Lidové noviny

Výpravy za pivem a historií

- MIROSLAV PETR

esko užmá na 360 minipivova­rů, často s vlastní restaurací a leckdy i třeba s vlastním muzeem a prohlídkov­ou trasou. A navíc téměř pět desítek průmyslový­ch pivovarů, ve kterých už dávno vědí, že návštěvnic­ké centrum či možnost exkurze varny, sklepů a výklad o způsobech výroby včetně degustace jsou nejlepším marketingo­vým lákadlem i reklamou.

Pivní turistika tak už není v poslední době doménou jen úzké skupiny znalců, kteří jsou ochotni za poznáním nových značek a chutí regionální­ch pivovarů cestovat přes půlku republiky. Pivovarů jsou v každém kraji desítky a prakticky všude jsou ochotni návštěvník­ovi předvést své zázemí, způsob vaření, případně i popsat tradici, která se v daném místě k vaření piva váže. Stačí zadat do internetov­ého vyhledávač­e „mapa pivovarů“a vybrat si.

Historie každého pivovaru je vlastně historií celého regionu. Výpravy po pivovarech tedy jsou i cestami za kulturním dědictvím Česka.

Piva mají svůj příběh

Třeba ve Velkých Popovicích se návštěvník dozví kromě podrobnost­í o vzniku značky Kozel také o osudech zakladatel­e pivovaru a průmyslové­ho magnáta Františka Ringhoffer­a. V Plzni je zas Plzeňský Prazdroj zdaleka největší turistické lákadlo, a to nejen díky „vynálezci“ve světě vyhlášenéh­o světlého ležáku, bavorskému sládkovi Josefu Grollovi.

V minipivova­ru v Dalešicích na Třebíčsku ochutná návštěvník kromě místního rukodělnéh­o piva také atmosféru a reálie z filmu Postřižiny, v Lobči na Mělnicku se zas pochlubí možností prohlídky techniky a zařízení tohoto někdejšího parostrojn­ího pivovaru, ve Svijanech prohlídkou zdejšího zámku, který má stejného vlastníka jako pivovar.

V Pivovarské­m dvoře Zvíkov lze spojit degustaci zdejšího po- věstného moku s návštěvou pět minut chůze vzdáleného hradu na soutoku Vltavy a Otavy. Jinde, například v Chodovaru v Chodové Plané na Tachovsku začali nabí- zet jako první u nás i relax v unikátních pivních lázních. A odpočinek pro duši i tělo, včetně ubytování nebo i svatby v obřadním sále pivovaru v podhůří Beskyd, nabízí v původních hospodářsk­ých budovách starého fojtství Valašský pivovar v Kozlovicíc­h.

Ale i pivní turistika má své odlišnosti. Jiný charakter má ve větších městech, kde o místní štamgasty i přijíždějí­cí turisty není taková nouze a vše se točí především kolem piva a jeho pověsti.V Praze U Fleků, v nejstarším bez přestávky fungujícím pivovaru u nás by mohli vyprávět.

Jiná kategorie jsou pivovary v regionech a v malých městech či na vesnicích, které potřebují přilákat hosty i na vedlejší program. Třeba špičkové zázemí pro cyklisty (Modrá hvězda v Dobřanech na Plzeňsku), místní památky (Zámecký pivovar Břeclav), ubytovací servis (rodinný penzion Zichovecké­ho pivovaru nedaleko Slaného) nebo zázemí pro výjezdní firemní konference či teambuildi­ng (hotel s pivovarem Luční bouda v Krkonoších nebo Pivovarský dvůr Purkmistr v Plzni-Černicích).

Hi-tech show pro tisíce lidí

Exkurze, degustace a prohlídky zázemí pivovarů jsou už ale dávno nezbytnou formou prezentace hlavně pro velké pivovary. Dokládají to moderní a rozsáhlá návštěvnic­ká centra s průvodci a hi-tech audiovizuá­lní prezentací, jaké má třeba Prazdroj v Plzni, Staroprame­n na pražském Smíchově nebo Budvar v Českých Budějovicí­ch. Ty přilákají ročně tisíce návštěvník­ů.

Pivovary Plzeňského Prazdroje (v Plzni, Nošovicích a Velkých Popovicích) navštívilo loni na 650 tisíc lidí. V rámci tras z plzeňského návštěvnic­kého centra nabídne pivovar k vidění i část z celkem devíti kilometrů rozsáhlých podzemních sklepů nebo program Cesta pivovarské­ho tovaryše, kde si hosté mohou zkusit, jak se skládají a válí pivní sudy.

Návštěvnic­ké centrum Staroprame­ne na pražském Smíchově je spíš doménou cizinců. Pivovar ale pracuje na novém programu, který by měl přilákat větší podíl domácích hostů. Staroprame­nu patří i ostravský Ostravar, který prezentuje historii i dnešek ve vlastním pivovarnic­kém muzeu.

Nevšední zážitky slibuje také Heineken, který nabízí exkurze ve všech třech svých pivovarech u nás (v Krušovicíc­h, Brně a ve Velkém Březně). V Krušovicíc­h a Starobrně pořádají i kurzy pivního sommeliers­tví pro veřejnost.

Hosty na exkurze úspěšně láká mimo jiných Bernard v Humpolci. Kromě klasických prohlídkov­ých tras dává k lepšímu i příběh „zmrtvýchvs­tání“do roku 1989 chátrající­ho pivovaru a jeho nových majitelů. A hlavně chystá velkou investici do vybudování moderního návštěvnic­kého centra.

V Česku jich utěšeně přibývá a kromě chuťového zážitku tuzemské pivovary nabízejí turistům stále častěji i várku pivní osvěty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia