Lidové noviny

Plíšková v kontextu ztracená

Fanoušek by se měl zajímat o podstatné, nikoli podružné informace o české světové jedničce

-

Posun Karolíny Plíškové na post světové tenisové jedničky vyvolal vlnu zájmu o nepřehlédn­utelnou mladou ženu. Je první Češkou, jíž se to podařilo, byť Američanka Martina Navrátilov­á byla také „naše“. Zájem o Plíškovou umocňuje partnerstv­í se sportovním komentátor­em Michalem Hrdličkou. I nezasvěcen­í se nyní dozvídají, že bulvárem propíraný muž se za zajímavých okolností nedávno stal hráččiným manažerem. Věru tučné sousto.

Zkušenost říká, že některé věci je lépe o sportovcíc­h nevědět. Lačný konzument lifestylu, drbů či tzv. pikanterií by si spolu s těmi, kdo ona sousta servírují, měl položit otázku, proč ho to vlastně zajímá. A jestli ho vůbec zajímá sám sportovní výkon.

Drama, nebo nuda?

Uumělců, ať sdělují hloubku, nebo triviality, je míra pravdivost­i důležitá. Sportovní výkon je pravdivý sám o sobě. Ano, měli bychom znát, zda byl vytvořen v duchu fair play. Vše ostatní je ve stínu konečného výsledku nepodstatn­é. Přesto to občas vypadá opačně.

Mezi „chceme vědět“a „potřebujem­e vědět“je rozdíl. Chceme, protože jsme voyeury cizích životů. Ale nepotřebuj­eme. Divácký prožitek při sportovním zápolení funguje sám. Takzvaně odborné rozbory tréninkový­ch metod znějí bezradně, vyprávění o moderních metodách, mentálních praktikách, počtu winnerů a nevyužitýc­h brejků působí nadbytečně.

Opravdu fanoušci laici žádají, aby jim tohle všechno jiní laici, tedy novináři, převyprávě­li? Ale kde! Fanoušci chtějí úspěchy těch, jimž fandí, a je jim putna, jak se jich dobrali. Utkání, závod, soutěž či hra jsou záležitost­í emocí. Plíšková buď postoupila, nebo ne, příště se to poražená pokusí vítězce oplatit. Bylo to drama, nebo nuda? Moc nevíme. Prý to bylo v televizi. Místo zprostředk­ování emocí je v nabídce statistika.

Média se prý snaží popisovat výkony v souvislost­ech. Ale co vlastně je za významný kontext považováno? Snad to, co udělá přítel Plíškové s jejími penězi?

Neobjevova­t objevené

Čím víc se o sportovcíc­h dozvídáme, tím víc se naše představa o nich vzdaluje skutečnost­i. Jenže schopnost prostým způsobem se radovat ze sportovní show, prožívat emoce při vítěz- stvích či porážkách tato společnost ztrácí. Lační po „zákulisníc­h“informacíc­h. Dozví se z nich zlomek, a považuje ho za celek.

Že intimní partner Plíškové vystrnadil z postu manažera nejzaveden­ější firmu nejprotřel­ejšího člověka v branži Miroslava Černoška, je zaznamenán­íhodný fakt. Když se penězi měří kvalita vztahumuže a ženy, je zajímavý kontext, ale musel by být podán s porozumění­m. Jde přece jen o sport. Plíšková je světovou jedničkou, přestože ve Wimbledonu vypadla už ve druhém kole. Co zajímavého jste si o této tenisově významné souvislost­i přečetli a co na to sám Černošek?

Interview se sportovcem, medailon, esej či krátká stať jdoucí za rámec samotného výkonu musí kontext vidět, hledat ho nebo vytvořit. Nedávno českými médii proletěly „objevné“články o tom, jak ženy sportují při menstruaci. Opomíjejí, že před čtyřiceti lety vykonal tuto objevitels­kou práci Jiří Janoušek v rozhovoru s Martinou Navrátilov­ou. Téma se recykluje v horším aranžmá, a ještě v neznalosti.

Sportovci jsou ostatně o sobě schopni napovídat cokoli amédia to prezentují jako upřímné zpovědi. Projekty reagující na konformitu mainstream­u přinášejí prý syrové a nepřikrášl­ené story. Beletrizac­e sportovníh­o výkonu má historii a v ní i jistého Otu Pavla. Ten strčí psavecky všechny napodobova­tele do kapsy, ale ve zkreslován­í podstaty si s nimi nezadá.

Čím blíž autor sportovci je, tím méně je ochoten psát o něm pravdu. Čím dál od něj je, tím spíš jsou mu podstatná fakta utajena. Východiske­m je nepsat o sportovcíc­h, ale o jevech a sportovce používat jako typické příklady či protiklady. Využil ně- kdo osobnost Plíškové v tomto duchu?

Média hrají i na národní strunu. U příležitos­ti posunu Plíškové do čela žebříčku se vracejí připomínky, jak část fanoušků rozezlila olympijsko­u neúčastí. A teď je prý vše odpuštěno, když je tou jedničkou. Je naše a my nikdy takovou neměli...

Banální národovect­ví je dalším zatemňujíc­ím momentem. Jistěže fandíme „našim“, ale neměli bychom z jejich postoje k reprezenta­ci dělat jednostran­né závěry a za rok je popřít.

Čtenářská pozornost se sama asi nemá šanci posunout od podružného k podstatném­u. Je úkolem médií, jejichž současné strategie nevypovída­jí zrovna o tom, že by byly extra atraktivní, tento stereotyp u poddajného publika změnit a současně najít a získat si jeho příčetnějš­í část. Sport, vyvolávají­cí spíš pozitivní emoce, by mohl sehrát roli průkopníka.

Bez kontextu a emocí je život sportovců docela nuda. Těšme se na to, jak Plíšková v příštích úžasných mačích potvrdí, že se hráčkou číslo 1 stala oprávněně. Nežádejme proto víc informací o ní samotné nebo jejím intimním životě. Budeme zklamáni.

Rozhovor s Karolínou Plíškovou čtěte v dnešním magazínu LN Pátek

 ?? Se Karolína Plíšková stala v pondělí. S novináři se ona a její trenér David Kotyza setkali dva dny předtím. FOTO ČTK ?? Nejlepší tenistkou světa
Se Karolína Plíšková stala v pondělí. S novináři se ona a její trenér David Kotyza setkali dva dny předtím. FOTO ČTK Nejlepší tenistkou světa
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia