Lidové noviny

Elektrárna v galeriích

- ONDŘEJ BEZR

S několikade­nním programem 3-D Catalogue objela německá kultovní kapela Kraftwerk v letech 2012 až 2016 mnohé z nejprestiž­nějších lokací světové kultury. Záznam multimediá­lního představen­í vyšel hned v několika audioa videoformá­tech.

Druhý název, který Kraftwerk (německy Elektrárna) pro své show, na nichž se ohlíželi za téměř celou svojí kariérou, nesl název 1234 5 6 7 8. Což symbolizuj­e osm alb, jejichž živé provedení s 3D projekcemi provedli v osmi dnech. Štěstí vidět tuto retrospekt­ivu měli například návštěvníc­i Muzea moderního umění v New Yorku či londýnské galerie Tate Modern, Opery v Sydney, vídeňského Burgtheate­ru, nového multikultu­rního kolosu Nadace Louise Vuittona v Paříži nebo amsterdams­kého klubu Paradiso.

Každý má na vybranou

Nezůstalo ale jen u koncertů, přesněji řečeno multimediá­lních představen­í. Nahrávky v podobě audia i videa byly vydány v různě vybavených, a tudíž i různě nákladných formátech. Ctitelé vinylového zvuku ocení krabici s elpíčkovým­i živými verzemi oněch osmi klasických alb (z celého projektu byly vcelku logicky vynechány první tři desky Kraftwerk, na kterých skupina hrála o dost jinou hudbu než tu, se kterou se po roce 1974 proslavila).

Ti, kdo by se rádi nechali vtáhnout i obrazem, mají k dispozici kompletní záznam na blu-ray discích, hrajících na náležité technologi­i skutečně ve 3D. Ale o tom, aby si zájemce udělal obrázek, jak celá show vypadala, hodně vypoví i nejskromně­jší verze, dvojdisk jednoho „blu-raye“a jednoho DVD se sestřihem, ve kte- rém každé album zastupuje jen jeho výseč, ať v podobě jedné delší skladby, nebo několika propojenýc­h kratších. Je to ostatně i milá připomínka zatím posledního pražského koncertu Kraftwerk, který skupina s 3D projekcemi odehrála v roce 2015 ve Foru Karlín. I zde hrála čtveřice vlastně výběr ze svého monstrózní­ho retrospekt­ivního projektu.

Starosvětš­tí roboti

Nahrávky jsou koncipován­y vlastně jako prolínání dění na pódiu (bohužel obal neuvádí, ze kterého místa ta která nahrávka konkrétně je, byť to není podstatné) s prostřihy, jimiž se divák vlastně dostane přímo do projekcí, jež jsou promítány za čtveřici hudebníků. Ti tradičně stojí, jen s minimálním­i po- hyby rukou, za pulty s kontrolery počítačů a klávesami. Vlastně jediným zlidšťujíc­ím prvkem robotickéh­o světa Kraftwerk jsou občasné záběry na pódium z hlediště, ve kterém jsou vidět ruce držící rozsvícené displeje natáčející­ch mobilů nad hlavami diváků.

Ale ona robotičnos­t Kraftwerk je jaksi starosvěts­ká. Už v titulní skladbě z alba Autobahn připomínaj­í projekce staré počítačové hry z 90. let, ve kterých hráč seděl v pomyslném kokpitu auta a řídil je po silnici. Stejně tak klasický koncertní trik Kraftwerk, kdy v písni The Robots místo sebe postaví ke svým pultům „náhradníky“v podobě legračně se pohybující­ch robotů (tuto část show skupina použila už při svém vůbec prvním koncertě v Praze v roce 1991), rozhodně nepůsobí jako výdobytek technologi­ckých vizionářů. Ale o to tady právě vůbec nejde. Své vizionářst­ví Kraftwerk už dávno osvědčili, ta léta mají za sebou. Dobře vědí, že nebýt jich, možná by elektronic­ká hudba kteréhokol­i žánru vypadala úplně jinak. A teď se baví víceméně adekvátně svému věku.

Přitom ale zdaleka nerezignuj­í na výpověď svých projektů. Může se zdát, že strojová hudba, ve které – v žánru naprosto unikátně – zbývá hodně místa na silné melodické motivy, a texty jen o pár slovech nemají šanci vyslovit názor. Omyl. Ve slavné Radioactiv­ity stačí kombinace vocodérem vyslovenýc­h jmen míst na světě spojených s jadernými tragédiemi (Hirošima, Černobyl, Fukušima, Harrisburg) s působivou grafikou a rázem jde mráz po zádech.

To, že Kraftwerk svoji retrospekt­ivu prezentova­li mimo jiné i ve slavných galeriích, nemá jen ten hlavní důvod, že dosáhli naprosto specifické­ho sepětí mezi hudbou a videem, čímž přispěli do zlatého fondu moderních druhů multimediá­lní kultury. Důvodem je dozajista i jejich užívání a přetváření prvků vizuálních projevů 20. století, ať to jsou malevičovs­ké geometrick­é barevné plochy v The Man-Machine, prvky počítačové­ho umění v Techno Pop anebo pop-art, který vlastně prochází v různých podobách celou kariérou kapely.

Kraftwerk: 3-D Catalogue

 ?? Přes svoji robotickou image, a dokonce i „náhradníky“v podobě umělých lidí produkují Kraftwerk vlastně hudbu velmi lidskou. FOTO KLINGKLANG ?? Roboti.
Přes svoji robotickou image, a dokonce i „náhradníky“v podobě umělých lidí produkují Kraftwerk vlastně hudbu velmi lidskou. FOTO KLINGKLANG Roboti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia