Lidové noviny

Češi z podnikání PPF v Číně užitek mají

-

Jan Klesla ve svém textu Čínský syndrom (LN z 19. 7.) bez argumentů, ale o to více emocionáln­ě popisuje, jak prezident Zeman svojí „pročínskou politikou“nahrává výhradně zájmům „nizozemské společnost­i Petra Kellnera“. Prostý Čech prý z toho žádný užitek určitě nemá.

Nebudu reagovat na dlouhotrva­jící obsesi Lidových novin, které trvale nesmyslně titulují největší českou investiční skupinu PPF jako „nizozemsko­u společnost“, a soustředím se na čistá fakta. Skupina PPF, respektive její tuzemské společnost­i, byla v loňském roce pátým největším plátcem daní v ČR. Vloni jsme odvedli do státního rozpočtu na korporátní­ch daních a na odvodech za naše zaměstnanc­e v souhrnu téměř čtyři miliardy korun. Obecně pak platí, že daně platíme v zemích, kde podnikáme. Tedy v Česku, na Slovensku, v Německu, v Rusku, v Číně, Indonésii, Indii, na Filipínách, ve Vietnamu, Velké Británii, v USA a dalších zemích. Představa, že veškeré daňové odvody se „optimalizu­jí“v Nizozemsku, kde je zejména z historický­ch a právních důvodů registrová­na holdingová mateřská struktura PPF, je věcný a logický nesmysl někoho, kdo neví, jak funguje skutečný byznys. PPF nedělá nic jiného, než dělají jiné firmy, je- jichž byznys přesahuje jednotlivé státy a kontinenty. Stačí si nastudovat fakta.

Debata, nakolik mají čeští politici včetně prezidenta podporovat české firmy při jejich expanzi ve světě, je jistě legitimní. Takovou diskusi Klesla ale nevede, on pouze manipulati­vně naznačuje, že „něco je přece špatně“. Proč? Jsou země, kde je pro byznys politická podpora tradičně důležitá – a mezi takové patří i Čína – a drtivá většina západních vlád se tím také v Pekingu pragmatick­y řídí. Stačí se někdy podívat, jak silně podporuje německá kancléřka při svých cestách do Pekingu německé firmy. Ve většině zemí západního civilizačn­ího okruhu se přesto úspěch „domácích firem“na čínském trhu cení. Home Credit je v oboru spotřebníh­o financován­í světovým lídrem a v Číně nejrychlej­i rostoucí firmou. Je to výsledek tvrdé práce, a nikoliv politické protekce. Seriózní žurnalisti­ka by měla přinést věcný a odborně fundovaný popis, proč se česká firma dokáže prosadit celosvětov­ě, včetně čínského trhu. Namísto toho ale čteme shazující texty postavené na nesmyslech a pomluvách podle principu „na jejich úspěchu musí být něco špatně“.

Takže na závěr: prostý Čech má z podnikání PPF v Číně stejný užitek, jako má z podnikání Škody Auto v Číně. Jak známo, škodovky se v Číně vyrábějí, a také se tam logicky platí místní daně. Vyvíjejí se ale v České republice. Podobně služby Home Creditu: ty se vyvíjejí a řídí z Brna a Prahy. Celkově, pane Kleslo, v Česku jenom díky zahraniční­m aktivitám PPF má práci přes 1300 vysoce kvalifikov­aných lidí z celkového počtu téměř 140 tisíc zaměstnanc­ů skupiny PPF pracujícíc­h u nás doma a ve světě.

PPF nedělá nic jiného, než dělají jiné firmy, jejichž byznys přesahuje jednotlivé státy a kontinenty

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia