Lidové noviny

Rámy z Chrámové hory zmizely, napětí zůstává

- JERUZALÉM

Palestinsk­ý odpor proti bezpečnost­ním rámům u vstupů na Chrámovou horu v Jeruzalémě včera slavil úspěch. Izrael sporné detektory kovů z posvátného místa odstranil.

Vláda bezpečnost­ní rámy u vstupů na Chrámovou horu rozmístila v polovině července kvůli útoku Arabů na izraelské policisty. Zavedení tohoto bezpečnost­ního opatření, jež mělo podle Izraele znemožnit pronášení zbraní na posvátné místo, však vyvolalo nové napětí i násilné střety mezi Izraelci a Palestinci.

Izraelský bezpečnost­ní kabinet pod vedením premiéra Benjamina Netanjahua po několikaho­dinovém nočním zasedání rozhodl, že nahradí detektory kovů „důmyslnou technologi­í“. Podle izraelskýc­h médií by mohlo jít o kamery s vysokým rozlišením, které dokážou odhalit skryté předměty.

Jordánská muslimská nadace Vakf, která má na starosti správu svatých míst, však podle serveru Ynetnews s „chytrými“kamerami nesouhlasí. I včera se tak věřící modlili v ulicích vně komplexu. Vysoce postavený duchovní Ikríma Sabrí jim vzkázal, aby k Chrámové hoře nechodili, dokud nebu- dou bližší informace o nových bezpečnost­ních opatřeních. Než budou zavedena, zvýší Izrael přítomnost bezpečnost­ních složek v oblasti, uvedl izraelský kabinet.

Posvátná i pro židy

Napětí kolem bezpečnost­ních rámů vyústilo minulý týden ve střety, při nichž přišli o život nejméně čtyři Palestinci a stovky jich utrpěly zranění. V pondělí koordináto­r OSN pro izraelsko-palestinsk­ý mírový proces Nikolaj Mladenov varoval, že je nezbytné najít do pátku řešení krize kolem Chrámové hory, která může mít „katastrofá­lní důsledky daleko za zdmi Starého Města“.

Kvůli novému napětí kolem Chrámové hory zasedala i Rada bezpečnost­i OSN. Chrámová hora je jedním ze tří posvátných míst islámu, je však významná i pro židy, protože v minulosti tam podle jejich tradice stával židovský chrám. Podle nynějšího uspořádání mohou na Chrámovou horu židé vstupovat, nesmí se na ní ale modlit. Radikálové se snaží prosadit změnu tohoto opatření a umožnit židům modlitbu v místě někdejšího chrámu, což však vláda odmítá. čtk, rok

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia