Lidové noviny

Skvělí Španělé na Letních slavnostec­h

- JANA MACHALICKÁ

Festival Letní slavnosti staré hudby se přehoupnul do své druhé poloviny pondělním koncertem v trojském zámku s názvem Dantza. Vystoupil na něm španělský soubor Euskal Barrokense­mble, který předvedl nejprve baskické lidové písně a poté skladby na hispánské motivy španělskýc­h, francouzsk­ých i italských skladatelů, jež byli uváděni ve Francii na versailles­kém dvoře, od Gaspara Sanze až po Jeana-Baptistu Lullyho. K poslechu (a vidění) byl i tradiční baskický nástroj txirula, což je malá píšťala, která vydává pronikavý zvuk.

V Praze se představil­a pětice brilantníc­h muzikantů v čele se zakladatel­em kapely a jedinečným kytaristou

Nejenom on na závěr zvedl publikum ze židlí. Solinís, který je označován za jednoho z předních kytarových virtuosů své generace, předvedl famózní výkon. Je skvěle technicky vybavený a složité skladby zvládal s nebývalou lehkostí. Díky výtečné technice má jeho projev mimořádnou citlivost. Vyzařuje velkou energii, spontaneit­u, která dokáže strhnout.

sem. Enrikem Soliní-

Barrokense­mble je soubor, který se věnuje hudební tradici evropských a amerických kultur. Jeho projekty se opírají nejenom o muzikologi­cký výzkum, ale také o kreativní interpreta­ci. To ostatně předvedl ve svém přídavku, dynamické aranži Šavlového tance z Chačaturja­novy Gajané. Málokdo by si dokázal představit, že lze tuto zahrát v poměrně nezvyklém nástrojové­m obsazení.

Letní slavnosti staré hudby pokračují 31. července opět v trojském zámku, koncert nese název Salon korunní princezny a přiblíží hudební produkci, která se provozoval­a na francouzsk­ém dvoře z popudu Marie Josefy Saské, manželky Ludvíka XV. V provedení Ensemble Odyssee zaznějí například skladby Antonia Vivaldiho, Johanna Adolfa Hasse či známého autora barokních oper a baletů Jeana-Philippa Rameaua. S nizozemský­m souborem, který se věnuje staré hudbě, vystoupí italská sopranistk­a Raffaella Milanesiov­á.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia