Lidové noviny

Mohlo to dopadnout lépe

- TOMÁŠ KUBÁNEK

PRAHA/BUKUREŠŤ Před zápasem by zřejmě s těmito výsledky byly české týmy spokojeny, jenže po závěrečném hvizdu se jim honilo hlavou: No, mohlo to dopadnout lépe.

Slávisté už od 20. minuty vedli díky Škodově proměněné penaltě, a jelikož Jablonskij dostal za stažení Frydrycha v pokutovém území červenou kartu, měli sešívaní po zbytek zápasu výhodu přesilovky. Jenže jejich tlak ani příležitos­ti navýšení náskoku nepřinesly.

„Samozřejmě jsme si přáli výsledek s nulou a vítězství, toho jsme dosáhli. Nicméně nejen já, ale i kabina byla trošku zaražená z toho vývoje,“uznal slávistick­ý kouč Jaroslav Šilhavý. „Hráli jsme tři čtvrtě zápasu proti deseti lidem a chtěli jsme přidat nějaké branky, aby odveta pro nás byla ještě lepší. Nicméně se nám to nepodařilo, proto jsme zklamaní,“netajil své rozčarován­í.

„Všichni cítíme, že jsme měli ze zápasu vyždímat víc,“souhlasil střelec jediné branky utkání Milan Škoda.

Slávistick­ý kapitán po úvodním gólu zkoušel štěstí hlavou a v krkolomné pozici i nohou. Pokaždé však trefil gólmana Šerbitskéh­o. Deset minut před koncem pak hlavičkova­l do tyčky. „To jsem fakt zuřil. Cítil jsem, že druhý gól potřebujem­e. Věřil jsem, že ještě šance přijde a dám gól, ale skončilo to na tyčce,“litoval.

Za gólmanem BATE zněla branková konstrukce i v 50. minutě, to tvrdou ranou orazítkova­l břevno i tyč Hušbauer.

Zatímco domácí vystřelili na branku desetkrát, bránící Borisov se za celý zápas zmohl na jediný pokus. Svůj cíl, ovlivněný brzkým vyloučením, však splnil. Slávisty tak příští týden čeká těžká odveta. „Jedeme do ni s náskokem jednoho gólu a věřím, že i venku jsme schopni dát minimálně jeden gól a zvládneme to,“doufá Šilhavý.

Plzeň dvakrát vedla

Plzeň v Bukurešti dvakrát vedla, nakonec si z rumunské metropole odváží remízu 2:2. I ta jim však dává do odvety velmi slušné šance.

Viktoriáni dvakrát zaskočili nedůraznou, někdy lehkovážno­u defenzivu rumunského týmu, jenž se ještě loni jmenoval Steaua a ve stejné fázi soutěže před rokem vyřadil Spartu.

Nejprve ve 23. minutě z přímého kopu z vlastní poloviny nakopli míč do vápna, kde Enache podcenil souboj s Kopicem a Larie ho následně prohrál s důrazným Krmenčíkem. Plzeňský útočník se rychle zorientova­l a z deseti metrů střílel po zemi – 0:1.

Druhý gól dali hosté v úvodu druhé půle, Kolář, jenž se do Plzně vrátil po roce, měl spoustu prostoru, obránci mu ustupovali. Probil se do vápna, jeho přízemní ránu brankář Nita vyrazil přímo ke Kopicovi, jenž už měl snadnou práci.

Ale ani plzeňská obrana nebyla nejpevnějš­í, protože v ní chyběli stabilní stopeři – zraněný kapitán Hubník a potrestaný Hejda. Domácí tak dokázali pokaždé brzy vyrovnat. Nejdřív krásnou střelou z přímého kopu, poté po centru z levé strany a hlavičce Teixeiry. A to ještě v závěru brankář Bolek lapil několik šancí.

V pohárové matematice jsou však góly vstřelené na hřišti soupeře zvlášť cenné, proto Plzeň uhrála velmi nadějný výsledek.

České týmy vstoupily do boje o Ligu mistrů nadějně. Slavia ve 3. předkole porazila doma BATE Borisov 1:0, Plzeň přivezla z Bukurešti remízu 2:2. SK Slavia Praha BATE Borisov 1 0 FCSB FC Viktoria Plzeň 2 2

S přispěním redakce a čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia