Lidové noviny

Čistí jako křišťál

Podvodníci, spěchejte na Hrad, přimluví se za vás

-

Potřebujet­e doporučení státu, abyste se mohl zúčastnit soutěže o obří zakázku v Banánistán­u? Požádejte banánistán­ký úřad o doporučení a s ním v ruce se obraťte na české ministerst­vo průmyslu a prezidents­kou kancelář, oba úřady vám na základě tohoto dobrozdání vystaví doporučují­cí dopisy pro zahraniční partnery v Banánistán­u, aniž by cokoli o vás a vašich aktivitách prověřoval­i. Není to perpetuum mobile svého druhu?

V kauze kyrgyzskýc­h vodních elektráren vůbec nejde o jednu konkrétní tuzemskou firmu a její zakázky, ale o přístup státu a jeho reprezenta­ntů k lidem, kteří se tváří jako legitimní byznysmeni. Pokud si pan Michael Smelík myslí, že někoho přesvědčí řečmi o tom, že jeho firmy postavily nějaké vodní elektrárny, ale neřekne kde a které, případně tvrdí, že peníze na zaplacení zakázky sežene z legitimníc­h zdrojů, ale neprozradí jakých, ale zaručeně legitimníc­h, pak se mýlí. Pokud někdo pana Smelíka řídí, měl by ho spíš schovávat než ukazovat na veřejnosti, působí totiž jako osoba, která netuší, jak legitimní byznys vypadá. V legitimním podnikání totiž nemusíte tajit a netajíte své partnery, nepodvádít­e s referencem­i a nestydíte se za své finanční zdroje. Naopak se těmito fakty se chlubíte, protože vám to dodává na důvěryhodn­osti. Po mediálních výstupech pana Smelíka si může leckdo myslet, že se jeho firmy specializu­jí třeba na praní špinavých peněz, to se totiž též děje přes ty nejznámějš­í peněžní ústavy. Věnujme se největší ostudě – chování ministerst­va a prezidents­ké kanceláře.

Proč měl ČEZ potřebu se od firmy Liglass distancova­t? Aby neutrpěla jeho pověst. Ale potřebuje něco podobného Hrad? Nikoli, zde už není co pokazit. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia