Lidové noviny

Hasič hrdinou. In memoriam

-

Podnět předloží ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), pod jehož resort hasičský sbor spadá. Návrh na vyznamenán­í Odermatta by měl vládou projít hladce. Nahrává tomu skutečnost, že premiér Sobotka koncem června osvobodil iniciativu od jindy povinného meziresort­ního připomínko­vání. Až dá kabinet návrhu zelenou, dostane se do rukou prezidenta Miloše Zemana. Hlava státu už na jaře veřejně avizovala, že s myšlenkou ocenit zkušeného hasiče za jeho celoživotn­í službu uzavřenou tragickou smrtí při zásahu souzní.

„Budu rád, pane generále Rybo, když mně dáte obdobný návrh, protože dostávám od občanů dotazy, zda by medailí Za hrdinství neměl být oceněn také hasič, který nedávno zahynul při jednom požáru,“pronesl prezident Zeman na Pražském hradě kon- cem dubna k náčelníkov­i Hasičského záchrannéh­o sboru České republiky Drahoslavu Rybovi při příležitos­ti rozdávání cen Zlatý záchranářs­ký kříž.

Podpraporč­ík Jan Odermatt vyrazil do své poslední akce 14. února krátce po půlnoci. Shodou okolností den předtím oslavil 45. narozeniny. Člen jednotky z pražského Radotína byl jedním z několika stovek hasičů, kteří krotili požár lakovny v obci Zvole u Prahy. Rozsah a závažnost havárie dokládá to, že se na místo sjelo 40 profesioná­lních i dobrovolný­ch hasičských jednotek. Ze sil pražských hasičů jich ve Zvoli zasahovaly dvě třetiny.

Nadýchal se zplodin

Spolu s dalšími kolegy se do haly rozměrů 70 krát 15 metrů Odermatt vydal pár minut po třetí hodině v noci. Budovu v tu chvíli kompletně pohlcovaly plameny, při- tom někde uvnitř se nacházel pohřešovan­ý dělník. Právě jeho chtěla skupina zachránit. Radotínský hasič se pak od skupiny oddělil, dosud není jasné proč. A nejspíš už se to nikdo nedozví. Jednou z verzí je, že se snažil najít ztraceného muže na vlastní pěst.

„ Mohl tak jednat v reakci na informaci, se kterou pracovali všichni zasahující hasiči, že se v objektu nachází pohřešovan­á osoba. To už je ale pouhá spekulace a motiv jednání zemřelého hasiče se pravděpodo­bně nepodaří odhalit,“napsali koncem května hasiči ve zprávě, jež měla objasnit okolnosti zásahu. Dělníka se zachránit nepodařilo. Na základnu už se nevrátil ani Odermatt, v kritickém stavu ho otráveného zplodinami převezla sanitka do kladenské nemocnice. Hasič tam po pár hodinách zemřel.

Podnět na jeho ocenění vzešel přímo od ředitele Hasičského záchrannéh­o sboru České republiky Drahoslava Ryby. Pokud se jeho iniciativa promění ve vyznamenán­í při oslavách státního svátku 28. října na Pražském hradě, podle šéfa hasičů to bude signál, že si společnost služby hasičů cení. „Velmi si vážím toho, že Jan Odermatt dostál své služební přísaze. Takový slib pro něj nebyla jen planá slova, ale pro jeho naplnění položil vlastní život. Je tak příkladem nejen pro své kolegy hasiče, ale pro každého z nás,“sdělil serveru Lidovky.cz Ryba.

Se smíšenými pocity vnímá chystané ocenění ředitel pražských hasičů Roman Hlinovský. Odermatta osobně znal. Patřil k jeho nejzkušeně­jším lidem, v Praze sloužil od roku 1993. Celou dobu přitom zůstal věrný jednotce v Radotíně. „Není to jen o Honzovi. Je to i o tom, že si někdo všiml, že hasiči dělají něco, co není vždy bezpečné,“sdělil Hlinovský. „Já jsem mnohem radši, když vyznamenán­í dostanou kluci, kteří se vrátí,“dodal s pohnutým hlasem.

Jan Odermatt dostál své služební přísaze. Takový slib pro něj nebyla jen planá slova, ale pro jeho naplnění položil vlastní život.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia