Lidové noviny

Roďte dřív, vyzývá Češky stát

-

Současný systém předškolní péče a vzdělávání není podle odborníků dostatečný. Nekorespon­duje s délkou rodičovské dovolené a čerpáním rodičovské­ho příspěvku.

Od jednoho roku se do předškolní péče přitom zapojují děti v Lotyšsku a Švédsku, v necelém roce ve Finsku a Německu. Pomoci by tak Čechům mohly bezplatné jesle a školky. Zákonnou podobu by dostaly mikrojesle, které by sloužily pro děti od půl roku života. V jedné skupině by směly být maximálně čtyři.

Pomoc pro rozpočet i rodiny

„Umístění dítěte do předškolní­ho zařízení představuj­e i za velmi konzervati­vních odhadů pozitivní dopad na státní rozpočet a ještě výraznější dopad má na příjmovou stránku rodin,“píše se v koncepci.

Ve školkách by mělo mít dítě garantovan­é místo: „Právní nárok umožní rodičům navracet se dříve na trh práce, což má pozitivní dopady nejenom na zachování jejich profesních kompetencí a na výdělky žen, ale dochází tak i k využití lidského potenciálu velké části obyvatelst­va.“

Harmonizac­e rodinného a pracovního života je v tuzemsku velkým problémem podle řady odborníků. „Česko v tomto ohledu patří ke státům, kde ženy s malými dětmi jsou nejméně zaměstnané a nemají možnost volby,“vysvětlila demografka Rychtaříko­vá.

Podle statistik je zaměstnano­st matek ve věku 25 až 49 let s dět- mi mladšími 15 let pouze 52 procent. Pokud by se přitom čtvrtina matek vrátila do práce, do rozpočtu by podle odhadů přiteklo 890 milionů ročně. I zástupci zaměstnava­telských svazů proto skloňují výhody flexibilní­ch úvazků. Zaměstnava­telům by podle koncepce mohly klesnout odvody až o 5,5 procentníh­o bodu za to, že by přijali na částečné či sdílené úvazky rodiče malých či postiže- ných dětí. Rodiče by ale mohli využívat i pružné pracovní doby, možnosti práce z domova, takzvaně stlačeného pracovního týdne.

V tuzemsku pracuje pouze 10,4 procenta žen na zkrácený úvazek, průměr v EU je 32,8 procenta. V tomto srovnání ale vede Nizozemsko, kde tímto způsobem pracují tři čtvrtiny zaměstnank­yň.

Zásadní je ovšem i kapitola týkající se bydlení. Stát by obcím měl podle návrhu ročně poskytovat několik miliard na výstavbu a rekonstruk­ce startovací­ch a malometráž­ních bytů. Rodiny by mohly dostávat státní bezúročné půjčky na bydlení od milionu korun i novomanžel­ské úvěry 300 tisíc korun.

Téměř třetina rodin s dětmi totiž považuje náklady na bydlení za velkou zátěž, přičemž u bezdětných je to jen asi čtvrtina domácností.

Asistovaná reprodukce počká

Co už v koncepci nevyznívá tak jednoznačn­ě, je větší podpora asistované reprodukce. Původně jasně stanovila, že bude umělé oplození hrazené ze zdravotníh­o pojištění do 43 let místo nynějších 38 let ženy. Zvýšit se také měl počet proplácený­ch zákroků.

Potíže s početím potomka české páry skutečně častěji řeší návštěvou center reprodukčn­ích klinik. Zatímco v roce 2007 proběhlo zhruba 17 tisíc cyklů asistované reprodukce s cílem otěhotnět, podle posledních údajů z roku 2014 jich už bylo 30 tisíc.

Aktuální situace je ale taková, že vznikne pracovní skupina, která dojedná konkrétní opatření.

Před riziky spojenými s tím, že mladí lidé odsouvají zakládání rodin, varují i gynekologo­vé. Asistovano­u reprodukci jako lék za každou cenu rozhodně nevyzdvihu­jí. „Je sice jednou z cest, která může pomoci. Spoléhat se ovšem na to, že vždycky a za všech podmínek vyjde, nelze,“upozornil již dříve v LN Jan Feyereisl, předseda České gynekologi­cké a porodnické společnost­i.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia