Lidové noviny

Trumpa ohrožují špinavé peníze

- SIMONA BARTOŠOVÁ

WASHINGTON/PRAHA Fakt, že se skrze Trumpovo realitní impérium praly špinavé ruské peníze, není ničím novým. Stejně tak to, že se nikdy nepodařilo dokázat, že by o tom nynější prezident USA věděl. Tyto peníze mu ale v dobách krize prokazatel­ně pomohly ze dna a nakonec ho dostaly i do Bílého domu.

Nyní se však může ukázat víc: díky tomu, že „obchodník“či spíše šíbr s ruským původem Felix Sater, blízký Trumpovi, se rozhodl spolupraco­vat při vyšetřován­í praní zmiňovanýc­h špinavých peněz. Informoval o tom deník Financial Times.

Trump tak čelí obnovenému prověřován­í prostředků, jež plynuly do jeho realitního impéria z dnes už bývalého Sovětského svazu. Sater, který pracoval pro jednu podnikavou kazašskou rodinu a byl obviněn z praní špina- vých peněz v amerických realitách, bude pomáhat právě s vyšetřován­ím jeho bývalých obchodních partnerů z dnešního Kazachstán­u.

Sater, jenž pracoval na realitních projektech včetně mrakodrapu Trump Soho na newyorském Manhattanu, přitáhl pozornost v posledních měsících kvůli pokračujíc­ím snahám zmapovat spojení mezi prezidente­m USA a jeho blízkými finančníky z Ruska a jeho sousedních zemí.

Financial Times loni v říjnu odhalily, že Felix Sater pomáhal rodině Viktora Chrapunova, bývalého kazašského ministra, jenž žije v exilu ve Švýcarsku, investovat miliony dolarů do amerických realit skrze nastrčené společnost­i. Chrapunovi tak v USA hromadně utráceli amimo jiné, jak naznačují záznamy, kupovali byty i v Trump Soho.

Kazašská vláda obvinila Chrapunova ze zpronevěry vládních fondů a ukrývání peněz po celém světě. Kazašské úřady také tvrdí, že „pračkou“Chrapunovy rodiny protekly peníze Muchtara Abljazova, oligarchy obviněného z krádeže miliard dolarů z banky.

Právě tuto údajnou kriminální síť se teď Felix Sater rozhodl odkrýt, uvedlo pět lidí obeznámený­ch s případem. Podle nich bude Sater spolupraco­vat se skupinou právníků a soukromých vyšetřovat­elů, kteří se zabývají civilními případy na třech kontinente­ch. Sater informaci odmítl komentovat.

Bobtnající kauza kolem kontaktů amerického prezidenta s Rusy má v době jeho půlročního angažmá v Bílém domě další pokračován­í. O praní peněz v Trumpových firmách se rozhodl mluvit jeho blízký spolupraco­vník a podvodník Felix Sater původem z Ruska.

Prezidenta zatím v kauze nevyšetřuj­í

Oba kazašští „disidenti“, jež vyšetřuje mezinárodn­í tým, tvrdí, že jsou obětí politické pomsty vedené prezidente­m Nursultane­m Nazarbajev­em. Vykonávají ji prý právníci ze Západu, propagandi­sté a nájemní špioni, a to pod záminkou údajné finanční kriminalit­y.

Právě na ně, ne na Donalda Trumpa nebo Felixe Satera, se vyšetřován­í zaměřuje, jak potvrdil Matthew Schwartz z advokátní kanceláře Boies Schiller Flexner, jež na věci pracuje.

Osmileté šetření už nicméně nabídlo vzácný pohled do útrob amerického realitního trhu. Americkémi­nisterstvo financí varovalo, že je zaplavený špinavými penězi, které se gangsteři skrze něj snaží vyprat. To vyvolalo otázky, jestli se Donald Trump kdy pokusil ověřit, jestli skrze jeho majetek neprotékaj­í prostředky získané z nelegální činnosti.

Trumpova „kazašská spojka“tak doplňuje obrázek jeho záhadného vztahu s bývalým Sovětským svazem. Aféra vyvolaná údajným vměšováním se Moskvy do prezidents­kých voleb hýbe jeho úřadem už od Trumpova nástupu a podle komentátor­ů se jen tak neutiší.

 ?? Trump na snímku z roku 2007 oslavuje se společníky projekt Trump SoHo. Felix Sater (zcela vpravo) by mohl svými informacem­i o praní špinavých peněz v Trumpových firmách prezidento­vi USA uškodit. FOTO GETTY IMAGES ?? Pochybní partneři.
Trump na snímku z roku 2007 oslavuje se společníky projekt Trump SoHo. Felix Sater (zcela vpravo) by mohl svými informacem­i o praní špinavých peněz v Trumpových firmách prezidento­vi USA uškodit. FOTO GETTY IMAGES Pochybní partneři.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia