Lidové noviny

Příšerné. Vypadáme jako hokynáři

- ONDŘEJ KOUTNÍK

Exministr zahraničí Cyril Svoboda míní, že přímluva hradního kancléře Mynáře za zakázku v Kyrgyzstán­u způsobí České republice průšvih v diplomatic­kém světě.

LN Jak hodnotíte kauzu „Kyrgyzstán“?

Zaprvé si myslím, že kancléř nemá lobbovat za žádnou firmu. Tečka. Vratislav Mynář je vedoucím Kanceláře prezidenta republiky a nemůže prosazovat zájmy konkrétní firmy. Ani prezident se nemůže přimlouvat za konkrétní firmu. Jsou nositeli moci veřejné, mají spravovat stát. A ne se chovat jako lobbisti. Zhlédl jsem rozhovor s majitelem firmy, která má elektrárny v Kyrgyzstán­u postavit. To je příšerné.

LN Kancléř Mynář se hájí, že chtěl prosazovat zájem české firmy. S tímto argumentem podle vás neobstojí?

Víte, téměř veškerý lobbing je zaplacený. Na Hradě nemají co přijímat peníze nebo výhody. Kdybych byl v tuto chvílimini­strem zahraničí, bral bych krok pana Mynáře jako zasahování do kompetencí mého resortu. Máme přece různá obchodní zastoupení a agentury jako CzechTrade nebo CzechInves­t, které se případně takovou činností mohou zabývat. Rozhodně však ne hradní kancléř. Argument, že někdo hájí národní zájem, je jen zástěrka. LN Neobstojí ani argument, že takový lobbing je možný v rámci takzvané ekonomické diplomacie?

Lobbing za konkrétní firmu v konkrétní zakázce není ekonomicko­u diplomacií. Tou je myšleno vytváření lepších podmínek a prostředí pro vzájemnou obchodní a ekonomicko­u spolupráci.

LN Zažil jste něco takového v době, kdy jste byl členem vlády?

Nic takového se mi nestalo. Vypadáme jako hokynáři. Je to taková ta česká cesta.

LN Jak by měla nyní prezidents­ká kancelář reagovat?

Především by měli odvolat pana Mynáře. Vždyť ani nemá bezpečnost­ní prověrku, což i v kontextu této kauzy vnímám jako problém. Kancelář se musí omluvit a vysvětlit situaci tak, že pan kancléř již ve funkci nepůsobí a živí se lobbingem.

LN Může případ způsobit problémy České republice v diplomacii? Je to ostuda, protože v diplomatic­kém světě se o tom bude mluvit. Diplomati si budou zprávu mezi sebou vyměňovat. Co si o nás pomyslí kancléřka Merkelová nebo prezident Macron, až se dozví, že nejvyšší hradní úředník lobbuje za firmu v Kyrgyzstán­u.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia