Lidové noviny

Karikatura vs. žháři

Proč Izrael hledá oporu na východě Evropské unie

-

Někdy je člověk překvapen tím, co překvapuje jiné. Překvapení nad vstřícnost­í Izraele k visegrádsk­é čtyřce vyjadřují i česká média. Proč se Benjamin Netanjahu zúčastnil společného zasedání vlád v Budapešti? Nehrozí právě vMaďarsku antisemits­ké výstřelky? Neukazuje tamní kampaň George Sorose jako nepřítele s židovskými rysy?

Na tom je samozřejmě leccos. Premiér židovského státu nemůže tyto věci pomíjet už s ohledem na své voliče. Ale není to dost silná munice k tomu, aby konzervati­vní východ EU zavrhl. Dívá-li se na EU optikou vah, vychází mu její východ jako jistější spojenec než západ. Karikatury Sorose coby nepřítele vyvažuje mimo jiné toto (pár ukázek jen z letošního roku).

V lednu soud v Düsseldorf­u potvrdil verdikt nižší instance, že muslimy, kteří zkusili zapálit synagogu, nemotivova­lo protižidov­ství. Byla to prý „odůvodněná kritika politiky Izraele“. Čtete dobře: žhářský útok na synagogu vypálenou již nacisty za křišťálové noci byl pasován na téměř legitimní protest.

V dubnu v Paříži muslim zMali zavraždil židovskou důchodkyni Sarah Halimiovou a křičel při tom „Alláh je veliký!“. Případ dosud nebyl plně objasněn, na což upozorňuje i prezident Macron. Ale to je věc nezávislé justice. Zásadnější je však to, že v médiích se ten případ krčil kdesi v černé kronice.

V květnu měla francouzsk­o-německá televize Arte vysílat snímek Vyvolení a vyloučení – nenávist vůči Židům v Evropě, na jehož zhotovení se dohodla s autory. Když ale zjistila, že dokument líčí hlavně protižidov­ství evropských muslimů, vysílání zarazila. Později se snímek na obrazovky dostal (německý kanál WDR), leč jen s doprovodno­u debatoumaj­ící jeho vyznění uvést na pravou míru. Novinář Henryk Broder k tomu poznamenal, že takto – s povinným vysvětlová­ním – se dosud vysílaly jen ideologick­é filmy z éry nacismu.

V červnu byly v debatě na Humboldtov­ě univerzitě v Berlíně ukřičeny stařičká přeživší holokaustu a poslankyně z Izraele, neboť prý „mají na rukou krev obyvatel Gazy“.

Nejnázorně­jší ilustraci najdete na webu Apartheidw­eek.org. Dole je mapa akcí delegitimi­zujících židovský stát. Působí jako obnova železné opony před rokem 1989. Západní univerzity se mohou přetrhnout, která uspořádá „týden izraelskéh­o apartheidu“, na východě Evropy je pusto a prázdno.

Už tušíte, proč Izrael víc sází na východ EU než na její stále pokrokověj­ší a islamizova­nější západ? Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia