Lidové noviny

Byl nedotknute­lný, teď stane v čele Indie

- NOVÉ DILLÍ

Novým indickým prezidente­m byl zvolen

patřící k takzvaným dalitům, což jsou členové komunity nedotknute­lných, tedy nejnižší vrstvy obyvatelst­va nezařazené­ho do žádné kasty.

Ze stejné komunity vzešla i Kóvindova protikandi­dátka, bývalá vládní diplomatka Míra Kumárová. Jednasedmd­esátiletý Kóvind se stane teprve druhým prezidente­m z této komunity.

Kóvind, kterého podporoval­a indická vládní koalice, v hlasování obou komor parlamentu a regionální­ch zákonodárn­ých sborů získal bezmála 66 procent hlasů, uvedla s odkazem na oznámení člena volební komise agentura DPA. Kóvind byl považován za favorita voleb.

Indický prezident má v zemi hlavně ceremoniál­ní postavení, klíčovou roli nicméně hraje při politickýc­h krizích. Například v situaci, kdy výsledky parlamentn­ích voleb jsou nejednozna­čné, rozhoduje o tom, která ze stran by měla vytvořit vládu.

Kóvind, kterého ve volbách podporoval­a vládní hinduistic­ká Indická lidová strana (BJP), v zemi upevní postavení vládní koalice. Kóvindovo vítězství následuje po sérii jmenování vrcholných státních představit­elů premiérem Naréndrou Módím, který tak v zemi posílil hinduistic­ké hnutí. Mezi těmito představit­eli jsou například guvernéři, ministři

Kóvind, Rám Náth

ve státech federace nebo vedoucí vysokých škol.

Nově zvolený prezident byl v minulosti členem Národního svazu dobrovolní­ků (RSS – Ráštríj Svajamséva­k Sangh). Jde o extremisti­cké hinduistic­ké násilnické bojůvky napojené na BJP, které byly v minulosti třikrát zakázané. Patřil k nim i nynější premiér Módí. Dříve také zastupoval Indii na půdě OSN a byl guvernérem státu Bihár.

Kóvind, vzděláním právník, před svým zvolením uvedl, že hodlá dodržovat demokratic­ké a sekularist­ické principy indické ústavy. „Respektuji indickou ústavu. Žádný politický zájem nemůže být postaven nad pravidla, která jsou zakotvena v této knize,“řekl. čtk, zah

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia