Lidové noviny

S rodinným účetnictví­m ušetříte spíš

-

Jistě jste už někdy slyšeli poučku, že byste siměli odkládat 20 až 40 procent ze svého měsíčního příjmu. Deset procent pak odborníci považují za minimum. Jenže to je stav na hony vzdálený realitě. Podle aktuálního průzkumu finanční skupiny Wüstenrot si totiž asi třetina Čechů odkládá stranou částku jen do výše pěti procent svého měsíčního příjmu.

Pětina lidí si ukládá mezi šesti a deseti procenty. V tomto případě se jedná nejčastěji o mladé lidi ve věku 27 až 35 let. Další pětina žije od výplaty k výplatě. A jen 12 procent si odkládá až pětinu příjmů, častěji jsou to lidé ve věkové kategorii mezi 36 a 53 lety. Zkušenosti poradenské společnost­i Partners navíc ukazují, že mezi těmi, kteří si nedokážou dát stranou žádné peníze nebo jen minimální, jsou i lidé s nadprůměrn­ými příjmy. Jak je to možné? Kde nám peníze utíkají?

To zjistíte jedině podrobnou bilancí rodinných financí. Jinými slovy, abyste mohli začít vůbec plánovat, musíte znát výchozí stav.

„Jestliže to chcete vědět co nejpřesněj­i, budete muset vydržet zaznamenáv­at si všechny výdaje minimálně po dobu tří, ideálně však šesti měsíců,“říká finanční poradce Jiří Kubík. A to do sebemenšíc­h detailů, od kávy až po letenky. Vystačíte si přitom s tužkou a papírem – nebomůžete využít některou z aplikací pro chytré telefony.

Dodejme, že takové martyrium musí podstoupit všichni členové rodiny. „A to včetně dětí, ze kterých tak vychovávát­e finančně gramotné jedince, kteří se o sebe jednou budou umět postarat i bez špatných úvěrů a půjček,“doplňuje Martin Mašát ze společnost­i Partners.

Možná budete překvapeni, když třeba po měsíci zjistíte, kolik v součtu zaplatíte třeba za restaurace, cigarety nebo sladkosti. A zde je prostor pro změnu. Před každou koupí si pak položte otázku: Není to, co si kupuji, zbytečné? Mohu vykouřit méně cigaret, vypít méně kávy či piva? Musím kupovat tak drahé vánoční dárky nebo mít tak drahý mobil? Existuje služba, kterou si chci koupit, levnější?

Pokud je vaše odpověď ano, našli jste cestu, jak ušetřit. Pak je potřeba jen pevná vůle, být k sobě tvrdí, přísní a kritičtí. jak

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia