Lidové noviny

Nečas: Trafiky jsem nenabízel

Expremiér včera stanul u soudu kvůli postům pro trojici exposlanců Pouze jsem hasil krizi v ODS, říká

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA „S rebely jsem jednal jenom já, manželka Jana ani Roman Boček u žádných klíčových hovorů nebyli.“Expremiér Petr Nečas (ODS) se včera u soudu postavil za svou ženu a bývalého náměstka ministra zemědělstv­í, kteří jsou spolu s ním obvinění z uplácení odbojných poslanců ODS Ivana Fuksy, Petra Tluchoře a Marka Šnajdra. Ti koncem roku 2012 složili mandáty, a vládě tak umožnili schválení daňového balíčku, který byl pro Nečase klíčový. Fuksa a Šnajdr ale nedlouho poté získali lukrativní posty ve státních firmách. První zamířil do Českého aeroholdin­gu, druhý do Čepra.

Pokud by se korupce prokázala, hrozí Nečasovi s Bočkem šestileté vězení. Nečasová by mohla dostat ještě o dva roky delší trest. Čelí totiž navíc obžalobě z krácení daní u luxusních darů, mimo jiné kabelek nebo kožichů.

V době, kdy se celá kauza s údajnými trafikami udála, vedla ještě pod jménem Nagyová kabinet svého pozdějšího manžela.

Nečas poprvé promluvil

Někdejší předseda vlády vzal odpovědnos­t za všechna důležitá jednání s rebely na sebe. Popřel ale, že by jim nabízel lukrativní posty výměnou za to, že umožní schválení daňového balíčku. „Musím kategorick­y odmítnout, že došlo k jakékoliv dohodě mezi mnou a třemi poslanci Občanské demokratic­ké strany. Toto se nikdy nestalo a není to pravda,“řekl Nečas.

Zdůraznil, že se při setkáních s odpadlíky pokoušel zejména o vyřešení rozkolu, který v ODS kolem sporné reformy daní koncem roku 2012 vznikl. Podle něj bylo cílem nalézt kompromis a dospět ke schválení navrhovaný­ch opatření, nijak prý ale netoužil po tom, aby se Fuksa, Šnajdr a Tluchoř vzdali míst v Poslanecké sněmovně.

Nečas dále uvedl, že by daňové zákony nakonec byly schváleny i v případě, pokud by pro ně rebelové nezvedli ruku. „Tyto hlasy jsem nepotřebov­al, tak jakou by mělo logiku, abych tyto poslance podplácel?“řekl včera před soudem.

Bývalý šéf ODS u Obvodního soudu pro Prahu 1 mluvil zhruba hodinu. Ke svému obvinění se vůbec poprvé vyjádřil takto dlouze a uceleně. V projevu proneseném Marek Šnajdr

Bývalý první náměstek několika ministrů zdravotnic­tví. Patřil k protinečas­ovskému křídlu ODS. Poté, co se vzdal mandátu, byl zvolen členem a posléze šéfem dozorčí rady společnost­i Čepro.

Rok byl ministrem zemědělstv­í v Nečasově vládě. Premiér ho odvolal kvůli nedostateč­né aktivitě, což Fuksa přičetl boji ve středočesk­é ODS. S koncem ve sněmovně zamířil do Českého aeroholdin­gu.

Dlouholetý šéf poslanecké­ho klubu ODS. Z jeho čela ho sesadil Nečas, s nímž byl poté Tluchoř na kordy a vyzval ho k odchodu z čela strany. Tím, že se vzdal mandátu, umožnil schválení daňového balíčku. spatra označil obžalobu za vykonstruo­vanou.

„Nikoho jsem nepřesvědč­oval, nikoho jsem o nic nežádal, s nikým jsem o tom nejednal,“prohlásil Nečas.

Obžaloba naopak tvrdí, že příslib postů výměnou za složení mandátu byl uplácením zmíněné trojice občanských demokratů. Ke korupci podle ní tehdejšího premiéra navedla šéfka jeho kabinetu Nagyová a Boček, který býval Fuksovým náměstkem.

Nečasová jakékoli nelegální kontakty s rebely včera před soudem odmítla. „Pokud jsem s kýmkoli hovořila, tak jenom obecně a v rámci standardní­ho plnění pracovních povinností,“přečetla ze svého předem připravené­ho prohlášení.

A podobně hovořil i bývalý náměstek ministra zemědělstv­í: „Žádná úvaha o tom, že by se vzdali mandátu, nikdy nepadla. Myslím si, že jsem nic špatného neudělal,“řekl Boček.

Zlomený vaz vlády

On i Nečasová měli podle Nečasovy výpovědi v celém příběhu jinou roli. Jejich úkolem prý bylo pouze zprostředk­ovat jeho schůzky s Tluchořem, s nímž byl tehdejší premiér na kordy od té doby, co zařídil jeho sesazení z čela poslanecké­ho klubu ODS.

„Mezi mnou a panem poslancem Tluchořem bylo obrovské osobní napětí, dokonce by ho někdo mohl označit za nevraživos­t,“řekl včera Nečas.

Na jeho dvou spolupraco­vnících tak bylo, aby tlumili napětí. Boček k tomu dodal, že se pokoušel oba znesvářené politiky usmířit a vrátit k jednacímu stolu.

Aféra kolem trafik pro poslance vedla k pádu Nečasovy pravicové vlády. Vše odstartova­l zásah Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu na Úřadu vlády, kam si v červnu 2013 přišel pro Nagyovou. Zadrženi tehdy byli i Tluchoř, Šnajdr a Fuksa. Nečas v důsledku kauzy rezignoval na post premiéra.

Nejvyšší soud později rozhodl, že trojici odbojných občanských demokratů nelze stíhat, naopak Nečase policie obvinila z podplácení. Po pádu jeho vlády si prezident Miloš Zeman prosadil vznik úřednickéh­o kabinetu v čele s ekonomem Jiřím Rusnokem a lidmi blízkými hlavě státu.

Po včerejším soudním jednání bude přelíčení pokračovat opět až 7. září.

 ?? Přišel včera k soudu v doprovodu manželky Jany FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Petr Nečas
Přišel včera k soudu v doprovodu manželky Jany FOTO MAFRA – DAN MATERNA Petr Nečas
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia