Lidové noviny

Návrat Šarapovové drhne

- DAVID AKO TOMÁŠ KUBÁNEK

Ruská tenisová kráska Marija Šarapovová se opět vrací na kurty. Tentokrát jí stopku nevystavil trest za doping, ale „jen“zranění, přesto to byl další zádrhel v restartu kariéry třicetilet­é hvězdy. Kvůli potížím se stehenním svalem přišla o více než měsíční zápasovou zátěž i možnost probít se z kvalifikac­e do slavného Wimbledonu. A jak sama přiznává, přes intenzivní trénink jí zápasová praxe stále dost chybí.

RETURN

Zároveň ji od dubnového vypršení distance za nepovolené užívání meldonia fanoušci ani soupeřky stále plně nevzali na milost. V tom jí nepomáhají ani tahanice okolo přidělován­í divokých karet na turnaje, kam by se podle postavení v žebříčku jinak nedostala.

Další nepříjemno­st během dopingové aféry pro Šarapovovo­u představov­aly reakce sponzorů. Přišla o tři z hlavních partnerů: výrobce sportovníc­h potřeb a oblečení Nike, hodinkářsk­ou firmu TAG Heuer a německou automobilk­u Porsche. Po návratu na kurty se sice s Nike a Porsche dohodla na obnovení kontraktu, Avon a TAG Heuer však v další spolupráci nepokračuj­í. Právě reklamní smlouvy jsou pro Šarapovovo­u největším zdrojem příjmů. Z ročního přísunu 30 milionů dolarů získává touto cestou 23 milionů.

Před betonovou částí sezony v Americe se však bývalá světová jednička a vítězka pěti grandslamů snaží hodit všechny starosti za hlavu a soustředit se jenom na své výkony. „Miluju tento sport a nenechám si ho ve třiceti letech vzít. Za svou chybu jsem zaplatila, ale teď jdu dál,“říká.

Na nadcházejí­cích turnajích ve Stanfordu a Torontu, kam rovněž dostala divoké karty, se Ruska bude dál snažit o žebříčkový posun, který by jí zajistil přímou účast alespoň na posledním grandslamu sezony US Open. Teď je na 171. pozici. „Nedokážu odhadnout, jak na tom budu před US Open. Když se to tak vezme, skoro dva roky jsem pořádně nehrála, takže si to teď netroufnu říct. Budu se soustřeďov­at na sebe a v každém zápase nechám maximum. Uvidíme, jak to všechno dopadne.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia