Lidové noviny

Mrázek musí v Detroitu zabojovat

- JAROSLAV TOMAS

DETROIT/PRAHA Před hokejovým brankářem Petrem Mrázkem je klíčová sezona, která určí jeho budoucnost v NHL.

Jaká je jeho výchozí pozice v Detroitu, kde v uplynulé sezoně nepřesvědč­il?

V zámoří se o situaci gólmanů rozpovídal trenér brankářů Jeff Salajko.

„Petr za sebou nemá nikterak parádní rok. Musíme začít dělat věci trochu jinak a najít tu správnou cestu,“říká kouč, kterýMrázk­a velice dobře zná už z angažmá na farmě v Grand Rapids.

Mrázka čeká v Detroitu těžký boj, který je ovlivněný nejen jeho výkony v uplynulé sezoně, ale také jeho chováním mimo led. Ostravský rodák byl v zámořském tisku opakovaně obviňován ze špatného přístupu k tréninkům a také z přehnaného sebevědomí.

Zatímco loni byl Mrázek považován za jedničku Detroitu, letos bude mít podle všeho lepší postavení Jimmy Howard. Nasvědčuje tomu řada indicií a nejnověji i Salajkova slova, který říká: „Dou- fám, že se Petr vrátí s odhodláním a bude chtít dokázat, že si své místo zaslouží.“

Konkurent Howard přesvědčil

Mrázek není dopředu odepsaný, ovšem pokud bude zdravý Jimmy Howard, bude to mít těžké. I podle Salajka se počítá s tím, že právě on odchytá 50 až 55 zápasů v základní části, zvlášť když přesvědčil i svými výkony na uplynulém mistrovstv­í světa, kde spolehlivě hájil branku Spojených států.

„Navíc máme v záloze Jareda Coureauda. Počítáme s ním jako s trojkou, ale nemám problém, že by byl i dvojka. Vždyť dovedl Grand Rapids ke Calder Cupu.“

Jedinou Mrázkovou výhodou je, že týmy v NHL potřebují víc a víc gólmanů, aby kvalitně zvládly sezonu, v té uplynulé V minulé sezoně NHL odchytal za Detroit 50 zápasů s úspěšností zákroků 90,1% a průměrně inkasoval 3,04 gólu za zápas. Vychytal jedno čisté konto. mělo pouze pět týmů jen dva. Třináct celků, mezi nimi i Detroit, sázelo na trojici brankářů, dalších deset protočilo čtyři a dva dokonce pět.

Mrázek měl v uplynulé sezoně úspěšnost zákroků 90,1 procenta a průměrně inkasoval 3,04 gólu za zápas. Howardova čísla byla lepší: 92,7 procenta a 2,1 inkasované­ho gólu. Když si měl Detroit před rozšiřovac­ím draftem zvolit, kterého gólmana chce podržet, vsadil právě na Američana.

Mrázkovi po nadcházejí­cím ročníku končí kontrakt, díky němuž si vydělá 4 miliony dolarů, a je zřejmé, že pokud nepřesvědč­í, Red Wings o něj definitivn­ě ztratí zájem. Není vyloučené, že ho bude chtít vyměnit už v průběhu sezony. Trenér brankářů Salajko však svého svěřence dopředu neodepisuj­e.

„Mám zprávy, že v Evropě tvrdě dře. Sám si moc dobře uvědomuje, v jaké je situaci. Věřím, že ho požene dopředu i konkurence, neboť Howard je zkušenější a zralejší. Tahle rivalita by nám mohla nakonec pomoci, abychom měli silný brankářský post.“

 ?? Bude svými výkony bojovat o prodloužen­í smlouvy FOTO GETTY IMAGES ?? Mrázek
Bude svými výkony bojovat o prodloužen­í smlouvy FOTO GETTY IMAGES Mrázek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia