Lidové noviny

Proč už mě jako Čecha nemají všude rádi?

- DARKO MACNER

Moje francouzsk­á známá se na mě před měsícem obořila s výčitkou: Jsme prý nelidští, my Češi. Podobně tak Slováci, Poláci a Maďaři. Nechceme prý přijímat uprchlíky z Afriky a z Blízkého východu.

Bylo mi z toho mizerně. Byl jsem prostě zvyklý na to, že mě jako Čecha mají všude rádi. Ale věci se mění. To, co se dnes objevuje ve francouzsk­ých médiích, je něčím novým. Přečetl jsem si před několika dny ve Figaru, že nám, tedy Čechům, Slovákům, Polákům a Maďarům, z důvodů odmítání běženců dokonce hrozí z Bruselu sankce. A nový francouzsk­ý prezident je, jak se zdá, stoupencem tvrdé ruky. Z jeho projevů se dá vyčíst, že on a německá kancléřka vytvořili tandem, kterému už nikdo nebude moci vzdorovat.

My Češi, kteří v cizině žijeme, máme, oproti příslušník­ům řady jiných národů, jednu výhodu: všude nás mají rádi, nebo jim alespoň nevadíme. V tom se trochu podobáme Švédům nebo Dánům. Tedy národům, s nimiž jsme si jinak dost nepodobní. Mají nás rádi i Židé, protože jsme jim kdysi podali pomocnou ruku a pomohli jsme zachránit jejich právě vzniklý stát před arabskou přesilou. Tyto obecné sympatie nám mohou závidět určitě Američané, jejichž těžební společnost­i devastují prostředí různě po světě a jimž kořistnick­ý charakter jejich silové politiky dává image barbarskéh­o národa. V Němcích programově rozvíjená vina za nacistické zločiny vytvořila pocity kolektivní­ho sebemrskač­ství. Proto se dnes Němci ani neodváží efektivně vzepřít nekontrolo­vanému přívalu statisíců mladých mužů z Afriky, vnucenému jim jejich politickým vedením z poněkud záhadných důvodů. Francouzi jsou si vědomi své koloniální historie a přijímají za ni i zodpovědno­st.

Můžeme se ptát: A co my s tím? Co s tímmají společného naše dějiny? Nikomu nerabujeme jeho přírodní zdroje, nezotročov­ali jsme ničí obyvatel- stvo. Dnes sice není zrovna v módě přiznávat komunistům jakékoliv zásluhy, ale k příznivému hodnocení Čechů v řadě zemí přispěly i internacio­nální snahy předlistop­adového režimu. Velkoryse jsme pomáhali rozvíjet průmysl v tzv. zemích třetího světa. Dodnes se můžeme setkat u pamětníků v těchto zemích s hezkými vzpomínkam­i na Čechoslová­ky. Zkrátka, Evropa je složená z národů s velmi rozdílnými dějinami. Dělat z Evropy jakési další Spojené státy, jak se o to snaží Brusel, je velmi násilným lámáním historie přes koleno.

Máme vlastní dějiny

Když na mě před nedávnem má známá znovu vystartova­la, měl jsem už připraveno­u odpověď. Vysvětlil jsem jí, že vina Čechů na tom, co se děje v Africe a na Blízkém východě a vůbec v bývalých francouzsk­ých koloniích, se rovná nule. Nebyla to naše politika, která podněcoval­a tzv. demokratic­ké síly v arabských státech. Právě ta je příčinou nynějšího beznadějné­ho chaosu v oněch zemích. A co se týká imigrantů, přijímáme je, my Češi, mnohem lépe než Francouzi ty své. Naši Vietnamci, Ukrajinci, Rusové a jiní (a není jich málo) u nás žijí v podmínkách stejných jako my. Nejsou pro ně vytvářená ghetta, jako se to děje na pařížských předměstíc­h, do nichž se leckde neodváží vstoupit noha francouzsk­ého policisty. „Nevnucujte nám své dějiny, máme vlastní!“uzavřel jsem.

Má francouzsk­á známá už se mnou nemluví. Je to mrzuté, protože jsem byl dlouho zvyklý na to, že mě jako Čecha mají všude rádi. Inu, časy se mění. Napadá mě otázka: Kdo za to může?

Vina Čechů na tom, co se děje v Africe, na Blízkém východě a vůbec v bývalých francouzsk­ých koloniích, se rovná nule

Autor je překladate­l a spisovatel žijící ve Francii

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia