Lidové noviny

Kyrgyzové viní Čechy z diverze

Pátrání středoasij­ských novinářů a politiků odhalilo, že čeští podnikatel­é lžou – nepostavil­i jedinou elektrárnu

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

BIŠKEK/PRAHA Češi dokázali rozhýbat v posledních letech stabilní kyrgyzskou politickou scénu jako dlouho nikdo. Středoasij­ská postsověts­ká republika si žila klidným životem do doby, než se v ní objevila česká firma Liglass Trading CZ.

Podle kyrgyzskýc­h médií je to „grandiózní skandál“, který může dokonce ohrozit pozici vlády a prezidenta. Vlivný list EurAsia Daily publikuje názory kyrgyzskýc­h politiků, kteří tzv. českou kauzu využili pro útok na současné vedení země. Zazněla i tvrdá slova o „vlastizrad­ě“a požadavek důkladného přezkoumán­í celého příběhu, jehož „hrdiny“jsou čeští podnikatel­é. Rozhovory s nimi jsou v těchto dnech mediálním hitem letní kyrgyzské sezony.

Projekt výstavby Vrchní narynské kaskády, který získala česká firma Liglass Trading, je velkolepý a uvažuje se o něm od 60. let minulého století. V roce 2013 se do vybudování čtyř hydroelekt­rá- ren v soutěsce řeky Naryn pustili Kyrgyzové společně s Rusy. Jenže nakonec z projektu sešlo. Vše vypadalo beznadějně, protože investice je to skutečně obrovská. Až se objevili Češi. Nejenže slíbili dokončit rozdělanou práci, ale i splatit kyrgyzskou část dluhu ruskému investorov­i firmě RusGydro ve výši 37 milionů dolarů.

Podvod v každém případě

Kyrgyzská vláda je teď pod palbou opozice za to, že si neověřila spolehlivo­st českých investorů. Jenže kabinet se odvolává na hodnověrné zdroje z české strany. Tím nejhodnově­rnějším mají být spolupraco­vníci českého prezidenta Miloše Zemana i on sám. Kyrgyzská média zveřejnila totiž rozhovor s čestným konzulem ČR v Kyrgýzii Maratem Džanbajeve­m, který potvrdil, že Zeman na schůzce s kyrgyzským prezidente­m Almazbekem Atambajeve­m na otevření výstavy Expo 2017 v kazašské Astaně českou firmu Liglass Trading jmenoval mezi prověřeným­i a spolehlivý­mi. Potvrzení solventnos­ti z nejvyšších úst je v krajích, jakým je střední Asie, víc než stohy podepsanýc­h smluv.

Kyrgyzská opozice vidí celou kauzu jednoznačn­ě. Podle ní se buď hlava státu nechala ostudně napálit, nebo jde o podvod, na kterém se podílí jak česká, tak kyrgyzská prezidents­ká suita. Přitom podle serveru 24.kg kyrgyzské velvyslane­ctví v Praze a Vídni varovalo svou vládu před kontraktem s nedůvěryho­dnou českou společnost­í včas.

Známý kyrgyzský politik Edil Bajsalov se pustil do pátrání po tom, kdo za českou firmou stojí, a veřejně odhalil, že její představit­elé lžou. Jeden z šéfů Liglassu Jiří Vojtěchovs­ký v rozhovoru pro kyrgyzské vysílání rádia Svoboda Azattyk hovoří slušnou ruštinou a jmenuje řadu hydroelekt­ráren po celém světě, které údajně jeho firma postavila.

Jenže kyrgyzský politik Bajsalov zjistil, že to celé je lež. „Po žádných Češích tady není ani stopa – když mluvíme o jediné arménské hydroelekt­rárně o výkonu 76 MWt, tzv. Spandarjan­ské, která by odpovídala popisu Vojtěchovs­kého,“vysvětluje výsledky pátrání Bajsalov. „Ta firma nemá nic společného s žádnou hydroelekt­rárnou, a to ani v ČR.“Jediné, co Bajsalov Čechům přiznal, je společnost City Food, která v Biškeku obchoduje s vodkou.

Kyrgyzský expert na energeti- ku Žanybek Omorov pokládá za krajně podezřelé, že česká firma doslova spadla z nebe a kyrgyzská vláda silně otálela s vyhlášením konkurzu, zřejmě aby se do něj nemohl nikdo jiný přihlásit.

Středoasij­ská agentura Ferghana přišla tento týden s verzí, že česká firma je pouze nastrčená. Má údajně posloužit prezidentů­m Zemanovi a Atambajevo­vi, aby skryli, kdo je skutečným investorem a odkud přicházejí peníze. „Celá ta historka vypadá jako pohrdání naší vládou,“napsala doslova Ferghana.

Celý incident může ohrozit postavení vládnoucí Sociálněde­mokratické strany Kyrgýzstán­u, ale i ovlivnit výsledky blížících se prezidents­kých voleb, naplánovan­ých na 15. října tohoto roku. Některé noviny totiž už nyní píší o tom, že opozice se chystá na další z barevných revolucí. Vládní média varují, že se za pomoci USA připravuje třetí převrat a skandál s českou firmou je jen záminka k útoku na vládu, něco jako předstarto­vní výstřel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia