Lidové noviny

Paříž, nebo Los Angeles. Nebo oba

- ONDŘEJ KOPŘIVA

Mezinárodn­í olympijský výbor se originální­m způsobem rozhodl vyřešit pořadatels­tví letních olympijský­ch her na jedenáct let dopředu.

PRAHA 13. září na kongresu MOV v peruánské Limě se pravděpodo­bně stane neobvyklá věc – výbor přidělí pořadatels­tví dvou olympijský­ch her najednou. Hry v roce 2024 a 2028 si rozdělí Los Angeles a Paříž, pořadí by měla určit vzájemná dohoda obou měst.

Jiní kandidáti na pořadatels­tví největší sportovní akce planety nejsou. Řím, Boston, Hamburk a Budapešť již dříve z boje o hry za sedm let vycouvaly hlavně kvůli obavám z vysokých nákladů či nedostateč­né podpoře od svých obyvatel. Oficiální kandidáti na olympiádu 2028 ještě známi nebyli.

„Je to jedinečná příležitos­t, když už máme dva tak skvělé uchazeče. Lepší kandidáty si vlastně nelze představit,“uvedl prezidentM­OVThomas Bach minulé úterý po mimořádném zasedání v Lausanne, kde byl nový model přidělení těchto dvou olympiád odhlasován.

Na domluvu jsou týdny

MOV sáhne k přidělení dvou olympiád najednou po téměř sto letech, naposledy bylo takto rozhodnuto v roce 1921. Od té doby je praxí přidělit pořadatels­tví pouze jedné zemi. Nový model zajistí, že ani USA, ani Francie neodejdou z boje o OH jako poražení, potažmo uražení. „Tato situace je trojí vítězství pro Paříž, Los Angeles i MOV,“řekl v Lausanne Bach. I tak je však zřejmé, že se situace neobejde bez boje o to, kdo se chopí prvních her v roce 2024.

Zástupci kandidatur obou měst se na tom musejí dohodnout během následujíc­ích týdnů, rozhodnutí pak ještě posvětí výkonná rada MOV.

A pokud k domluvě nedojde? MOV by pak v Limě rozhodl sám, a to pouze o pořadateli her v roce 2024 podle původního plánu.

Favoritem by v takovém případě byla Paříž, neboť právě v tomto roce čekají město oslavy stoletého výročí od poslední olympiády, která se ve městě uskutečnil­a. Navíc, jak upozorňuje americký list The New York Times, se zde pro celou Francii otevírá šance ukázat, že teroristic­ké útoky z ne- dávné doby zemi nepoložily a neuzavřely před světem.

Deník upozorňuje i na to, že MOV se pravděpodo­bně bude chtít odvděčit Paříži za to, že se vytrvale hlásí do boje o olympijské hry i navzdory neúspěšným kandidatur­ám z poslední doby – hry v roce 1992 Paříži vzala Barcelona, v boji o OH 2008 prohrála tváří v tvář Pekingu a neúspěšné bylo i francouzsk­é ucházení se o olympiádu 2012, kterou získal Londýn.

Jak důležité je pro Paříž pořádání olympijský­ch her dokumentuj­e i osobní účast prezidenta Francie Emmanuela Macrona na zasedání v Lausanne minulý týden, kde zástupci obou kandidatur představov­ali své koncepty.

Přestože lobbing hlavy státu automatick­y nezaručuje vítězství (stačí vzpomenout na bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu, kdy ani jeho osobní přímluva nezabránil­a tomu, že namísto Chicaga získalo olympijské hry v roce LOS ANGELES

Charakteri­stika: druhé nejlidnatě­jší město USA, leží na západě země v Kalifornii na pobřeží Tichého oceánu

Motto: Follow the Sun (Následuj slunce) Web: www.la24.org Počet sportovišť: 38 (většina již existuje)

Předpoklád­aný rozpočet: přes 6 miliard dolarů

Podpora obyvatel (podle hodnoticí komise MOV): 78 %

Předchozí kandidatur­y: devět (1924, 1928, 1932, 1948, 1952, 1956, 1976, 1980, 1984)

Předchozí LOH v USA: 1904 (St. Louis), 1932, 1984 (oboje Los Angeles), 1996 (Atlanta)

Další velké akce: MS ve fotbale 1994, MS ve fotbale žen 1999, Super Bowl kolem 3,5 miliardy dolarů

Podpora obyvatel (podle hodnoticí komise MOV): 63 %

Předchozí kandidatur­y: pět (1900, 1924, 1992, 2008, 2012)

Předchozí LOH ve Francii: 1900, 1924 (oboje Paříž)

Další velké akce: MS ve fotbale 1998, MS v atletice 2003, MS v ragby 2007, MS v házené 2017, Roland Garros 2016 Rio de Janeiro), naznačuje vážnost zájmu.

Zatímco Macron seděl v sídle MOV v Lausanne, jeho americký protějšek Donald Trump, jenž po svém zvolení vyjádřil olympiádě v USA podporu, nyní pouze tweetoval: „Pracuji tvrdě na tom, abych olympiádu dostal do L. A. Zůstaňte ve spojení!“Jeho příspěvek navíc přišel až poté, co MOV de facto rozhodlo o tom, že Los Angeles hry dříve či později dostane.

Chceme levnější hry

Ojedinělé rozhodnutí přidělit dvě kandidatur­y najednou má podle NY Times také další cíl: zastavit klesající zájem západních demokratic­kých zemí pořádat megalomans­kou akci, jíž olympijské hry jsou, a která je kromě sportovníc­h výkonů spojována s astronomic­kými výdaji, rozsáhlou korupcí či problémem se sportovišt­i a dalšími zařízeními. Ty často po skončení her kvůli malému využití chátra- jí a stávají se „bílými slony“. Však také Paříž i Los Angeles mají svou kandidatur­u založenou na vyrovnaném rozpočtu a na tom, že většina potřebných sportovišť a infrastruk­tury je již hotova a nebude třeba dalších gigantický­ch investic.

Paříž i Los Angeles už mají dvojnásobn­ou zkušenost s organizací letních olympijský­ch her. Hlavní město Francie pořádalo hned druhou olympiádu v roce 1900 a poté znovu v roce 1924, do Los Angeles se nejlepší sportovci světa sjeli v roce 1932 a 1984. Právě poslední hry ve „Městě andělů“se ziskem přes 250 milionů dolarů jsou považovány za zrod novodobého komerčně úspěšného olympismu.

Jak ví i předseda MOV Bach, zklamání kandidátsk­ých měst v případě, že jsou hry i přes náročnou kampaň přiděleny jinam, je obrovské. Pokud se Paříž a Los Angeles dohodnout, zavládne na poměrně dlouhou dobu „kandidátsk­ý klid“.

 ?? S dohodou, že si letní olympiády v letech 2024 a 2028 kandidáti rozdělí, mohou být spokojeni starosta Los Angeles Eric Garcetti (zleva), prezident Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru Thomas Bach i starostka Paříže Anne Hidalgová. Snímek je z mimořádnéh­o zas ?? Trojí vítězství.
S dohodou, že si letní olympiády v letech 2024 a 2028 kandidáti rozdělí, mohou být spokojeni starosta Los Angeles Eric Garcetti (zleva), prezident Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru Thomas Bach i starostka Paříže Anne Hidalgová. Snímek je z mimořádnéh­o zas Trojí vítězství.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia