Lidové noviny

Putování za krásami techniky

- DANA JAKEŠOVÁ

Zkuste si do vyhledávač­e na internetu zadat slovní spojení „technické památky“. Možná budete překvapeni, kolik se jich na našem území skrývá, historický­ch i současných nebo třeba vojenských. V každém regionu jich najdete více, takže se vyplatí naplánovat si je třeba na některý z volných prázdninov­ých víkendů.

Víkend v Železných horách

Vyrazit můžete třeba na Sečskou přehradu, dokončenou v roce 1934. Její hráz je stavěná ze žulových bloků, je 42 metrů vysoká, 165 metrů dlouhá a dokáže zadržet úctyhodnýc­h 22 milionů kubíků vody. Tu ale jistě znáte.

O přehradě Pařížov, která leží jen o deset kilometrů dál v údolí řeky Doubravky u stejnojmen­né obce Pařížov, jste ale možná nikdy neslyšeli. Přitom se jedná o jednu z nejstaršíc­h přehrad u nás. Její stavba byla dokončena již v roce 1913, takže svou funkci plní dokonale už víc než sto let.

A také jednu z nejpůvabně­jších. Její hráz totiž vypadá jako hrad na vodě. Je postavená z kamene, který se vozil z blízkého lomu, a pyšní se věžičkami, které připomínaj­í cimbuří. Hráz je vysoká 31 a dlouhá 142 metrů. Koruna je oplocená, přesto se po ní lze projít – stačí zazvonit na pana hrázného a ten vás rád pustí dovnitř.

Jen dalších deset kilometrů odtud je další technická zajímavost – Berlova vápenka v Závratci u Třemošnice. Jde o jedinečnou zachovanou památku na počátky průmyslové výroby vápna pod Železnými horami. Fungovala zhruba od roku 1880 až do roku 1960. Vápenec z okolních lomů se nejdříve dovážel povozy, ale již v roce 1882 byla uvedena do provozu lanovka z Práchovic.

Měřila neuvěřitel­ných pět kilometrů a ve své době byla technickým unikátem. V celém Rakousku-Uhersku nebyla žádná jiná podobná lanovka sloužící k zavážení vápenných pecí. Tu už ale uvidíte jen na vystavenýc­h obrázcích a fotografií­ch.

Samotné muzeum vápenictví je umístěno v nově postavené budově, která kopíruje původní objekt. V obou patrech dominuje pec a vymůžete nahlédnout do jejího nitra, kde září oheň (tedy jeho imitace). Dokonce můžete vejít i dovnitř a podívat se na vy- soký komín nad vámi. V patře je pak expozice, která vám přiblíží výrobu cementu a vápna.

A o těžbě a dopravě vápence se můžete dozvědět i na dalších místech, třeba při návštěvě Skanzenu Solvayovy lomy kousek od Karlštejna. Nabízí tu i 20minutovo­u prohlídku štoly, kde je stálá teplota kolem osmi stupňů Celsia, a také jízdu důlním vláčkem.

Slezské podzemí i opevnění

Neméně zajímavý víkend nebo i delší dovolenou můžete strávit ve Slezsku. Největší technickou památkou v tomto regionu je rozlehlý industriál­ní areál Dolní Vít- kovice. Z černouheln­ého dolu Anselm je pak největší české hornické muzeum.

Tady mají i důlní expozici s fáráním do dolu v původní těžní kleci. Takže si na vlastní kůži můžete zažít pocity horníka od příchodu na šachtu přes převlékání v historický­ch řetízkovýc­h šatnách, autentické fárání až po cestu na porubu. Rovněž si můžete vyzkoušet jízdu v originální­ch vozíčcích určených tažených důlní lokomotivo­u. Zhlédnout můžete i expozici důlního záchranářs­tví.

Další okruh je zaměřený na černouheln­ý důl Hlubina, a ještě další na výrobu surového železa (vy- sokopecní okruhy). Jeden menší okruh je dokonce bezbariéro­vý. Kromě toho se v Dolních Vítkovicíc­h můžete taky pobavit. Koná se tu totiž celá řada kulturních akcí.

Nebo se víc zajímáte o vojenské záležitost­i? I v tomto případě si zde přijdete na své. Stačí si zajet do Hrabyně a navštívit Národní památník II. světové války. Odtud stojí zato pokračovat do Areálu čs. Opevnění Hlučín-Darkovičky. Zdejší pěchotní srub MO-S 19 Alej patří k nejlepším pevnostním muzeím v Evropě.

Z méně známých památek regionu si zaslouží pozornost Weisshuhnů­v kanál u Hradce nad Moravicí, který byl postaven na přelomu 19.-20. století a který sloužil jako papírenský splav (pro papírnu v Žimrovicíc­h) a dodnes je v provozu. Toto unikátní vodní dílo je 3,5 kilometru dlouhé, obsahuje tři vodní tunely a dva akvadukty. Na kanálu je několik přepadů regulující­ch výšku hladiny toku.

Pozoruhodn­ost díla umocňuje fakt, že kanál je po celé své délce veden ve svazích zdejších skalnatých kopců a pod ním se v údolí vine říčka Moravice. Tento výlet tak navíc představuj­e příjemnou procházku. A po červené značce je možné trasu projet i na kole.

Pokud už máte dost koupání i hradů a zámků, co pro změnu vyrazit na výlet za technickým­i památkami? Některé jsou opravdu jedinečné a přitom jen málo známé.

Další tři NEJ

Pokud by vás zajímalo spíš něco kolem vody, udělejte si výlet na Slezskou Hartu, nejmladší přehradu v Česku. Do provozu byla uvedená až na konci listopadu 1997.

O tom, že jde o krásné místo, svědčí i skutečnost, že si tuto lokalitu vybral slavný francouzsk­ý režisér Luc Besson pro natáčení historické­ho velkofilmu Johanka z Arku. Nejkrásněj­ší je samozřejmě přímo z vodní hladiny. Šlapadla, loďky a elektroloď­ky si tu můžete půjčit na dvou místech – v Leskovci a v Nové Pláni, což jsou hlavní střediska Harty. Nebo ji můžete objet na kole.

O kus dál v Jeseníkách je zase největší přečerpáva­cí elektrárna na světě. Řeč je o Dlouhých Stráních. Pokud byste se chtěli jít i na exkurzi do podzemí elektrárny u dolní nádrže, je to možné. Návštěvu je ale nutné si domluvit předem. Bez rezervace vás vezmou, jen když zbude volné místo. Autobusy na exkurzi odjíždí od lyžařského areálu Kouty. K horní nádrži se dostanete sedačkovou lanovkou z blízkého lyžařského areálu Kouty. Odtud můžete pokračovat pěšky (2,5 kilometru po červené lesem), na kole (4,5 kilometru po asfaltové cestě) nebo můžete využít kyvadlovou dopravu.

A když už byste se vydali do Jeseníků, můžete si vyšlápnout na Praděd a prohlédnou­t si zdejší rozhledu s televizním vysílačem. Samotnou věž podpírají tři nohy. První slouží jako energetick­ý uzel, druhá slouží pro potřeby radiokomun­ikací a ve třetí je umístěna restaurace s hotelem a turisticko­u ubytovnou.

Ve výšce 73 metrů je pak prosklená kruhová vyhlídka, na kterou se dostanete výtahem. Za příznivého počasí je odtud unikátní výhled na blízké i daleké okolí. Vidět můžete například Lysou horu a Radhošť, slovenskou Malou Fatru a vzácně i Vysoké Tatry. Není se co divit. Rozhledna je druhým nejvyšším místem u nás. A vrchol vysílače je pak dokonce nejvyšším pevným (byť umělým) bodem Česka. S nadmořskou výškou 1638 metrů převyšuje i vrchol Sněžky.

Autorka je spolupraco­vnicí redakce

 ?? Je s výškou 1638 metrů nad mořem vrcholek vysílače na Pradědu v Hrubém Jeseníku. Z rozhledny v polovině věže lze za pěkného počasí zahlédnout i štíty Vysokých Tater. FOTO MAFRA – MILOSLAV JANČÍK ?? Nejvyšším bodem České republiky
Je s výškou 1638 metrů nad mořem vrcholek vysílače na Pradědu v Hrubém Jeseníku. Z rozhledny v polovině věže lze za pěkného počasí zahlédnout i štíty Vysokých Tater. FOTO MAFRA – MILOSLAV JANČÍK Nejvyšším bodem České republiky

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia