Lidové noviny

Válka o srdce a mozek

-

dovací letectvo. Přesně takové chytré nápady v předvoji před artilerií, infanterií, tanky a letadly, má na starosti jednotka armády USA pro psychologi­cké operace. Po americku zkracovaná jako PSYOP. Proti bojovníkům a podporovat­elům islámského státu pak dnes používá v zásadě stejné metody jako váš supermarke­t, aby vás přesvědčil o výhodné slevě, nebo osvícený daňový úřad k doplacení daní.

„V zásadě se dnes opíráme o metody behaviorál­ní ekono- mie,“řekl v rozhovoru pro server Public Radio Internatio­nal velitel jednotky, podplukovn­ík Chris Stangle. S odkazem na dnes moderní metody proslavené profesory Richardem Thalerem a Cassem Sunsteinem a jejich bestselle-

EKONOMIE NEROZUMU

rem Nudge (Šťouch). Doslova pošťuchová­ním nepřátel se v 3. leteckém batalionu zabývají experti z podobných oblastí, jako v jiných takzvaných „Nudge units“ po celém světě. Podplukovn­ík Stangle má v týmu psychology, sociology, ekonomy i marketéry.

Historie jeho jednotky sahá do dob první světové války, kde šlo podle jeho slov o obyčejnou propagandu. Teprve v té druhé podle něj armáda pochopila sílu slavného boje o srdce a mysl nepřátel i civilního obyvatelst­va. Dobře to mimochodem popsal spisovatel Stefan Heym ve slavném a dnes u nás neprávem polozapome­nutém románu Křižáci na západě.

Postupně se dřívější propagan- disté zaměřili na „prevenci“konfliktů a plukovník Stangle otevřeně přiznává, že podobné metody používají k ovlivňován­í politiky v problémový­ch lokalitách, kde je k vypuknutí válečného sporu jen krůček. Ještě než padne první výstřel...

Jestli ale něco armádní psychologo­vé nesdílejí s civilními kolegy, pak jsou to etické otázky, zda je v pořádku s lidmi takto manipulova­t. Na to ale říkají: Je lepší, když z pumovnic bombardérů padají jen letáky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia