Lidové noviny

Svědectví z čelního skla auta

- JOSEF TUČEK

Dřív jsem v létě pořád umýval čelní sklo auta od hmyzu, který se na něm rozplácl, teď to téměř nemusím dělat. – Tenhle příklad často používali entomologo­vé, s nimiž Gretchen Vogelová, reportérka vědeckého časopisu Science, mluvila o tom, jak ubývá hmyzu.

„I běžní lidé si pamatují, že po jízdě mívali na předním skle mnohem víc hmyzu než dnes,“řekl Wolfgang Wägele, ředitel Leibnizova ústavu pro biodiverzi­tu živočichů v Bonnu. Mohlo by se zdát, že moderní auta jsou aerodynami­čtější, takže do nich tolik mušek a motýlů nevrazí. Ale tím to asi nebude.

EKOPOHLED

„Měl jsem Ford Mustang Mach 1 z roku 1969 s pěkně hladkými tvary, a stejně jsem musel přední sklo pořád čistit,“vzpomínal Scott Black z Xerceské společnost­i pro ochranu bezobratlý­ch v americkém Portlandu. Jeho kolega Martin Sorg doplnil zkušenost současnou: „Řídím Land Rover, který má aerodynami­ku jako lednička. Dnes i na něm zůstává přední sklo čisté.“

Reportérka Vogelová samozřejmě chtěla přesnější data. A zjistila, že vědci jich moc nemají. Vedou záznamy třeba o tom, jak ubývá včel, protože jsou hospodářsk­y významné. V Severní Americe dvě poslední desetiletí sledují motýla monarchu stěhovavéh­o, protože je tam ikonický a navíc vzniklo podezření (už vyvrácené), že mu škodí pyl z geneticky modifikova­ných plodin.

Ale mušky, vážky, vosičky a další běžné hmyzí druhy nikdo soustavně nesledoval. A tak jsou data spíše náhodná. Třeba členové Krefeldské entomologi­cké společnost­i (ze stejnojmen­ného německého města) si všimli, že když umístili hmyzí pasti na místo, kde je měli v roce 1989, celková hmotnost úlovku byla o plných 80 procent nižší.

Vysvětlení? V podezření je samozřejmě hlavně zemědělstv­í – jeho monokultur­y a pastviny vytlačujíc­í běžné prostředí i používání postřiků. Ale jejich přesný vliv na to, že hmyzu na čelních sklech aut ubylo, vlastně vědci neznají. Natož aby odhadli, jaký dopad to bude mít na ostatní přírodu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia