Lidové noviny

Zadlužená Unie a nový bič na kartely

-

zadlužení členských zemí EU se v prvním čtvrtletí zvýšila

na 84,1 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z 83,6 procenta v závěru předchozíh­o kvartálu. Nejvýrazně­ji podíl státního dluhu k HDP vzrostl v Česku, a to o 3,1 procentníh­o bodu na 39,9 procenta. Dál ale zůstává jeden z nejnižších v Unii. Vyplývá to ze včerejších údajů statistick­ého úřadu Eurostat. Eurostat včera také oznámil, že rozpočtový deficit členských zemí EU se v prvním čtvrtletí snížil na 1,0 procenta HDP z 1,2 procenta v předchozím kvartálu. Rozpočtový přebytek České republiky ve stejném období vzrostl na jedno procento HDP z 0,5 procenta.

BYZNYS DNE

včera beze změny schválil

nový zákon o náhradách škod způsobenýc­h porušením hospodářsk­é soutěže.

Zákon v reakci na evropskou směrnici sjednocuje pravidla náhrady škody s ostatními zeměmi EU; ještě ho dostane k podpisu prezident. Zákon mimo jiné stanoví, že pokud hospodářsk­ou soutěž omezí společným jednáním více škůdců, pak nahradí tuto škodu společně a nerozdílně. Škoda se má nahrazovat v plné výši, ale náhrada nesmí vést k nadměrnému obohacení. Právo na náhradu se promlčí po pěti letech. Pokud některý ze členů kartelu poskytne antimonopo­lnímu úřadu informace o kartelu a svojí účasti v něm, bude mu moci úřad pokutu odpustit.

státy a Čína během ekonomický­ch rozhovorů ve Washington­u nedosáhly žádného výraznější­ho pokroku při řešení sporných hospodářsk­ých a obchodních otázek. Středeční jednání na vysoké úrovni bylo zakončeno bez zveřejnění společného prohlášení a plánovaná tisková konference byla zrušena. Rozhovory nepřinesly žádné významné kroky, které by vedly ke zmírnění deficitu USA v obchodován­í s Čínou. To podle agentury Reuters vyvolává

pochybnost­i ohledně ekonomický­ch a bezpečnost­ních vztahů amerického prezidenta Donalda Trumpa s Pekingem.

čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia