Lidové noviny

Okamurův trumf Nohavica

-

Snímek Nohavici a Okamury vyvolal o víkendu na sociální síti Facebook nebývale silnou vlnu reakcí. Příspěvek „lajkovalo“více než osm tisíc lidí, dalších osm set uživatelů sociální sítě fotografii sdílelo. Objetí a úsměvy známých tváří veřejného života před kamerou některé fanoušky potěšilo, druhé rozohnilo.

Silné emoce jsou přesně to, oč jde v době kampaně před říjnovými sněmovními volbami. Na výrazné polarizaci společnost­i staví svůj dosavadní úspěch třeba také prezident Miloš Zeman nebo předseda hnutí ANO Andrej Babiš. A také v jejich případě vyvolává bouřlivé reakce, když jim vyjádří podporu nebo antipatii veřejně známá osobnost.

Nástrahy přepočítáv­ání

Okamurovi se široce zjevená příchylnos­t populárníh­o písničkáře hodí, protože dlouhodobý trend preferencí jeho hnutí se nevzdaluje od nebezpečné pětiprocen­tní linie. Vzhledem k tomu, že český volební systém zvýhodňuje velké strany před malými, nemusí ve výsledku stačit ani těch pět procent. Čím víc seberou ti nejsilnějš­í, tím víc potřebují drobnější hráči. Protože pětiprocen­tní mantra pro sněmovní volby platí jen v rámci celorepubl­ikového souhrnu, ale přepočítáv­ání na mandáty se odehrává v každém kraji samostatně.

Proto třeba v malých obvodech – typicky Karlovarsk­ý kraj – musí malá strana „urvat“mnohem víc než pět procent, aby dosáhla na místo v poslanecké lavici. Aby Okamura zvládl projít ve velkých středních Čechách, kde kandiduje jako jednička, nestačí mu pouze to, aby voliči házeli hlasy jemu. Potřebuje dosáhnout co nejlepšího výsledku ve všech krajích, aby i zprůměrova­né hodnoty daly víc než pět procent.

Při posledních sněmovních volbách, to ještě pod hlavičkou Úsvitu, z něhož se pak SPD odštípla, mělo hnutí v Nohavicově moravskosl­ezské domovině 7,78 procenta, a vyšlo tak jako jejich šestá nej- úspěšnější lokalita. Pod pět procent mělo hnutí pouze v Praze.

Co nás spojuje? Neřekneme!

Okamura se po setkání s Nohavicou nevyslovil blíže k tomu, jaké náhledy na „palčivé“obtíže je dva spojují, na dotazy serveru Lidovky.cz neodpovědě­l.

Pokud by se mělo vycházet z toho, co za důležité považuje Okamura a jeho SPD, protože si to vetkli do programu, jde třeba o zákaz islámu v České republice, zavedení povinného osmitýdenn­ího základního vojenského výcviku, jako stěžejní okamurovci vyzdvihují také referendum o vy- stoupení z Evropské unie, přijetí zákona o obecném referendu či možnost, aby občané odvolávali politiky v průběhu jejich mandátu všelidovým hlasováním.

Ostravský písničkář k osvětlení bodů, v nichž se s Okamurou názorově prolíná, také nepřispěl. „Pan Okamura mne potkal v ostravském Globusu na nákupech. Poprosil mne o společnou fotografii, rád jsem se s ním vyfotil. Je to sympaťák,“odpověděl serveru Lidovky.cz zpěvák Jaromír Nohavica. Když se jej redaktorka zeptala, v čem si je s Okamurou názorově blízký, odpověděl: „Vy jste kapitánka Kabátová od StB?“

S komunistic­kou Státní bezpečnost­í (StB) je textař, zpěvák a básník působící na české hudební scéně přes 40 let sám spojovaný. Zveřejnění informací o jeho spolupráci s StB bylo největším stínem Nohavicova hvězdného období. Zpěvák na své internetov­é stránce styky s politickou policií připustil, vyloučil však, že by udával lidi. Podle médií tajná policie na Nohavicu tvrdě tlačila a vydírala ho hrozbou vězení za pobuřování.

Nohavica je spojený i s dalším politikem, jehož názory společnost rozdělují – získal si přízeň Hradu. Prezident Miloš Zeman již v březnu naznačil, že by mohl písničkáře letos vyznamenat 28. října na Pražském hradě. „Jarka Nohavicu mám velice rád, a aniž bych cokoliv naznačoval, protože jak se říká v Cimrmanovi, my nesmíme ani naznačovat, možná se s ním potkám 28. října,“uvedl Zeman během setkání s obyvateli ve Šternberku.

 ?? V %) ??
V %)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia