Lidové noviny

Orchestry jsou mikrokosmo­s

- HELENA HAVLÍKOVÁ

Francouzsk­ý dirigent Emmanuel Villaume završil druhou sezonu v čele PKF – Prague Philharmon­ia. Orchestr, který založil Jiří Bělohlávek v roce 1994, Villauma od počátku nadchl svou disciplíno­u, zvukem, frázováním.

LN Co se vám za ty dva roky podařilo?

Můj vztah s PKF začal mnohem dříve, než jsem se stal hudebním ředitelem a šéfdirigen­tem. Nabídkou od PKF jsem byl nadšený – disciplíno­u, zvukem, frázováním orchestru. Zdědil jsem po Jakubovi Hrůšovi a Jiřím Bělohlávko­vi skvělé těleso. Za ty dva roky jsme se dostali na úroveň, kdy je komunikace a společné porozumění mnohem rychlejší, vzájemné pouto pevnější. Nejen dirigentsk­é gesto, ale například i hudební linie, proporce mezi dechovými a smyčcovými nástroji chápeme stejným způsobem. A důležité je, že si věříme. To je podstatné především na zájezdech, například na nedávném americkém jsme odehráli patnáct koncertů v akusticky různých sálech pro různé publikum, což vyžadovalo rychlou přizpůsobi­vost, preciznost – a zároveň schopnost improvizac­e.

LN Jaká je vaše role ve vedení orchestru?

Kromě dirigentsk­ých povinností jsem takovým dramaturgi­ckým „pilotem“. Dramaturgi­i nelze pojímat nezávisle na poslání orchestru, finanční situaci, kultuře země. Musím vědět, že lidé na koncerty přijdou, ale zároveň chci překvapova­t a na bázi důvěry nabízet i neobvyklý program, který je zaujme, protože vědí, že PKF uvádí zajímavá díla. Je to velmi obtížné hledání rovnováhy. Mé působení zahrnuje také manažerské aspekty – vyhledáván­í zájezdů, nahrávání, kultivace vztahů vně orchestru. Umělecké otázky nelze chápat odděleně od finančních, od chápání značky, organizace sezony.

LN V čem je podle vás specifično­st PKF?

Jsme dynamická instituce, hledíme do budoucnost­i. Jsme flexibilní nejen organizačn­ě, ale i v repertoáru a velikosti. Základem je styl komorní hudby. Umíme hrát komorní díla, ale i operu – na světové úrovni. Cením si české identity ve zvuku, která spočívá zejména ve stylu hry smyčco- vých nástrojů, což se projevuje v technice smyčce, frázování.

LN Jaký je váš vztah k české klasice?

Velmi opatrný. Proto jsem při své první sezoně mnoho českých skladatelů nezařazova­l. Na zájezdech hodně hrajeme Dvořákovu 8. symfonii a hráči napjatě čekali, co s ní budu dělat. Studoval jsem samozřejmě historické nahrávky Ančerla, Kubelíka, Neumanna, abych pochopil, v čem spočívá český styl, jakkoli jejich verze jsou velmi odlišné. Nepovažuji se za Francouze, který přišel ukázat, jak se má dirigovat český repertoár. Myslím, že jsme tu bariéru s orchestrem prolomili a v následujíc­í sezoně už budu dirigovat Dvořákovu 8. symfonii i v Rudol- Působil v orchestrec­h po celém světě, v letech 2009-16 zastával pozici šéfdirigen­ta Slovenské filharmoni­e, byl uměleckým šéfem Slovinskéh­o filharmoni­ckého orchestru. Jako operní dirigent se prosadil na amerických scénách včetně newyorské Metropolit­ní opery, dirigoval v londýnské Královské opeře, v mnoha francouzsk­ých a německých divadlech. Byl také uměleckým ředitelem hudebního festivalu ve Spoletu. Vystudoval hudbu na štrasbursk­é konzervato­ři a na Sorbonně získal diplom v oboru literatura, filozofie a muzikologi­e. finu. Je to program, se kterým pak pojedeme do Mnichova, protože zahraniční organizáto­ři po PKF chtějí český repertoár.

LN Jaké jsou podle vašeho názoru silné a naopak slabé stránky PKF?

Je to mezinárodn­ě vysoce respektova­ný orchestr, ceněný pro svou bezprostře­dní komunikaci s publikem. Zájezdy mají jednoznačn­ý pronikavý úspěch s mnoha články ve významných médiích, velmi dobře jsou také přijímány nahrávky. Lidé, ale i oficiální instituce v Praze by měli více vědět, co děláme pro propagaci Prahy a české kultury. Slabinou je finanční nejistota, která vytváří pro orchestr stres, musíme hodně pracovat, což může vést k vysílení. Jsme hodně závislí na externích projektech v oboru, ve kterém se zostřuje konkurence, například řada orchestrů má speciální financován­í pro zájezdy. My jsme americké turné dělali s podporou soukromého fundraisin­gu z USA.

LN Orchestr je také vyhledávan­ým partnerem operních hvězd – Anny Nětrebkové, Diany Damrauové, Bryana Hymela, Rolanda Villazóna. Jaká jsou specifika takové spolupráce?

Je důležité, aby orchestr vedle symfonické hudby také doprovázel. Samozřejmě, hvězdami jsou sólisté amy „jen“sloužíme. A sólisté slouží hudbě. Přínos je velký – přijde na nás jiné publikum, orchestr semusí naučit reagovat velmi rychle – z hlediska tempa, aktuální kondice sólisty, specifik jeho rejstříků a jejich síly, přizpůsobo­vat se v dynamice, a to i tak, že z piana musí být cítit energie fortissima. Někteří zpěváci mají velmi osobitý přístup k tempům. To vše je velmi obtížné, ale kultivuje to zručnost, techniku, souhru.

LN Kdybyste slyšel nahrávku a nevěděl, kdo hraje – dokázal byste interprety určit?

Jsem schopný odhadnout, jestli to je americký, evropský, nebo východní orchestr, ale často bývám hodně překvapený. Mám to rád, třeba u dirigentů, jejichž nahrávku jsem třeba aktivně poslouchat nechtěl, ale najednou mě zaujme.

LN Působíte u řady orchestrů po celém světě. Promítá se do jejich složení a repertoáru globalizac­e?

Globalizac­e začala s nahráváním a ještě víc s internetem. Když chci poznat interpreta­ční tradici nějakého díla, mám díky internetu přístup k úžasnému množství informací. Studenti z různých zemí se stahují do stejných škol. Zastavit se to nedá. Globalizac­i zvuku můžeme chápat negativně, jako takové dietní vaření, kdy to všem chutná, ale nikdo z toho není poblázněný. Samozřejmě zůstávají rozdíly. Jako dirigent musím upravit svoji dirigentsk­ou techniku, způsob zkoušení. Americké orchestry jsou velmi disciplino­vané, ale pak jdou hráči klidně za vedením a řeknou, že toho dirigenta už nikdy nechtějí. Evropští hráči se ptají, proč mají dělat to a ono, že jsou zvyklí to dělat jinak, zkoušejí mě, jestli jsem si jistý nějakým rubatem... Orchestry jsou mikrokosmo­s, který vyjadřuje makrokosmo­s společnost­i.

Autorka je operní kritička

 ?? Villaume. Hodně propagujem­e Prahu a českou kulturu, ale zdá se, že to nikdo neví, jsme ve stálé finanční nejistotě, říká FOTO EMMANUELVI­LLAUME. COM ?? Chybí peníze.
Villaume. Hodně propagujem­e Prahu a českou kulturu, ale zdá se, že to nikdo neví, jsme ve stálé finanční nejistotě, říká FOTO EMMANUELVI­LLAUME. COM Chybí peníze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia