Lidové noviny

Rozhovory s panem D.

-

Kdo si přečte knižní rozhovor s Jiřím Drahošem, který nedávno vyšel v nakladatel­ství Academia, lépe pochopí, proč je dnes bývalý předseda Akademie věd považován za favorita prezidents­ké volby. Profesor Drahoš je dokonalým mužem středu: jeho názory téměř na všechny veřejné otázky znějí konzistent­ně, jsou promyšlené a těžko si představit někoho, koho by pohoršily.

Kniha nazvaná Věda života je tím typem rozhovoru, v němž se zpovídaný nemusí obávat drzých otázek. Její autor – ředitel nakladatel­ství Academia a historik Jiří Padevět – byl ostatně loni v létě, kdy rozhovory probíhaly, Drahošovým podřízeným. Svou kandidatur­u na úřad nejvyšší – byť o ní v knize nepadne slovo – v té době Drahoš již jistě zvažoval. A co měl být bilanční rozhovor šéfa největší vědecké instituce, může být teď dobře použito v předvolebn­í kampani.

Zrozhovoru plyne, že Drahoš má celou řadu velmi sympatický­ch rysů. Čím se zabývá, dokáže vysvětlit tak, že to pochopí i malé dítě. Přestože je expertem v oboru na pomezí techniky a přírodní vědy (chemického inženýrstv­í), má široké kulturní zájmy – zpívá například ve sboru. Když mluví o opeře, není z toho cítit snobství, a když o Beatles a Rolling Stones, nezní to jako účelové přivlastňo­vání ikon popkultury. V celé knize najdeme vůbec málo lidí, které by nějak kritizoval, definuje se tím, co se mu líbí, ne tím, s čím nesouhlasí. Dokáže přiznat, že se mýlil: nechápal prý v roce 1989 kandidatur­u Václava Havla, ale brzy uznal, že to bylo nejlepší řešení. Politické dělení na pravici a levici je podle něj do značné míry umělé a přežité. „Přes všechny problémy, které musíme řešit, jsem pevně přesvědčen, že žijeme v nejlepší možné době.“

Přestože je Jiří Drahoš expertem v oboru na pomezí techniky a přírodní vědy (chemického inženýrstv­í), má široké kulturní zájmy – zpívá například ve sboru. Když mluví o opeře, není z toho cítit snobství.

Historika potěší, že Drahošovy exkurze do dějin prozrazují hlubší zájem ominulost. Jeho soudy, například o roce 1938, o Edvardu Benešovi nebo poválečném vysídlení Němců, jsou vyvážené a v dobrém slova smyslu neprovokat­ivní. V jiné zemi by se to nemuselo vůbec zmiňovat, ale mějme na paměti, že současný prezident vyhrál především díky tomu, že jeho protikandi­dát zastával na odsun Němců názor, který velká většina Čechů nesdílí a část dodnes považuje téměř za národní zradu.

Jediná z podstatnýc­h informací, kterou se čtenář z knihy o Jiřím Drahošovi nedozví, je ta, proč se vlastně rozhodl kandidovat na prezidenta. Vždyť i svou cestu na vrchol Akademie líčí spíše jako výsledek náhod a přemlouván­í kolegů než nějaké osobní strategie. Odpověď nenajdeme ani na Drahošově internetov­é stránce: odkaz „proč kandiduji“nás přehodí do oddílu „co prosazuji“. Ale to jsou přece dvě různé věci, ne?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia