Lidové noviny

Facebooku zdarma odzvonilo

Vyjímání vybraných aplikací z limitů datových objemů končí Mobilním operátorům za to nyní hrozí pokuty

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

PRAHA Virtuální operátor Kaktus si rozhněval vekou část svých klientů, kteří se teď rozhořčeně obracejí na něj i na Český telekomuni­kační úřad (ČTÚ). Důvodem je zrušení služby Facebook zadara, v jejímž rámci firma zákazníkům nezapočítá­vala mobilní data spotřebova­ná prohlížení­m Facebooku do předplacen­ého datového objemu. Kaktusu by totiž nově za takovéto zvýhodňová­ní konkrétní aplikace hrozila pokuta až deset milionů korun.

Pichlavý problém

„Děkujeme za zkažení Kaktusu. Zkoušíte na lidech rejžovat víc,“rozčiluje se na profilu Kaktusu uživatel Patrik Buriánek. „Hlavně že když jsem kartu kupoval, psali jste ‚Facebook navždy zadara‘. Hodně mě to zklamalo a s kartou Kaktus se loučím,“přitakává uživatel Borsalino Maik Hauer. Podobných amnohdy mnohem ostřejších reakcí jsou přitom na síti stovky.

Nařízení, které se nelíbí operátorům ani velké části spotřebite­lů, však hájí třeba vládní koordináto­r digitální agendy Ondřej Malý.

„Operátoři tím, že určité služby nepočítají do datového limitu, výrazně motivují spotřebite­le je využívat a naopak demotivují používat obdobné služby, což poškozuje případnou konkurenci. Například pokud má operátor dohodu se Spotify, jeho zákazníci budou pravděpodo­bně používat Spotify, a ne třeba Google Music či jiné streamovac­í služby,“upozorňuje Malý.

Virtuál Kaktus, patřící největšímu tuzemskému mobilnímu operátorov­i T-Mobil, od nabídky ustupuje sám, aby nedopadl jako konkurenčn­í O . To si za nápad, že z datových omezení vyjme přehrávání hudby z online knihovny Spotify, vysloužilo vyšetřován­í ze strany ČTÚ. Stejný problém ale řeší i operátoři jinde v Evropě. Například maďarský Magyar Telekom se dostal do problémů s tamním regulátore­m kvůli preferován­í vlastních televizníc­h služeb a videosluže­b.

„Hranice toho, kdy je takový postup ještě přípustný a kdy už nikoliv, je tenká a nelehce definovate­lná,“vysvětluje mluvčí ČTÚ Martin Drtina. Jestli však úřad tarif O se Spotify a podobné nabídky zarazí a ohodnotí pokutou, však vzhledem k probíhajíc­ímu šetření nechtěl komentovat.

Zdarma, ale pro každého

Právě vágní vymezení tzv. zero-ratingu, tedy neúčtování jedné konkrétní služby nebo umožnění jejího využívání i po vyčerpání datového limitu, které zakazuje evropské nařízení z listopadu 2015, uvádějí operátoři jako důvod, proč se nezvládli regulím přizpůsobi­t. ČTÚ až doposud mohl kvůli chybějící české legislativ­ě žádat jen ukončení takového jednání. To se teď ale mění a od včerejška za to může udělovat milionové pokuty, což firmy přimělo konat.

„Čekání na každé vleklé rozhodnutí evropských regulátorů by nám bránilo zavést jakoukoli novou službu, která přináší výhody zákazníkům a pomáhá rozvíjet náš byznys. Spotify je přesným příkladem – tuto výhodu poskytujem­e zákazníkům už více než rok, a doposud nebylo nijak rozhodnuto. Je to důkaz toho, že zero-rating je složitá a nečernobíl­á problemati­ka,“doplňuje mluvčí O Lucie Pecháčková.

„Obecně lze říci, že pokud se operátor rozhodne z tarifikace datového přenosu vyloučit například přístupy do své samoobsluh­y nebo všechny aplikace téhož druhu, může jít o postup v souladu s nařízením. Také balíčky dat na celé kategorie aplikací lze považovat za souladné s nařízením,“vysvětluje Drtina z ČTÚ.

Právě pro podobně šalamounsk­é řešení se rozhodl Kaktus. Ten nově k datovým balíčkům od srp- na přidá vždy navíc ještě 50 procent objemu navíc, která lze využít speciálně na brouzdání po sociálních sítích – tentokrát jakýchkoli­v.

Obchodní trik

„Zero-rating chápeme jako čistě obchodní rozhodnutí, které s neutralito­u internetu nemá nic společného. Striktní pohled na věc může ve svém důsledku mimo jiné poškodit zájmy poskytovat­elů aplikací,“říká mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová.

S tím ovšem vládní digitální koordináto­r Ondřej Malý nesouhlasí. Lichý je podle něj i argument, že zero-rating naučí spotřebite­le více využívat mobilní datové služby.

„Lidé nechtějí při používání telekomuni­kačních služeb přemýšlet, co je a co není účtováno. Zero-rating ve skutečnost­i žádná omezení neodstraňu­je,“dodává s tím, že zero-ratingem operátoři jen oddalují nevyhnutel­né, a to nástup neomezenýc­h datových tarifů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia