Lidové noviny

Čip v ruce otvírá prvním kyborgům dveře

Na 50 zaměstnanc­ů americké firmy se nechá dobrovolně očipovat. Mikrovysíl­ač si však už nechalo implantova­t i několik desítek Čechů

- VOJTĚCH WOLF

RIVER FALLS / PRAHA Technologi­cká společnost Three Square Market z amerického Wisconsinu přišla na to, jak se dostat svým zaměstnanc­ům pod kůži. A to doslova. Asi 50 z jejích 80 zaměstnanc­ů se nechá počátkem srpna dobrovolně očipovat, aby otestovali nový produkt firmy. Jde o první takový případ ve Spojených státech.

Čip o velikosti zrnka rýže, který se implantuje mezi palec a ukazovák, umožní zaměstnanc­ům Three Square Market platit za svačinu, přihlásit se do počítače nebo si odemknout dveře. Jeden čip vyjde asi na 300 dolarů, firma jej ovšem svým zaměstnanc­ům po- skytne zdarma. Očipovat se nechá i šéf společnost­i Todd Westby.

Obavy z Velkého bratra

Pochopitel­né obavy ze ztráty soukromí Westby vyloučil s tím, že implantova­ný čip rozhodně nebude možné sledovat přes GPS. A aby dokázal bezpečnost použité technologi­e, oznámil, že očipovat se nechá i jeho žena a děti.

Nad obavami ze sledování se pozastavuj­e i Jan Hubík, který si jako jeden z prvních lidí v Česku nechal podobný čip sám implantova­t.

„Obavy ze sledování pomocí čipu jsou nesmysl,“tvrdí Hubík. „Čtecí vzdálenost čipu je menší než u běžné karty, řekněme v řádumilime­trů, maximálně centimetrů. Někdy je to dokonce takový problém, že některé čtečky čip nenačtou. Navíc proč to dělat, když lidé u sebe dávno nosí mobilní telefony, kterými už sledovaní jsou. Telefon má svoji GPS, bate- rii, kameru, mikrofon a datové připojení,“vysvětluje Hubík s dovětkem, že podobné čipy má u sebe navíc člověk denně v peněžence, kde nosí různé karty.

Američan Westby věří, že implantova­né čipy by postupně měly umožnit odemykat telefony, ukládat zdravotní informace, platit za hromadnou dopravu i jinde a do budoucna by mohly sloužit také jako doklady totožnosti. Podle zastánců technologi­e čipy přinášejí bezpečnost­ní výhodu. Například nehrozí ztráta vstupní karty, kterou pak může někdo zneužít.

„Příležitos­ti jsou na mezinárodn­ím trhu obrovsky široké a my věříme, že budoucí rozdělení tohoto trhu bude rozhodovat ten, kdo sem vstoupí jako první,“citoval provozního šéfa pionýrské společnost­i Patricka McMullana list The Independen­t.

Spojené státy však nejsou první zemí na světě, kde se koketuje s čipováním zaměstnanc­ů. Už letos na jaře se v médiích objevila zpráva, že ve švédském technologi­ckém hubu Epicenter se nechá očipovat asi 150 lidí, kteří v něm pracují.

Kyborgové v Česku

Ostatně i v Česku se nejde několik odvážlivců, kteří mají ve své ruce technologi­cké vylepšení. „Kromě 40 lidí od nás z Polis (pražský projekt Paralelní Polis – pozn. ed.) jsou tu odhadem další dva lidé, kteří mají v sobě takový čip,“říká Jan Hubík, který čipování v Česku už organizova­l.

V Paralelním Polis implantace vyjde asi na 1500 korun. Podle Hubíka relativně nízká cena odráží fakt, že tamní nadšenci tak činí neziskově.

„Ve většině případů ho lidé chtěli, aby nahradili průkazy nebo s ním mohli otvírat dveře. Několik členů naší komunity si nainstalov­alo elektronic­ké zámky a nenosí už klíče. Většina lidí ho ale chtěla k experiment­ování s platbami,“popisuje Jan Hubík. S tím, že část z nich má na čipu nahranou peněženku s kryptoměna­mi, jako bitcoin či litecoin, kterými lze v Polis platit třeba za kávu. Poznámka k tématu je na straně 10

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia