Lidové noviny

Starostové dali vale lidovcům

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Chtěli být třetí silou, která bude mít ve sněmovně významný hlas. Říct si chtěli o 15 procent, jenže se ukázalo, že křesťanští demokraté se bojí, že nedosáhnou ani na deset. Po několika průzkumech veřejného mínění, které potřebnou kulatou číslici pro vstup do sněmovny nepředpově­děly, se koalice lidovců a Starostů rozpadla. Společný projekt skončil blamáží ještě dřív, než si lidé vůbec stačili všimnout, že koalice vznikla.

KDU-ČSL minulý týden Starosty vyzvala, aby pouze doplnili její kandidátky. Tedy model, který STAN od počátku odmítal, protože už si ho vyzkoušel s TOP 09. Včera odmítli definitivn­ě a drtivou většinou hlasů. Pro lidoveckou nabídku byl jen jediný člen celostátní­ho výboru. Byť průzkumy Starostům přisuzují jedno až dvě procenta, rozhodli se své štěstí zkusit ve volbách samostatně.

„Odmítáme být součástí byznysu s průzkumy veřejného mínění. Věříme, že náš výsledek bude vyšší než pět procent,“uvedl po jed- nání starostovs­kého vedení předseda hnutí Petr Gazdík.

Lidovci a Starostové tak mohou zahodit materiály ke kampani, přelepit billboardy, ze kterých se usmívají předseda KDU Pavel Bělobrádek s Gazdíkem, a založit do archivu společný volební klip od Filipa Renče. A rozjet vše nanovo. V kampani, do které chtěli investovat společně 50 milionů korun, lidovci utratili 6,3 milionu a STAN 2,5 milionu.

Starostové teď budou chtít oslovit stejné lidi, kteří je podpořili v krajských volbách loni na podzim. Tehdy získali bezmála deset procent hlasů. V celostátní­m měřítku by jim stačila polovina, ale každý druh voleb funguje jinak a neplatí jednoduchá rovnice, že podpora v krajích se rovná podpoře do sněmovny.

Ukřivděný rozvod

O sbližování obou stran se mluvilo coby o zásnubách a o podepsání koaliční smlouvy jako o svatbě. Teď se dá mluvit o ukřivděném rozvodu. A to přesto, že smlouva stále platí. Manželé sice nejsou hysteričtí, nepadají ostrá slova, a už minulý týden se domluvili, že na sebe veřejně útočit nebudou, i tak je ale na obou stranách znát pocit křivdy.

U Starostů proto, že jejich partner stále otálel, spojenectv­í schvaloval ne jednou, ale hned několikrát, aby se ukázalo, že ani definitivn­í ano není definitivn­í. U lidovců pak proto, že podali hnutí velkorysou nabídku, podle které by platilo vše tak jako v koalici. Starostové by jen zmizeli z kandidát- ní hlavičky a spolu s tím i nutnost překonat deset procent.

Uvnitř KDU navíc zaznívá, že měli od Starostů přehodnoce­ní spolupráce v případě nevycházej­ících průzkumů přislíbeno. „Jestli někteří pokývnutím hlavy naznačoval­i, tak to zapomněli naznačit uvnitř hnutí a poměrně silně přecenili svoji schopnost členy o tomhle kroku přesvědčit,“řekl k tomu serveru iHned.cz bývalý předseda STAN a liberecký hejtman Martin Půta.

Starostové a nezávislí půjdou do voleb sami. Nabídku lidovců, aby naskočili na jejich kandidátky, odmítli.

Nejistá jistota

Obě uskupení chtěla společnou kandidatur­ou bojovat proti volebnímu systému, který nahrává velkým stranám. A ukázat, že zatímco se politici v zemi jen hádají, oni jsou ti, kdo se dokážou dohodnout a riskovat. To nevyšlo. Lidovci teď říkají, že zvolili raději jistotu svých sedmi až osmi procent, aby zabránili vládě jedné strany.

Jenže i kdyby KDU měla stejný výsledek jako posledně – necelých sedm procent, neznamenal­o by to stejný počet mandátů. V případě drtivého vítězství hnutí ANO, jemuž průzkumy předvídají leckdy i přes 30 procent, si lidovci mohou pohoršit významně. Protože český volební systém protěžuje silné strany.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia