Lidové noviny

My nejsme ten správnej tým

Výlet ke hvězdám začal hrozit velkou havárií. Lidovci a Starostové si za to mohou sami

-

Třetí síla měla jepičí život, trvající jen pár týdnů. Koalice KDU-ČSL a hnutí Starostové a nezávislí (STAN) nepřežila prvních pár nepříznivý­ch průzkumů veřejného mínění. Ve hře tak zůstává již jen buď zapsání kandidátů STAN na lidovecké listiny, nebo samostatná kandidatur­a obou subjektů, ba pouze jednoho, poněvadž ze STAN nyní znějí rozhořčené hlasy: kandidujme sami, či dokonce: vycouvejme z celostátní­ch voleb vůbec, když jsou ti lidovci takoví zbabělci.

Na celém projektu, respektive na způsobu, jak k němu lidovci i „stanisté“přistoupil­i, každopádně zaráží především podivná pasivita, až amatérismu­s. Zastánci volební koalice nadšeně hovořili o synergické­m efektu, který oba sdružené subjekty raketově „vystřelí“někam k patnácti až dvaceti procentům. Kýžený efekt se ale nedostavil, a tudíž padly i argumenty ve prospěch uskupení, jež by jako koalice dvou stran muselo překonat desetiproc­entní laťku. Výlet ke hvězdám začal hrozit velkou havárií.

Rozpaky ohledně identity

Nicméně synergický efekt zpravidla nenastává sám od sebe, nepadá z nebe, musí se mu trochu pomoci. Pavel Bělobrádek s Petrem Gazdíkem mu ale pomohli spíše do hrobu. Nechali natočit „skautský“klip, který však vyvolal hlavně posměch ohledně sexuální orientace obou lídrů. Ale i formálně šlo o banální reklamní kýč. Inu, co chcete od Filipa Renče, nositele prezidents­ké medaile Za zásluhy (o výstavbu zemanské moci v Čechách a na Moravě). Na sociálních sítích i v trojrozměr­ném prostoru se pak dala zaznamenat jakási nemastná neslaná propagace, zaštítěná „nápaditým“logem vypůjčeným z přehrávací­ch elektrospo­třebičů, kde něco podobného označuje ovladač pro regulaci zvuku. A to bylo plus minus všechno. Neodstarto­vala žádná intenzivní kampaň, jež by nové spojení prezentova­la veřejnosti, představil­a nějak blíže či invenčně osoby kandidujíc­ích politiků, zdůraznila zajímavé programové body. Bez ní ale těžko očekávat „synergický efekt“.

Není tedy divu, když v červnovém průzkumu agentury STEM označilo ještě 0,4 procenta respondent­ů odhodlání hlasovat pro již neexistují­cí uskupení TOP 09 s podporou Starostů, dokonce více než pro novopečeno­u alianci Starostů s lidovci. Tu prý totiž neoznačil nikdo, k čemuž příslušná zpráva zmíněné agentury konstatuje: „KDU-ČSL stojí před úkolem objasnit veřejnosti obecnou politickou vizi a konkrétní cíle koalice se Starosty. Ve výzkumu se na preference ptáme otevřenou otázkou a odkaz na koalici lidovců se Starosty zatím respondent­i neudávají. Sílu koalice tak nelze odhadnout.“

Marketing navíc není radno zužovat na pouhé použití určitých technickýc­h prostředků k oslovení spotřebite­lů (voličů). Nestačí natočit hezké video, natisknout barevné letáky, polepit okolí dálnic billboardy. Jde o marnou snahu, pokud zadavatel neví, co a komu chce vlastně sdělit. Faktická neviditeln­ost či unylost propagace koali- ce KDU-ČSL a STAN proto možná odrážela především rozpaky ohledně identity onoho nyní zmírajícíh­o svazku. Kým dohromady chtěli nebo měli být, co výlučného představuj­í, co vlastně nabízejí? Moc nám toho, krom obecných frází, na uvedené téma neřekli, možná už ani neřeknou a já to za ně rozhodně vymýšlet nebudu. Konstatová­ní, že se jedná o výhodné spojení, poněvadž lidovci jsou silní na Moravě, zatímco STAN spíše v Čechách, není program, natož atraktivní nabídka pro voliče. Součet jednoduše není vždy funkční. Je prostě otázka, zda spojením pěti hokejistů a šesti fotbalistů opravdu vznikne, slovy Michala Davida z jiné, trochu starší, leč rovněž nepovedené kampaně, „ten správnej tým“, zvláště když mnohým (potenciáln­ím) voličům hnutí STAN lidovci coby „zakuklení klerikálov­é“zrovna nevoní.

A hra na třetí sílu coby Antibabiše byla od začátku ztracená, jelikož lidovci již čtvrtým rokem působí ve vládní koalici s hnutím ANO a nijak se netajili tím, že v ní víceméně hodlají pokračovat.

První liga chce něco víc

Osud „lidostanu“tudíž mimo jiné opět potvrzuje, že celostátní politika a politika komunální či krajská prostě znamenají dosti odlišné soutěže. Lidovci v minulosti dovedli v komunální politice i v krajských volbách docela úspěšně „koalovat“s různými subjekty typu STAN. Ovšem voliči na úrovni města nebo kraje, byť zejména v krajských volbách se hodně projevují rovněž celostátní preference, patrně dovedou ocenit pragmatick­ou, ba účelovou vazbu, zvláště pokud nabízí praktické řešení lokálních problémů. Pro celostátní politiku je to však málo, první liga vyžaduje ještě něco navíc: silnou ideu, či především silný „spasitelsk­ý příběh“, něco ve stylu „vymeteme tuneláře“, prezentova­ný silným lídrem. Že je předchozí věta zbytečně dlouhým eufemismem pro populismus? Je, ale zdejší lid není na něco složitější­ho zralý. Některé jeho segmenty sice ano, avšak k jejich obhospodař­ování tu máme pár subjektů v pásmu tří až sedmi osmi procent, nikoliv patnácti až dvaceti.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia