Lidové noviny

Froome si jede pro triumf

-

Obhájce vítězství na Tour de France Chris Froome dál hájí trůn. Po všech horských etapách má v čele náskok 23 sekund.

du, než skutečně zaútočí Bardet. Ale u zeleného nápisu „Go, Bardet“už má Frooma i Urána opět u sebe.

Krátkým sjezdem teď míří na „kamenitou poušť“Casse Déserte. Schyluje se k čemusi mimořádném­u.

Konečně na této Tour bude ata- kovat i Chris Froome. Casse Déserte. To místo je tajuplné, strohé i drsné. Necelé tři kilometry pod vrcholem průsmyku Izoard se jezdci vnoří do měsíční krajiny skal, strží a kamení.

Tady se v roce 1953 Louison Bobet, budoucí trojnásobn­ý šampion Tour, rozhodl všem dokázat, že není mužem, jenž se v kritických chvílích vždy zlomí, načež zničujícím útokem odrovnal soky. Tady o pět let později, sužován vážnou nemocí, trpěl tak moc, že mu v hrdle hořelo a plíce měl plné prachu, přesto opět ukázal šílenou vůli. Bobet Casse Déserte proslavil. Froome si ho zvolil.

Etapu vyhrál domácí Barguil

Divákům je sem přístup zapovězen, jen pár vyvolených fotografů vysedává na kamení, čekají. A najednou vidí: muž ve žlutém ujíždí, navyšuje náskok.

Jen na chvíli. Políčka na šachovnici etapy se za ním opět zaplní jeho pronásledo­vateli. No dobře, vítejte zpět, přátelé. Počká na ně Landa a vytvoří před svým lídrem hráz. Už žádné útoky, ano? Na vrcholu Izoardu, v přírodním amfiteátru na dosahmraků, tisíce diváků, rozesazený­ch na stráních, očekávají příjezd krále.

Tím etapovým je po dřívějším úniku domácí Warren Barguil.

A tím absolutním? Bardet si spurtuje aspoň pro čtyři vteřiny bonifikace. Snižuje celkovou ztrátu na Frooma na 23 vteřin. Urán zaostává o 29.

Tím končí partie. A také souboj?

18. etapa (Briançon–Izoard, 179,5 km): 1. Barguil (Fr./Sunweb) 4:40:33, 2. Atapuma (Kol./SAE Team Emirates), 3. Bardet (Fr./AG2R), 4. Froome (Brit./Sky) všichni -20, 5. Urán (Kol./Cannondale) -22, 6. Landa (Šp./Sky) -32, 7. Meintjes (JAR/SAE Team Emirates) -37, 8. D. Martin (Ir./Quick-Step) -39, 9. S. Yates (Brit./Orica) -59, 10. Contador (Šp./Trek-Segafredo) -1:09, ...28. KREUZIGER (Orica) -4:08, 61. ŠTYBAR (Quick-Step) -13:41, 110. CINK (Bahrain Merida) -25:46.

Průběžné pořadí: 1. Froome 78:08:19, 2. Bardet -23, 3. Urán -29, 4. Landa -1:36, 5. Aru (It./Astana) -1:55, ...23. KREUZIGER -57:45, 66. CINK -2:31:50, 102. ŠTYBAR -3:08:07.

V úvodní rovinaté a deštivé časovce v Düsseldorf­u porazil Brit své dva současné konkurenty o 39 a 49 vteřin. V sobotní časovce vMarseille bude na trati i kratší prudké stoupání. Což může nahrát Uránovi, který na jaře 2014 dokonce ovládl zvlněnou časovku na Giru.

„Urána se nyní obávám nejvíc,“pronese Froome. Jak velká je však jeho obava? „Povězme to takhle: dnes jsem udělal velký krok k dalšímu titulu. Ale stále jsme tři v půlminutě. Cokoliv se může stát,“vykládá, ovšem na tváři má spokojený úsměv.

Není to už Froome – dobyvatel z roku 2013. Není už ani Froomem – suverénem z let 2015 a 2016, kdy hned na prvním horském dojezdu deklasoval soky. Nyní je to Froome – stratég, sběratel vteřin.

Víc obránce než útočník.

Etapa nebyla prioritou

Ano, chtěl podepřít svůj nárok na trůn etapovým triumfem na Izoardu, proto na Casse Déserte vystoupil z obranné ulity. „To zvláštní místo mi připadalo příhodné, i když možná jsem měl zaútočit až o kilometr později,“říká.

Může se nyní stát prvním šampionem Tour bez vyhrané etapy od roku 2006 a teprve třetím za poslední půlstoletí. Mrzí ho to? Jestliže ano, nedává to najevo.

„Prioritou je žlutý dres. Pokud ho budu v Paříži mít, bude jedno, kolik etap jsem vyhrál.“

Čtvrtým titulem by se přiblížil čtyřem lídrům historický­ch tabulek. Anquetil, Merckx, Hinault a Indurain mají vítězství pět.

Ale zvítězil by letos i bez famózní podpory svého týmu, v němž na něj tvrdě makají bývalí mistři světa či třetí muž z Gira? Silou své kohorty nejbohatší stáj světa opět uzemňovala konkurenci.

Neustále se vracející téma platových stropů v cyklistick­ých stájích se proto vynoří také při Froomově mediálním kolečku na vrcholu Izoardu.

„Byl byste pro, aby se platové stropy zavedly?“

Uvědomí si, nakolik je taková otázka ožehavá – a uteče z ní. „Na to nemám názor.“

 ?? Má na dosah už čtvrtý titul z Tour de France. Pokud závěr závodu nepokazí, neměl by o něj přijít. FOTO REUTERS ?? Chris Froome
Má na dosah už čtvrtý titul z Tour de France. Pokud závěr závodu nepokazí, neměl by o něj přijít. FOTO REUTERS Chris Froome

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia