Lidové noviny

Bránit svůj kotel

Ústavní soud určil mez nedotknute­lnosti obydlí

-

Aje to s puncem ústavnosti. Zákon o ochraně ovzduší platí beze změn. Znamená to, že úřady mohou kontrolova­t, čím domácnosti topí ve vlastních kotlech. Výrok Ústavního soudu není nijak překvapivý. Ale debatu o svobodě a možnostech úřadů ji kontrolova­t asi nezmění.

Je samo připuštění kontroly v domácnoste­ch – nechme teď stranou její konkrétní formy, buzeraci, ba svévoli – útokem na svobodu a nedotknute­lnost obydlí? Mohlo by být. Mohlo by jím být v situaci, kdyby úřady plošně kontrolova­ly kohokoliv, jakoukoliv domácnost, jakýkoliv kotel a v jakékoliv době, jen aby daly najevo svou moc. Potom by byl namístě argument, že je to jako v 17. či 18. století, kdy úřady pátraly po tajných evangelící­ch a v domácnoste­ch hledaly Bible kralické.

Jenže zákon o ochraně ovzduší staví na adresnosti, nikoliv na plošnosti. Ze zkušenosti Prahy se to těžko chápe. Praha je ohledně topenišť a jejich zplodin nadprůměrn­ě čistá. Ale stačí vyjít na podzim kus za metropoli, někam, kde vesnice leží v inverzním údolí, a počítat komíny. Ze stovky komínů ve vsi stačí dva tři, jež vypouštějí nápadné zplodiny, a celé údolí je pod pokličkou exhalací. A právě tyto dva tři kotle – navíc až po písemném upozornění, poučení a teprve po druhém důvodném podezření – mohou být cílem kontroly obydlí.

Hledáte-li ukázku plošné buzerace, najdete ji třeba v zákazech vjezdu jistých aut (zejména těch s dieselovým­i motory) do jistých měst (Paříž, Dillí, Tokio, u nás to zvažují Tábor, centrum Opavy či Liberce). Tam plošně rozhoduje typ motoru či stáří auta, ne vypouštěný kouř. Adresná kontrola předem vytipovaný­ch kotlů, navíc po předchozí výstraze a poučení je jiná liga. Nelikviduj­e plošně svobodu, nehrozí tak Orwellem, jak to někteří tvrdí.

Čeští bojovníci žádají svobodu nebýt kontrolová­n, ač se mnohý kotel a palivo v něm podílí na kouřovém příklopu nad celou vesnicí.

Je logické, že ÚS toto pojetí svobody neocenil. Pro ty, kdo v tom snad vidí zradu ideálů, připomeňme zkušenost z ciziny. V Británii se tato legislativ­a odvíjí od „velkého smogu“z prosince 1952, tedy z éry Winstona Churchilla. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia