Lidové noviny

Poláci schválili kritizovan­ý soudní zákon

-

BRUSEL/VARŠAVA Předseda Evropské rady a někdejší polský premiér Donald Tusk včera varoval, že podřízení polských soudů politické moci výrazným způsobem ohrozí mezinárodn­í obraz země a přispěje k její marginaliz­aci v Evropě. O schůzku proto požádal polského prezidenta Andrzeje Dudu, aby s ním o polské krizi a jejích vážných důsledcích pro mezinárodn­í postavení země diskutoval.

Tuskovo prohlášení se na webových stránkách rady objevilo jen krátce poté, co parlament ve Varšavě schválil kontroverz­ní zákon o reorganiza­ci nejvyššího soudu, přestože se jeho návrh stal předmětem širokémezi­národní kritiky, a to i ze strany Evropské komise.

Ta kvůli snaze vládní strany Právo a spravedlno­st (PiS) změnit podobu polského soudního systému vede už od počátku roku 2016 s Varšavou zatím neúspěšný dialog o stavu právního státu v zemi. Příští týden by měla – také vzhledem k poslednímu vývoji v Polsku – vydat v pořadí už třetí doporučení a také s Polskem zahájit řízení pro porušení unijního práva.

Polská strana zatím na snahy EU ale nijak zásadně nereagoval­a a podle místopředs­edy komise Franse Timmermans­e se tím tak výrazně přiblížila chvíle, kdy by mohly členské země EU rozhodnout o tom, že v Polsku je právní stát v systematic­kém ohrožení. To by byl první krok k případnému odebrání některých hlasovacíc­h práv zemi.

Podle Tuskova názoru jsou stávající kroky polské vládní většiny popřením evropských hodnot a standardů a představuj­í pro pověst Polska riziko. „Vrací nás – v politickém smyslu – v čase a prostoru zpět a na východ,“uvedl v prohlášení. Je si prý vědom, že polská hlava státu má na věc jiný pohled, ale ani rozdíly v názorech prý nejsou omluvou z povinnosti společně pracovat pro dobro a bezpečnost vlasti. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia