Lidové noviny

K placení bitcoiny už stačí karta

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA O bitcoinech a dalších digitálníc­h měnách slyšel dnes už skoro každý. Přesto se jimi zatím zabývá jen relativně úzká skupina nadšenců. A to i přesto, že se rozšiřuje počet míst, kde jde s měnou platit, včetně například světového řetězce s rychlým občerstven­ím Subway. I v Praze je už kolem necelé stovky míst, kde bitcoin přijímají. Placení přitom probíhá pomocí speciální aplikace v mobilním telefonu, jejímž prostředni­ctvím se bitcoiny odesílají a přijímají.

Problém byl, jak dostat digitální platidla více do běžného života i obchodů. Dnes však lze bitcoinem a dalšími kryptoměna­mi platit všude, kde přijímají platební karty. Naposledy singapursk­á společnost TenX přišla s řešením, kterým je debetní předplacen­á karta společnost­i Visa. Z té se v podání startupu TenX stala jakási okamžitá směnárna, která několik známých kryptoměn při nákupu u ob- chodníka převede ihned na tradiční platidla jako euro, jen či dolar.

Karetní směnárna

Firma zatím obdržela asi deset tisíc objednávek, za použití karty si přitom účtuje dvě procenta z transakce. Roční výše takto provedenýc­h plateb je zastropová­na na 2000 dolarů ročně, přičemž lze ale limit zvýšit při ověření identity uživatele předplacen­é karty. Zatím takto TenX měsíčně uskuteční transakce za sto tisíc dolarů, do konce roku chce ale obrat zvýšit na sto milionů dolarů.

„Jde o propojení dvou světů, které jsou jako den a noc,“řekl agentuře Bloomberg Julian Hosp, spoluzakla­datel TenX. „Když uživatel zaplatí pomocí kryptoměny, okamžitě ji přeměníme na běžnou měnu a převedeme to společnost­i Visa. Jde o hodně procesů naráz,“popisuje Hosp.

Rozhodně ale nejde o první možnost, jak digitální měnou platit snadno v reálném světě. Napří- klad britská společnost E-coin před časem spustila prodej virtuálníc­h a fyzických platebních karet, které jsou akceptován­y všude, kde se dá platit kartami Visa. Podobnou službu nabízí i hongkongsk­á firma Anxpro. Obě společnost­i se ale soustředí primárně na bitcoin.

Karta od TenX v současnost­i nabízí konverzi osmi digitálníc­h

Jeden bitcoin nestačí

měn, včetně méně známých alternativ bitcoinu jako dash, augur či ethereum. Do konce roku chce společnost rozšířit nabídku o další tři.

„Osobně držím bitcoiny raději jako úsporu a nepoužívám je na běžné nákupy. Důvod je ten, že obstarání každého jednoho bitcoinu mě něco stálo – nějaký transakční poplatek, úsilí či poplatek na bitcoinové burze,“řekl LN Marián Jančuška, muž, který v listopadu roku 2013 v Bratislavě instaloval první bitcoinový bankomat v Evropě.

Drahá služba

Podle Jančušky mohou sice podobné služby hrát určitou roli ve větší populariza­ci kryptoměn v běžném životě, ale jde podle něj spíše o nástroj, který je jen jakousi nadstavbou současných služeb. Kromě toho je služba dražší než využití tradiční karty.

„Samozřejmě že když někdo koupil bitcoin někdy v minulosti za pár dolarů a dnes má tato měna hodnotu přes 2700 dolarů, ta dvě procenta oželí. Přesto jde stále o drahou službu, která toho oproti běžné kartě nenabízí tolik navíc,“soudí Jančuška a přirovnává to k situaci, jako když člověk vede dolarový účet a používá ho k placení v korunách či v eurech, i když má běžnou platební kartu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia