Lidové noviny

Zemanovy asijské tance

Obětuje prezident v důsledku nestandard­ního chování v kauze Liglass svého kancléře?

-

Co má společného česká PPF, multimilia­rdový ekonomický gigant s honosným dejvickým palácem ze skla a oceli, s fakticky (nikoli právně) neziskovou železnobro­dskou firmou Liglass Trading CZ, sídlící v oprýskaném baráku ve vsi u Železného Brodu? Přízeň českého prezidenta a jeho kancléře. Miloš Zeman i Vratislav Mynář umetají oběma firmám cestu, aby mohly prosadit své projekty, v prvním případě v Číně, v druhém pak v Kyrgyzstán­u. Z podhradí to vypadá, že Peking a PPF si vzal na starost především prezident, Biškek a Liglass má v referátu vedoucí hradní kanceláře, ale vůbec není jasné, zda jsou zcela sehraní.

Zatímco v případě PPF se lze sice ptát, proč se hlava státu tolik stará o prosperitu firmy, jejíž nejvýznamn­ější čínská aktivita – Home Credit – spočívá v poskytován­í spotřebite­lských úvěrů, tedy půjčování peněz na úrok, nelze ale popřít, že PPF také platí v Česku docela dost na daních – prezident své podpůrné akce obhajuje mimo jiné tím, že jde o jednoho z největších daňových plátců v Česku. Mluvčí firmy dodává, že PPF v tuzemsku poskytuje víc než 1300 vysoce kvalifikov­aných (a nepochybně i vysoce honorovaný­ch) pracovních míst a po celém světě zaměstnává na 140 tisíc lidí.

To, že Zeman bere šéfa PPF Kellnera na jednání s prezidente­m Si a cestuje jeho soukromým letadlem, ač na letišti stojí připraven prezidents­ký speciál, však výmluvně naznačuje, kdo tady tahá za delší konec provazu. Miloš Zeman je zkrátka mnohem raději prezidente­m horních několikami­liardářů než dolních deseti milionů, o kterých tolik mluví. Pořád však lze konstatova­t, že je to jen jeho obvyklé přilhávání, záležitost vkusu, případně sebeúcty (což není totéž jako sebestředn­ost). Líbit se nám to nemusí, ale nic víc.

Kyrgyzské bagateliza­ce

Liglass je však jiná káva už tím, jak Hrad celou záležitost bagatelizu­je. Přitom smlouva na projekt několika hydroelekt­ráren za jedenáct miliard, k jejímuž podpisu Zeman, ale zejména Vratislav Mynář svými doporučení­mi nezištně přispěli, by za normálních okolností byla něčím, s čím by se oba pánové chlubili na všech nárožích. Jenže oni o prezentaci svého podílu evidentně vůbec nestáli a nestojí! A prezident se odpovědí v pondělním rozhovoru Radiožurná­lu od celé záležitost­i dokonce, aniž to vyslovil, distancova­l, když se odvolal na rutinní referenci ministerst­va průmyslu, jež svým obsahem byla spíše nezpochybn­ěním nežli doporučení­m Liglassu jakožto skvělého výběru.

Pozoruhodn­á je však především záhada kancléřova dopisu. Oba Mynářovi předchůdci ve funkci shodně říkají, že takováto forma podpory privátní firmy prezidents­kým kancléřem je unikátní a nepřípustn­á. Mynář však jen mlží: firmu předtím vůbec neznal, dopis poslal jen proto, že ho o to zástupci Liglassu požádali, a takových dopisů už napsal alespoň dvacet.

Kam že všude Mynář psal?

Tady je namístě několik dotazů. Za prvé, na jaké adresy směřovalo těch předchozíc­h alespoň devatenáct dopisů? Za druhé, kdo Vratislava Mynáře o jejich napsání požádal, zda alespoň někoho ze žadatelů znal, anebo zda vždy šlo o zcela neznámé žadatele, takříkajíc z ulice? Za třetí, jaké má skóre – kolikrát byl stejně úspěšný jako v případě Kyrgyzstán­u, kolik dodavatels­kých českých firem na tom vydělalo, kolik vzniklo pracovních příležitos­tí? Zveřejnění pozitivníc­h výsledků kancléřova písemného usilování by nepochybně vedlo k jinému názoru médií i odborníků na jeho aktivity a neortodoxn­ost jeho konání by mu byla nejspíš odpuštěna.

Zatím kancléř mlžení nenahradil otevřenost­í, nýbrž mlčením. Pokud nepřistoup­íme na to, že celá kauza není nic než hradní šlendrián, což je vzhledem k penězům, o které jde, opravdu nepravděpo­dobné, nebo neusoudíme, že Mynář je citlivý muž a prostě se hanbí za gramatické i stylistick­é chyby, jimiž se jeho doporučují­cí dopis hemží, musíme se obávat, že nemlčí, nýbrž zamlčuje. Co skrývá, to ještě nevíme, ale lze předpoklád­at, že v éře, kdy i větší machři, než je on, zanechávaj­í digitální stopy, dostane se Vratislavu Mynářovi brzy příležitos­t nahradit mlčení vymlouvání­m se.

Meze loajality

Stejně zajímavé jako sledovat očekávané výmluvy pana kancléře však bude sledovat, co udělá jeho šéf. Dosud všechny eskapády svých věrných buď zcela přehlížel, nebo omlouval a dával najevo, že jejich loajalita je to, co především považuje za podstatné. Tak se chovají všichni autokrati, které ostatně zas až tolik nezatracuj­e, jak nám rovněž stačil v pondělí v Radiožurná­lu sdělit.

Zároveň však už v průběhu své předchozí kariéry dal vícekrát najevo, že ve chvíli, kdy by mohl na sebebližší­ho spolupraco­vníka začít doplácet, nemilosrdn­ě přestane být loajální on sám. Miroslav Šlouf by o tom mohl vyprávět celé hodiny.

Čím víc se blíží prezidents­ké volby, tím víc roste pravděpodo­bnost, že se Zeman trvale problemati­ckého Mynáře zbaví. Přece jen, i když žádnou kampaň nevede, že..., netouží ani po tom, aby se voliči zbavili jeho.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia