Lidové noviny

Ze skokana na lyžích vítězem na Tour

Výsledky Tour de France

-

říká. Ale Tour míří do hor a on má hory rád. O něco se pokusím, slíbí si.

„Tak už nám ty Alpy předhoďte,“nabuzuje se dopoledne nizozemský vrchař Bauke Mollema. Zato nezmar třítýdenní­ch závodů Adam Hansen si z knihy s itinerářem závodu vyfotí číslo 112 na francouzsk­ou pohotovost a na Twitter píše. „Pomohou mi, když jim během etapy zavolám?“FanoušekMa­tt Connmu vzápětí odpovídá: „ Volej radši +33 613 511 766, to je taxikář Jacques, vyveze tě na Galibier.“

Pojeď, Nairo. Nejde to

Ale konec vtípků. Před startem, na periferii obce La Mure, panuje až podivné ticho. Jako by v dálce se tyčící alpské štíty umlčovaly debaty. Napoleon ve žlutém dresu a na kole, vymalovaný na místních vlajkách, zamyšleně shlíží na to napětí před bojovou vřavou. Napoleon se v La Mure zastavil po útěku z ostrova Elba, na svém tažení za kratičkým znovunabyt­ím moci a slávy.

Jistý chlapík ze země španělské, jenž pobral slávy na cyklistick­ých kolbištích nepočítaně, si chce nyní, na nejslavněj­ších horách Tour, také připomenou­t chvíle své někdejší vlády. Alberto Contador útočí! Vyrazí ze skupiny favoritů i s Nairem Quintanou a roztancuje kolo. Dva dosud „spící“cyklističt­í obři opět jednou pospolu. Jenže co se děje? Contador je na Kolumbijce příliš rychlý. Otáčí se na něj, pobízí ho: Pojď, zkus to, jako za starých časů. Marně. Quintana nestíhá.

Tak tedy sám. „Bylo to jako časovka,“řekl. Dotáhne se do skupi-

17. etapa (La Mure– Serre-Chevalier, 183 km): 1. Roglič (Slovin./Lotto-Soudal) 5:07:41, 2. Urán (Kol./Cannondale), 3. Froome (Brit./Sky), 4. Bardet (Fr./AG2R), 5. Barguil (Fr./Sunweb) všichni -1:13, 6. Landa (Šp./Sky) -1:16, 7. D. Martin (Ir./Quick-Step) -1:43, 8. Contador (Šp./Trek-Segafredo), 9. Meintjes (JAR/SAE Team Emirates), 10. Aru (It./Astana) všichni -1:44, ...17. CINK (Bahrajn Merida) -5:07, 29. KREUZIGER (Orica) -12:48, 126. ŠTYBAR (Quick-Step) -33:41.

Průběžné pořadí: 1. Froome 73:27:26, 2. Urán, 3. Bardet oba -27, 4. Aru -53, 5. Landa -1:24, 6. D. Martin -2:37, 7. Yates (Brit./Orica) -4:07, 8. Meintjes -6:35, 9. Contador -7:45, 10. Barguil -8:52, ...23. KREUZIGER -53:57, 52. CINK -2:06:24, 111. ŠTYBAR -2:54:46.

ny tří desítek uprchlíků, kde už na něj čeká parťák Mollema, který ve jménu Pistolera nastartuje svůj turbo motor. A spolu s nimi tu je, ano, skutečně, také Ondřej Cink.

Už mají za sebou drsný průsmyk Croix de Fer, už se drápou na Telegraph. „Tady rozjel Mollema tak brutální tempo. Až jsem byl překvapený, že se s nimi pořád držím,“říká Cink.

Kvalitní vrchaři z úniku odpadají, zbývá jich jen sedm. Teprve na svazích Galibieru, kde už kamení vyhnalo trávu, Cinkovi ucuknou. Contadorov­i vzápětí ukazuje záda Primož Roglič a sám se drápe vstříc vrcholu, kde kdysi zazářilo tolik velikánů. Tady excelovali Coppi, Merckx, Pantani či Schleck. A teď projíždí první vrcholem 27letý Slovinec!

17. etapu Tour de France vyhrál Primož Roglič ze Slovinska, zazářil i český biker Ondřej Cink.

Teď už Ondra do Paříže dojede

Všichni ostatní uprchlíci jsou postupně pohlceni chrty z Froomovy skupiny favoritů, žlutý Brit třikrát pokryje útoky Romaina Bardeta, zatímco Fabio Aru zůstává bez pomocníků i bez sil a odpadá.

Zbývá sjezd do cíle v Serre Chevalier. Možná by si teď Roglič nejradši nazul lyže a do údolí doletěl, ale i ten sjezd ho baví, rychlost vždy miloval. Je první! Poprvé v historii Slovinec vyhrává etapu Tour. „Vážně bláznivý den,“říká, v obličeji s výrazem vyjukaného malého kluka.

Rigoberto Uran přespurtuj­e Frooma i Bardeta a posouvá se na druhou příčku celkově, on i Bardet nyní ztrácejí na Brita 27 vteřin.

Strhující bitva o titul pokračuje minimálně ve třech.

Cink dorazí sedmnáctý, padne zničeně hlavou na řidítka, dlouho ji nedokáže zvednout a mluvčí týmu Müller mu říká: „Tohle byl zatím největší den tvé silničářsk­é kariéry.“

Lékař Guardascio­ne na něj hledí a ví, že taková psychická injekce je na veškerou bolest lepší než jakýkoliv zázračný lék. „Teď už vím, že Ondra dojede do Paříže.“

Kdo tam dorazí ve žlutém dresu, toť nadále rébus. Od Galibieru se pohled obrací k jihu. Tam ční vrchol Izoardu, nejdelší horský dojezd tohoto ročníku. „Bude to pro mě ve čtvrtek stejně ikonická etapa jako na Mt. Ventoux,“říká Froome.

 ?? Primož Roglič využil závěrečnéh­o úniku FOTO REUTERS ?? Vítěz 17. etapy
Primož Roglič využil závěrečnéh­o úniku FOTO REUTERS Vítěz 17. etapy
 ?? Francouzsk­ý prezident, se včera na Tour také ukázal FOTO AP ?? Emmanuel Macron,
Francouzsk­ý prezident, se včera na Tour také ukázal FOTO AP Emmanuel Macron,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia