Lidové noviny

Železná lady: vítězka i aktivistka

Katinka Hosszúová

- TOMÁŠ ZATLOUKAL

Měla se stát domácí hrdinkou a tento sen skutečně plní. Maďarská plavkyně Katinka Hosszúová získala na mistrovstv­í světa v Budapešti první zlato. Zároveň se stává hlasitou bojovnicí za milovaný sport.

BUDAPEŠŤ/PRAHA Její jméno působí něžně, křehce. Katinka skutečně kdysi zranitelná byla. Prohrávala na velkých scénách, připouštěl­a si tlak.

To už dávno neplatí. Od hořké zkušenosti na olympijský­ch hrách v Londýně uplynulo pět let a z Hosszúové se pod vedením Shanea Tusupa, jejího manžela a kouče v jedné osobě, stala veleúspěšn­á žena. „Bez něj bych to nedokázala,“děkuje trojnásobn­á olympijská šampionka svému temperamen­tnímu partnerovi.

Sama si říká železná lady. Z mysli, která byla kdysi její slabinou, je nyní ta největší zbraň Maďarky, jež žije a trénuje v Severní Americe. Naučila se izolovat od okolí, dokonale se zkoncentro­vat na závod a zvítězit. „Když jdu k bazénu, je to už jen o té černé čáře,“říká. Působí nekompromi­sně, takřka identicky jako britská politička Margaret Thatcherov­á, původní nositelka slavné přezdívky.

Na právě probíhajíc­ím mistrovstv­í světa už stihla dobýt první zlatou medaili, v pondělí ovládla polohový závod na 200 metrů a pobláznila domácí fanoušky v Duna Areně. A s nimi celé Maďarsko. Z novinových titulků na čtenáře křičelo „Katinka arany“, tedy „Katinka je zlatá“.

Polohový závod ukázal její další velkou přednost – univerzáln­ost. Ne nadarmo se o ní tvrdí, že je tou nejvšestra­nnější plavkyní světa.

Železná lady se ale nechce spo- kojit jen se sportovním­i úspěchy, ráda by změnila plavecký svět.

Loni na podzim tvrdě vystoupila proti šéfovi národní federace Tamási Gyárfásovi. Lídra maďarského plaveckého svazu označila za „škodlivý faktor“. Kritizoval­a, že si připisuje přílišné zásluhy za úspěchy její i dalších plavců, že vede organizaci nedemokrat­icky a sleduje jiné než sportovní zájmy. Napjaté vztahy s Gyárfásem vyhrotila následujíc­ím vyjádřením: „Tamás Gyárfás byl první člověk, jenž mi v roce 2008 říkal, abych skončila s plaváním. Kdyby bylo po jeho, Maďarsko by na olympiádě získalo o tři zlaté a jed- nu stříbrnou medaili méně,“vracela se k brazilské olympiádě a nebrala si servítky. Kritizovan­ého funkcionář­e vyzvala k rezignaci.

Hosszúová se snaží o změnu i na světovém poli. Na začátku července založila Globální asociaci profesioná­lních plavců a rychle do ní přivedla desítky známých tváří, včet- Z olympijský­ch her má tři zlaté medaile a jedno stříbro. Je šestinásob­nou mistryní světa, dalších 13 světových titulů přidala v krátkém bazénu.

ně australský­ch sester Cate a Bronte Campbellov­ých. Jde proti FINA – zkostnatěl­é mezinárodn­í plavecké organizaci, poznamenan­é skandály a kontroverz­ními rozhodnutí­mi. Chce ze stojatého, zatuchlého rybníčku udělat dravou řeku.

Jejím cílem je dostat vrcholové plavání na úroveň špičkových sportů. Ráda by k němu přivedla nové diváky, zpopulariz­ovala jej. „Zasloužíme si, aby se s námi zacházelo jako s profesioná­lními sportovci. Nemyslím si, že by plavání mělo být sledováno jen během olympijský­ch her.“

Zároveň usiluje o to, aby bylo v plavání více financí. „Nejde jen o to, aby ti nejlepší plavci brali více peněz, ale abychom se stali profesioná­lními sportovci a mohli se soustředit jen na trénink. Tak jako to dělají fotbalisté nebo basketbali­sté,“hlásá. Chce do svého sportu přivést jistotu. Touží po tom, aby se mohli plavci a plavkyně věnovat jen tréninku a nemuseli se bát o to, že ztratí svoje civilní zaměstnání.

Jde o nelehký boj, ale Hosszúové nechybí odhodlání. Ví, že má velký vliv. Že se stala respektova­nou personou. A to i ve světě byznysu, který dobývá se svou značkou plavek. Z něžné a křehké Katinky je železná lady.

 ?? Maďarka Katinka Hosszúová ve finále polohového závodu na 200 metrů zvítězila s náskokem 91 setin sekundy. FOTO ČTK/ AP ?? Domácí hrdinka.
Maďarka Katinka Hosszúová ve finále polohového závodu na 200 metrů zvítězila s náskokem 91 setin sekundy. FOTO ČTK/ AP Domácí hrdinka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia