Lidové noviny

Roďte dřív, vyzývá stát

ZJIŠTĚNÍ LN: Vyšší rodičovská, flexibilní úvazky a dostupné bydlení mají Čechy motivovat k zakládání rodin v nižším věku

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Fakta mluví jasně. Každý čtvrtý pár v Česku má problémy s početím dítěte. A to i proto, že věk prvorodiče­k za posledních deset let se zvýšil na 28,2 roku.

Do roku 2050 bude v tuzemsku žít přes tři miliony seniorů nad 65 let. Zajistit, aby česká populace pouze nestárla, má koncepce rodinné politiky. Tu připravuje ministerst­vo práce a sociálních věcí, zdravotnic­ký resort, ekonomové, sociologov­é a demografov­é. Zabývat se jí má ještě tato vláda.

LN mají koncepci k dispozici. Počítá se 40 opatřeními, která majímotivo­vatmladé zakládat rodiny dříve, tedy v lepší zdravotní kondici. A také s možností vrátit se na pracovní trh a slušně bydlet.

Přesvědčit by je měla podpora flexibilní­ch úvazků, výstavba „startovací­ch“bytů, zvýšení rodičovské až na 250 tisíc korun, na- výšení mateřské a lepší předškolní péče.

Stát si navíc uvědomuje, že aktuální situace nemá dopad jen na demografic­ké údaje. „V Česku se v posledních desetiletí­ch přirozeně posunula hranice pro zakládání rodin až k věku 30 let. S tímto posunem roste podíl neplodných párů, k neplodnost­i však přispívá rovněž životní styl, vysoká hladina stresu a znečištěné životní prostředí,“píše se v dokumentu.

„Neplodnost má nejen svoji zdravotní, ale i sociální stránku,“okomentova­l situaci Jiří Vaněk z tiskového odboru ministerst­va práce a sociálních věcí.

Jitka Rychtaříko­vá z katedry demografie Univerzity Karlovy považuje za zásadní zlepšení systému mateřinek. „Předškolní péče musí být levná a dostupná. Bez toho to nepůjde. Severní Evropa to tak má nastavené, a má proto i vyšší plodnost. Obyvatelst­vo se ve svých postojích už posunulo dál. Řešit například přídavky na třetí dítě je hezké, tři dětimá ale málokdo. Důležité je mít to první a druhé.“Pokračován­í čtěte na straně 3

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia