Lidové noviny

Česko našlo miliardáře z chatrče

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA/BIŠKEK Příběh Michaela Smelíka by mohl inspirovat hollywoods­ké tvůrce. Smelíkova firma Liglass Trading CZ dle obchodního rejstříku sídlí ve vsi Líšný poblíž Železného Brodu. Žádný luxusní kancelářsk­ý věžák, ale ruina a rozpadajíc­í se fabrika. I z takové „chatrče“se ale Smelíkovi povedlo napsat pohádkový příběh. Majitel Liglassu se totiž v Kyrgyzstán­u, kde jeho firma získala kontrakt na výstavbu elektráren za 12 miliard korun, vydává za miliardáře.

Smelík na konci minulého týdne poskytl rozhovor kyrgyzském­u serveru kloop.kg. Hlavním předmětem interview byla otázka, zda jeho společnost má dostatek peněz na stavbu hydroelekt­ráren. Smelík uvedl, že firma má na účtu 383 milionů eur – v přepočtu zhruba 10 miliard korun. Smelík pak dodal, že jde o jeho soukromé úspory. „Většina z této sumy jsou mé peníze. Spořil jsem 10 let,“pronesl podnikatel, jehož jméno je v současnost­i kvůli kontroverz­ní zakázce v Kyrgyzstán­u hojně propírané.

S majetkem kolem 10 miliard by se Smelík v České republice vyšvihnul do dvacítky nejbohatší­ch Čechů. Problém je, že do vypuknutí kauzy před dvěma týdny o Smelíkovi snad nikdo neslyšel. Ani z údajů v obchodním rejstříků nevyplývá, že by figuroval ve firmách, které by mu napomohly k takovému jmění.

Další nesrovnalo­stí je, že o naspořenýc­h miliardách mluví jen v Kyrgyzstán­u. Na webu své firmy v uplynulých dnech pověsil videoblog, ve kterém se snaží vysvětlit okolnosti případu. Mimo jiné říká, že miliardy korun na projekt získá od svých obchodních a finančních partnerů – o žádných úsporách ani slovo. „Nejsou to bankovní peníze, státní peníze, nejsou to dotační peníze,“řekl Smelík.

Na dotaz, jak si rozpor ve financován­í kyrgyzskéh­o projektu vysvětlit, Smelík LN neodpovědě­l.

 ?? Si dle svých slov pro kyrgyzský web naspořil za deset let miliardy korun FOTO KABAR. KG ?? Michael Smelík
Si dle svých slov pro kyrgyzský web naspořil za deset let miliardy korun FOTO KABAR. KG Michael Smelík

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia