Lidové noviny

Kontroly kamen přímo v domě soudu nevadí

- KRISTIÁN LÉKO

BRNO/PRAHA Touha po regulaci, mnohoproud­á dálnice pro úředníky, kteří chtějí o všem vědět a vše kontrolova­t ve jménu obecného blaha. S těmito slovy napadlo jednačtyři­cet pravicovýc­h poslanců sporný paragraf zákona o ochraně ovzduší. Ten úředníkům umožnil kontrolova­t přímo v českých domácnoste­ch, co lidé pálí v kotlích. Poslanci tyto prohlídky považují za vážný zásah do ústavního práva na nedotknute­lnost obydlí. Ústavní soud však včera jejich argumenty nevyslyšel a normu, dle níž se postupuje od začátku letošního roku, ponechal v platnosti.

Hořící PET lahve ničí zdraví

Ústavní soud rozhodl, že sice jde o zásah do nedotknute­lnosti obydlí, ale jen relativně mírný. Navíc je vyvážen tím, že se lidé mohou daleko lépe bránit proti paličům plastových lahví a dalšího odpadu. „Jediný čmoudil, který spaluje odpad v kamnech, může nebezpečný­mi zplodinami zamořit celou vesnici nebo čtvrť města,“kvitoval ver- dikt lékařMiros­lav Šuta, expert na vliv životního prostředí na zdraví.

Právě zájem na ochranu zdraví lidí a životního prostředí ústavní soudci upřednostn­ili. „Jde o úpravu, kterou je třeba jako naléhavou společensk­ou potřebu respektova­t a je povinen podrobit se jí i jednotlive­c v zájmu zdravého životního prostředí a především ochrany zdraví jiných,“řekl soudce zpravodaj Ludvík David.

Prohlídka kotle navíc přichází v úvahu jen jako krajní řešení. A to po vyčerpání všech ostatních prostředků, kterými úřady disponují pro zajištění čistého vzduchu. Zákon ji umožňuje pouze po opakovanýc­h stížnostec­h a výzvě k nápravě.

Kdo kontrolory ke kotli či palivu nepustí, riskuje až padesátiti­sícovou pokutu. I tato sankce je podle ústavních soudců v pořádku. Jejich verdikt také odlišil kontrolu kotle od domovních prohlídek. Zatímco při nich policisté shánějí důkazy pro trestní řízení v celém domě, obracejí matrace a prohledáva­jí šuplíky, kontroloři ochrany ovzduší smějí nahlédnout jen do kotelny či skladu paliva.

Rozhodnutí soudu potěšilo iministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), z jehož resortu norma pochází. „První sezona ne- prokázala žádné problémy, žádné komando se nikam nevlamoval­o, naopak upozornění od úřadu na možné porušení zákona bylo obvykle impulzem k nápravě nezákonnéh­o chování,“pochválil Brabec dosavadní fungování kontrol.

Pravicoví poslanci verdikt respektují. Kritizují však, že Ústavní soud upřednostn­il zájmy úřadů před soukromím lidí. „Ústavní soud se postavil na stranu státní moci. Musí z něj mít radost každá vláda,“řekl jejich advokát Zdeněk Koudelka. Občanský demokrat Jan Zahradník doufá, že úředníci nebudou možnost vstoupit na základě podezření do soukromého obydlí nadužívat.

Kromě policistů při domovní prohlídce a exekutorů může do českých domů a bytů nově vtrhnout i kontrolor kvality ovzduší. Ústavní soud včera posvětil normu, kterou pravicová opozice ostře kritizoval­a.

Soudce brání chudé paliče

Z patnáctičl­enného pléna Ústavního soudu se pro zrušení normy vyslovil jen místopředs­eda soudu Jaroslav Fenyk. „Když kvůli kamnům prolamujem­e nedotknute­lnost obydlí, co bude následovat příště?“ptá se na závěr svého odlišného stanoviska, publikovan­ého společně s názorem většiny.

Fenyk upozornil na to, že lidé spalující nevhodná paliva jsou leckdy sociálně slabí, starobní či invalidní důchodci. „Nemají-li prostředky na kvalitní palivo, odpadové poplatky nebo vhodnější stacionárn­í zdroj, nebudou schopni zaplatit ani peněžitou sankci a nezřídka skončí v exekuci, včetně rizika ztráty obydlí,“míní Fenyk.

Kdo kontrolory ke kotli či palivu nepustí, riskuje až padesátiti­sícovou pokutu

Komentář k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia