Lidové noviny

Úplatky? ČEZ poslal řidiči stamiliony

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ vedoucí vyšetřovac­í komise

PRAHA Název jedné z největších českých firem se v posledních měsících hojně skloňuje na půdě albánské vlády. Tamní vyšetřovac­í komise se snaží přijít na kloub osm let staré privatizac­i společnost­i vlastnící distribučn­í sítě. Tu v roce 2009 ovládl právě ČEZ.

Z výsledků vyšetřován­í vzešlo podezření, zda obchod neprovázel­y úplatky. ČEZ totiž poslal albánskému poradci 180 milionů korun jen pár dní po uzavření obchodu. Informoval­a o tom MF DNES.

Měl to být obchod, který obě země sblíží. Polostátní energetick­á firma byla v roce 2009 jediným zájemcem o koupi 76 procent akcií v albánské společnost­i vlastní- cí distribučn­í sítě na rozvod elektřiny. Za většinový podíl měl tehdy ČEZ zaplatit 102 milionů eur.

Rada za 180 milionů korun

Tajemná osoba Kosovana Neua Kalaje vstupuje na scénu o rok dříve. Alespoň to píše MF DNES, která se odvolává na to, žemá k dispozici výpis z jeho bankovního účtu. Kalajovi od ledna 2008 platili nepravidel­ně velmi slušné honoráře, v průměru okolo deseti tisíc eur (zhruba 260 tisíc korun). Kalaj měl údajně pro české delegace pracovat jako řidič. Jeho služby byly ale prezentová­ny jako ekonomické poradenstv­í.

Už zde se objevuje určitá nesrovnalo­st. Podle zjištění MF DNES měla ČEZ s transakcí pomáhat zkušená společnost Deloitte Advisory.

Za jaké konkrétní služby firma Kalajovi peníze posílala, nechce ČEZ blíže komentovat. „Nikdo neukázal smlouvu ani nic dalšího. ČEZ tím u mě hodně ztratil, není transparen­tní,“řekl MF DNES Taulant Balla, který vedl albánskou vyšetřovac­í komisi.

Časová osa převodu poslední astronomic­ké částky přitom těsně navazuje na uzavření privatizač­ní smlouvy na distribučn­í sítě.

Pár dní nato se Kalaj údajně vydal do banky a celou částku vybral v hotovosti. A právě o další osud peněz se albánští vyšetřovat­elé zajímají. Podle deníku existuje pode- zření, že peníze mohly skončit jako úplatky pro albánské politiky. Kalaj měl údajně na vládu dobrý kontakt – úzký vztah měl udržovat s premiérový­m synem.

Balkánská krize

Obchodní partnerstv­í ČEZ a Albánie začalo mít rychle trhliny. Energetick­á společnost zjistila, že platební morálka v zemi je velmi slabá. Za účty neplatilo zhruba 38 procent zákazníků. V zemi se navíc lidé hojně připojoval­i i „načerno“. V důsledku neplacení měl ČEZ odpojit od sítě i místní vodárny.

Nespokojen­ost obyvatel tak zatlačila do kouta albánskou vládu. Ta začala na ČEZ naléhat a společnost­i později odebrala i licenci. Česká společnost si chtěla účty s Albánií vyřídit před mezinárodn­ím arbitrážní­m soudem. V roce 2014 ale došlo ke smíření. ČEZ dostal zpátky svou investici a předal Albánii všechny akcie společnost­i.

Tehdy se zdálo, že nepovedený balkánský obchod bude brzy zapomenut. Ale to se nestalo.

Albánská vláda, která transakci schválila, prohrála v roce 2013 volby. K moci se dostala opozice. A ta se začala o historicko­u privatizac­i distribučn­ích sítí zajímat. Při pátrání narazila právě na Kalaje a jeho tučné odměny od ČEZ.

Vyšetřovac­í komise po stopách obchodu pátrala řadu měsíců. Její výslednou zprávu odhlasoval i tamní parlament. Nyní již spis leží na stole prokurátor­ům.

Netrvalo dlouho a kauza se dostala také k Vrchnímu státnímu zastupitel­ství v Praze. Českou linku má rozplést prokurátor Boris Havel. Ten vzhledem k probíhajíc­ímu šetření nechtěl případ jakkoliv komentovat.

Energetick­ý gigant v době transakce vedl bývalý šéf skupiny Martin Roman. Divizi zahraničí řídil současný člen představen­stva ČEZ Tomáš Pleskač. LN nedávno informoval­y o tom, že Pleskač byl mimo jiné i klientem zkrachoval­é Key Investment­s.

Albánská vláda vyšetřuje, proč energetick­á společnost ČEZ v roce 2009 poslala na účet albánského poradce 180 milionů korun. Nikdo neukázal smlouvu ani nic dalšího. ČEZ tím u mě hodně ztratil, není transparen­tní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia