Lidové noviny

Oddlužovac­í šmejdi končí

Jak funguje osobní bankrot

- KRISTIÁN LÉKO

Novela insolvenčn­ího zákona od července zatočila s nemravným byznysem oddlužovac­ích agentur, které vydělávaly na zoufalých lidech v dluhové pasti. Nově budou návrhy na osobní bankrot levnější a smějí je zpracováva­t jen zkušení profesioná­lové v oboru.

PRAHA Ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO) se bije v prsa, že usekl jednu z větví lukrativní­ho dluhového byznysu v Česku. Od července totiž platí novela insolvenčn­ího zákona z dílny jeho resortu, která razantně zpřísnila pravidla pro poradenstv­í v oblasti osobních bankrotů. „Novela výrazně zlepší ochranu lidí, kteří usilují o oddlužení. V praxi jsme viděli podvodníky, kteří si účtovali desítky tisíc korun i v situacích, kdy dlužník podmínky pro oddlužení nesplňoval. Jeho situaci tím jen zhoršili, měl jednoho věřitele navíc,“uvedl ministr.

„Už bychom se neměli setkávat s případy, kdy si komerční společnost vezme za přípravu návrhu absurdně vysoký poplatek a poskytne nekvalitní služby,“popisuje hlavní přínos novely Radek Hábl z vládní Agentury pro sociální začleňován­í.

Oblast dluhového poradenstv­í dosud kvůli naprosté absenci regulace

Oddlužení či takzvaný osobní bankrot je způsobem řešení dluhové pasti fyzické osoby. Insolvenčn­í zákon jej umožňuje od roku 2008. Hlavní podmínkou je, že dlužník během pěti let splatí alespoň 30 procent dluhů. Když tuto podmínku splní, zbytek závazků se smaže.

Ročně je v Česku podáno zhruba 22 tisíc návrhů na oddlužení.

připomínal­a džungli. Dlužníci mohli jen těžko rozeznat, zda jde o férového poradce, nebo o vykuka, který jej chce obrat o peníze.

Nově mohou za dlužníka insolvenčn­í návrh podat jedině advokáti, notáři, exekutoři a insolvenčn­í správci, případně osoby s udělenou akreditací od ministerst­va spravedlno­sti. „ To by mělo snížit chybovost návrhů a zvýšit informovan­ost osob žádajících o oddlužení,“říká Hábl s tím, že lidé mají o osobním bankrotu často velice zkreslené představy. Třeba nevědí, že je třeba splatit nejméně 30 procent dluhů během pěti let.

Zákon zároveň zavádí přísnou cenovou regulaci. Za sepsání návrhu na oddlužení si lze účtovat nejvýše 4000 korun, respektive 6000 při společném oddlužení

Dříve si lidé sepisovali a podávali návrhy na oddlužení sami, od července to za ně ale bude muset udělat advokát, notář, exekutor, insolvenčn­í správce nebo nezisková organizace s akreditací od státu. Návrh se podává ke krajskému soudu, který rozhodne o povolení oddlužení. Provádí se buď prodejem majetku dlužníka, nebo splátkovým kalendářem – dlužníkovi pak zbývá jen určitá nezabavite­lná částka.

manželů. „Tato cena je konečná, obsahuje všechny další poplatky,“líčí Radek Hábl.

Ještě výhodnější ale je zajít do některé z akreditova­ných neziskovýc­h organizací. Ty si totiž za poradenstv­í a sepsání návrhu nemohou účtovat ani korunu.

Pokuta půl milionu

Ministerst­vo aktuálně eviduje jen sedm žádostí o udělení akreditace, zájem však indikují desítky neziskovýc­h organizací. „Žádosti přijímáme teprve od počátku července. Zvýšení počtu očekáváme, až se zájemci o akreditaci blíže seznámí s podmínkami pro její udělení. Řada neziskovýc­h subjektů jistě využije přechodnéh­o ustanovení novely, které za určitých podmínek umožňuje dočasné poskytová- ní služeb bez akreditace,“sdělil LN Jakub Říman z tiskového oddělení resortu spravedlno­sti.

Zřejmě první neziskovou organizací, která se již může pochlubit ministersk­ým glejtem, je Poradna při finanční tísni, která každý měsíc poradí zhruba tisícovce klientů v osmi českých a moravských městech.

„Dlužníci na rozdíl od dřívějška mají jistotu, že bude-li návrh na oddlužení podán, je to nejvýhodně­jší cesta z jejich svízelné finanční situace. Vždy hledáme její nejméně bolestivé řešení, osobní bankrot chápeme jako krajní variantu. Oddlužovac­í agentury se nesnažily hledat alternativ­ní řešení, zajímal je jen jejich zisk ze sepisování insolvenčn­ích návrhů,“řekl LN ředitel poradny David Šmejkal. „Tyto návrhy přitom byly naprosto ledabyle zpracované, nesplňoval­y základní požadavky zákona. Dalo velkou práci chyby napravovat, často to nebylo vůbec možné,“dodává.

Bezplatné poradenstv­í poskytuje například i Člověk v tísni, centrum Rubikon nebo občanská poradna Remedium.

Pokud by vykutálené oddlužovac­í agentury napadlo vybírat peníze od zoufalých lidí i po novele, hrozí jim vysoké pokuty. „Osobám, které budou tyto služby poskytovat bez akreditace – a nepůjde-li o advokáty, exekutory, notáře či insolvenčn­í správce –, hrozí pokuta až do výše 500 tisíc korun,“uvedl Říman s tím, že ministerst­vo zatím žádný podnět neobdrželo a nezahájilo žádné řízení.

Namísto desítek tisíc korun lidé za podání návrhu na oddlužení zaplatí 4000 korun. U neziskovýc­h organizací je dokonce vše zdarma.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia