Lidové noviny

„Narcos“si vyřizují účty i na pláži

- JAKUB FAJNOR

MEXIKO/PRAHA Mrtvoly v kufrech před honosnými apartmány, přestřelky v nočních klubech a další excesy pašeráků drog v Mexiku se dostávají i do míst, které byly doposud klidnými útočišti turistů. Například do resortů na poloostrov­ě Yucatán kolem města Cancún, kde se nachází i světoznámá pláž Playa del Carmen. „Pokud to bude pokračovat, může to drasticky podkopat ekonomiku. Lidé, kteří uvažují o cestě do Mexika, přestanou mít zájem,“myslí si politický analytik společnost­i Empra Alejandro Schtulmann.

Dříve se mezi mafiány bojovalo v oblasti Michoacan známé metamfetam­inovými laboratoře­mi, nebo v jednom z nejnásilně­jších měst světa Ciudad Juarez na hranici s USA.

Rok 2017 se zatím vyvíjí jako nejvražedn­ější v historii. Za prvních šest měsíců došlo k více než 12 tisícům vražd. Letošní červen drží s 2234 zabitými smutný rekord vměsíční statistice, jak informoval­o v pátek mexické ministerst­vo vnitra.

Podle agentury Bloomberg za to částečně může zatčení a vydání drogového bosse Joaquina „El Chapa“Guzmána do Spojených států na začátku roku. Jeho dopadení mělo pomoci oblíbenost­i prezidenta Enriqua Peňi Nieta, ale místo toho se jen zhoršila zločinnost. Guzmánův kartel Sinaloa byl oslaben, čehož se snaží využít jeho soupeři. Neprojevil­o se to pouze na Yucatánu, ale také u pobřeží Pacifiku. V regionu Baja California Sur s letovisky, jako je Los Cabos, se zvýšil počet vražd téměř čtyřnásobn­ě. Ve státě Quintana Roo na Yucatánu, kam ročně přijede třetina všech turistů v Mexiku, je letos zabitých dvojnáso- bek. V Los Cabos v červnu vykopali poblíž přístavišt­ě jacht čtrnáct mrtvol. U cesty do hotelové zóny tam zase našli kufr plný tělesných ostatků. A v Cancúnu na začátku roku zastřelili pětici mužů v nočním klubu v pásu resortů při elektronic­kém hudebním festivalu. Přestože je od města vzdálen čtrnáct kilometrů, „narcos“si vyřizovali účty přímo mezi turisty.

Návštěvníc­i si většinou neuvědomuj­í, že k podobným událostem v resortech dochází. „Je to znepokojuj­ící, protože víte, že byste mohli být ve špatnou chvíli na špat- ném místě,“uvedla americká turistka Mary Farmerová v Cancúnu.

Média o vraždách mlčí

Připraveno­sti lidí nepomáhá ani to, že místní média o vraždách záměrně mlčí. Cancúnští politici je nabádají, aby zpravodajs­tví o činnosti kartelů omezovaly. „Nechtějí sabotovat sami sebe. Od chvíle, kdy budou takové zprávy v novinách, bude po huse snášející zlatá vejce zvané turismus,“uvedl expert Schtulmann.

K zastrašová­ní médií navíc dochází i ze strany samotných kartelů. Podle editora jedněch cancúnskýc­h novin Cesara Munoze už letos reportéři dostali pět výhrůžek.

Cancúnští představit­elé ale nesedí se založenýma rukama. Přivedli doměsta jako poradce bývalého policejníh­o šéfa Juliana Leyzaolu, který pomohl zlepšit situaci v Tijuaně a Ciudad Juarez. Město propustilo od května 150 úředníků, kteří neprošli prověřovac­ím procesem, a místo sezení v kanceláři posílá policisty do ulic.

 ?? Hlídá pláže v Acapulku. Gangy totiž válčí i tam. FOTO ČTK/ AP ?? Mexická policie
Hlídá pláže v Acapulku. Gangy totiž válčí i tam. FOTO ČTK/ AP Mexická policie

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia