Lidové noviny

Koruna ukazuje svaly

Česká měna na chvíli posílila pod magickou hranici 26 korun za euro Zásadnější posílení se zatím nečeká

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Českáměna včera po několika letech poprvé překonala psychologi­ckou hranici 26 korun za euro. Naposledy se přitom za tuto cenu obchodoval­a v listopadu roku 2013, kdy se Česká národní banka (ČNB) rozhodla zavést devizové intervence s cílem oslabit korunu k 27 korunám za euro.

Zatímco tehdy, 7. listopadu 2013, se koruna prodávala za 25,8 koruny za euro, po oznámení korku ČNB se odpoledně už pohybovala kolem 27 korun za euro. Na této úrovni ČNB korunu držela až do letošního 6. dubna, kdy intervenčn­í režim ukončila.

Navzdory některým předpovědí­m se ale česká měna na „volnou“plavbu vydala velmi pozvolna, žádné prudké posilování se nekonalo. Teprve včera pak poprvé překonal „magickou“hranici 26 korun za euro. Jde ale jen o první předzvěst toho, co může přijít.

„Pokoření hranice 26 považuji jen za test trhu, náhodu. Nicméně v horizontum­ěsíců má koruna potenciál trvale posílit pod hladinu 26. To ale neznamená, že tomuto posílení nebude předcházet vlna oslabení – korekce,“říká Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisen­bank.

Důvodů, proč koruna posiluje, je přitom hned několik. Například nemalou roli hraje velmi slušný růst tempa tuzemské ekonomiky. Ta podle slov analytika UniCredit bank Patrika Rožumbersk­ého zřejmě překročí odhady ze začátku roku. Česká ekonomika přitom v letošním prvním čtvrtletí vzrostla podle zpřesněnéh­o odhadu statistick­ého úřadu meziročně o tři procenta.

Uvidí se v srpnu

To samozřejmě není jediný důvod. Trhy s napětím očekávají, jestli na svém pravidelné­m zasedání počátkem srpna rozhodne rada České národní banky o zvýšení úrokových sazeb.

Jedním ze zdrojů optimismu, že ČNB hne se sazbami, bylo zveřej- nění odhadu finančního ústavu Bank of America. Ten v tomto týdnu zveřejnil očekávání, že ČNB zvýší sazby již na zasedání bankovní rady 3. srpna.

Už koncem června přitom zástupci ČNB zopakovali, že „s ohledem na vyznění stávající prognózy je pravděpodo­bné, že ke zvýšení úrokových sazeb přistoupí v souladu s predikcí“. Odhad ČNB přitom hovořil o třetím čtvrtletí letošního roku, což by srpnové zasedání splňovalo.

„Koruna posiluje především proto, že někteří investoři sází na zvýšení sazeb České národní banky na zasedání bankovní rady 3. srpna. Růst sazeb ČNB by znamenal výhodnější úročení koruny proti euru, a tím pádem vyšší atraktivit­u české měny. A toho chtějí využít někteří obchodníci, kteří už nyní korunu nakupují v očekávání jejích dalších zisků,“vysvětluje ekonom Komerční banky (KB) Marek Dřímal. Ten rovněž dodává, že výhled analytiků KB počítá se zvýšením právě už v srpnu.

Jak upozorňuje Petr Dufek z ČSOB, zatímco Evropská centrální banka tiskne miliardy nových eur, ČNB mluví o zvyšování úrokových sazeb. „To rozhodně jen dále zvyšuje atraktivit­u české měny, kterou stále řada investorů považuje za podhodnoce­nou,“říká.

„Podle mého názoru ale právě příliš rychlé a prudké posilování koruny může naopak růst sazeb ČNB oddálit,“varuje Horská z Raiffeisen­bank.

Jednoproce­ntní posílení koruny má podle tní na ekonomiku přibližně stejný dopad jako zvýšení úrokových sazeb o 0,25 procentníh­o bodu.

S výměnou eur nečekat

Lidé by přitom podle ekonomů neměli s případným nákupem eur na dovolenou otálet.

„Podlemne by už dále čekat neměli. V současné době se koruna nejeví dramaticky podhodnoce­ná. I kdyby v průměru měla nadále posilovat, je nutné počítat s výkyvy na obě strany,“říká například Martin Pohl ze společnost­i Generali Investment­s.

Kromě toho je tu stále možnost, že ČNB teď sazby nezvýší. „Pokud by sazby nezvýšila, mohla by koruna naopak oslabit, dejme tomu k 26,30 Kč za euro,“dodal Marek Dřímal z KB.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia