ještě musejí počkat. Na lepší časy se ale blýská i v Jaroměři, Chlumci nad Cidlinou nebo v Meziměstí.

V příštích třech letech by na rekonstruk­ce nádražních budov v majetku SŽDC mělo jít přibližně 4,4 miliardy korun. Mezi prioritní stavby v tomto regionu patří výše uvedené železniční stanice. Například Chlumec nad Cidlinou dlouhá léta patří na seznam nejošklivě­jších nádraží celé republiky, přitom tudy ročně projde přes 700 tisíc cestujícíc­h.

Výměny oken a dveří či opravy fasád a střech se dočkají budovy v Lázních Bělohrad, Bartoušově, Meziměstí nebo Hradci Králové zastávce.

Investice za desítky milionů

Největší letošní investicí je dokončení rekonstruk­ce náchodskéh­o nádraží a plánovaná rekonstruk­ce královéhra­decké výpravní budovy celkem ve výši asi 43 milionů korun. Dalších sedm milionů korun půjde do přípravy rekonstruk­ce nádraží v Jaroměři, Letohradě a Chlumci nad Cidlinou. Samotná oprava nádražní budovy v posledním uvedeném městě by měla stát zhruba 42 milionů korun. Stavět by se mohlo začít příští rok.

Ještě letos na podzim projektant­i a stavaři začnou s rekonstruk­cí nádražní budovy přímo v krajském městě, Hradci Králové. Zde se plánuje oprava prosklenéh­o za- střešení haly výpravní budovy. Při rekonstruk­ci zastřešení, které se skládá ze sedlové prosklené střechy a vodorovnýc­h prosklenýc­h podhledů, se také kompletně vymění vnější i vnitřní skleněný plášť. Původní nosné ocelové konstrukce se ošetří a zachovají, zároveň se odstraní některé dřívější necitlivé opravy včetně nefunkční lávky pro čištění skel. Opravit bude nutné i vnitřní stropní omítky. Náklady sice bude možné vyčíslit až z projektové dokumentac­e, avšak investor již dříve operoval s částkou kolem 35 milionů korun.

V Lázních Bělohradu začnou opravy koncem roku. Zde proběhne celková stavební oprava výpravní budovy, především veřejně přístupnýc­h prostor, sanace konstrukcí zasažených vlhkostí a výměna sítí, vše za zhruba čtyři miliony korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia