Lidové noviny

„Velkej Míra“uvízl v dotační kauze

Policie obvinila vlivného právníka a člena ČSSD Miroslava Janstu Přitížily mu odposlechy nastražené na fotbalovéh­o bosse Miroslava Peltu

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Říkali si „malej Míra“a „velkej Míra“. Sport je jejich celoživotn­í vášní. Ten první ale kvůli machinacím s přidělován­ím dotací na sport skončil v květnu ve vazbě amá na krku obvinění. Jmenuje se Miroslav Pelta a do letošního června byl šéfem Fotbalové asociace ČR (FAČR). Ten druhý patří k nejvlivněj­ším tuzemským právníkům a doufal, že dotační kauza se mu vyhne. Včera však policie obvinila i „velkýho Míru“, tedy Miroslava Janstu.

Informaci v úterý přinesl server Aktuálně.cz, podle něhož kri- minalisté stíhají i Janstou vedenou Českou unii sportu (ČUS) a jejího generálníh­o sekretáře Jana Boháče. Server uvedl, že obvinění se týká rozdělován­í peněz z dotačního neinvestič­ního programu pro činnost sportovníc­h organizací. Jansta s Boháčem podle vyšetřovat­elů získali pro ČUS v rámci expertní komise neoprávněn­ou výhodu, a tím údajně poškodili ostatní sportovní organizace – například Český olympijský výbor nebo Sokol.

Už na začátku května detektivov­é Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ) obvinili Peltu, jím tehdy vedenou fotbalovou asociaci, dále dnes již bývalou náměstkyni ministryně školství pro sport Simonu Kratochvíl­ovou a bývalého ředitele odboru sportu na ministerst­vu Zdeňka Břízu.

„Poslouchám tebe i Janstu“

Vyšetřovat­elé řadu důkazů získali na základě telefonníc­h a prostorový­ch odposlechů. Ty nasadili především do soukromého bytu, kde se Pelta tajně scházel s exnáměstky­ní Kratochvíl­ovou. LN zjistily, že předmětem jejich rozhovorů býval leckdy i Jansta. Kratochvíl­ová například bývalému předsedovi FAČR, přezdívané­mu též „velký Čáp“, říkala, že poslouchá jak jeho, tak Janstu. Pelta na Janstovi obdivoval jeho vliv a schopnost se s každým domluvit. Na jednom z odposlechů se zase Kratochvíl­ová baví s Peltou o tom, že sekretář ČUS Boháč má vyřešit nějaký problém s podnikatel­em z Klatov.

Policisté s obviněním Jansty vyčkávali. V květnu v jeho kanceláříc­h provedli razii, strávil dva dny v cele předběžnéh­o zadržení, obviněn však nebyl. Mezitím ale proběhla řada výslechů a je možné, že ve spojení s odposlechy již vyšetřovat­elé nabyli dojmu, že na Janstumají nabito. Jansta si po vy- puknutí kauzy stěžoval, že celý případ poškozuje sport. „Prvoplánov­ě ho taková kauza poškozuje, protože když zasahují někde policisté, nevypadá to dobře. Hlavně to ale ukázalo, že stát dlouhodobě na sport zapomínal a nepečoval o něj,“pronesl na konci května v rozhovoru pro LN. Nyní je mezi obviněnými také on a rovnou i jím řízená sportovní unie.

Aféra má i citlivé politické pozadí. Jansta se řadí mezi nejvlivněj­ší členy ČSSD. Ostatně patří do širšího vedení strany coby člen ústředního výkonného výboru. V sociální demokracii z hlediska moci vždy existovaly dva mocenské póly, mezi nimiž se odehrávalo nejdůležit­ější dění. Jedním byl Jansta, druhým právník a přítel premiéra Radek Pokorný. Proti sobě stáli například po sněmovních volbách v roce 2013, kdy Jansta podporoval „lánské pučisty“v čele s Michalem Haškem.

Letos v březnu se Jansta pustil do kritiky předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky. S obviněním v kapse se však minimálně na čas jeho mocenský rozmach zastaví.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia