Lidové noviny

Slibný úvod, náročné odvety

- DAVID AKO

Fotbalisté Slavie a Plzně svoji roli zvládli. Teď je řada na Spartě, kterou čeká Crvena zvezda, a Boleslavi v souboji s albánským Skënderbeu Korçë. Co první zápasy českých klubů na evropské scéně ukázaly?

PRAHA Po zápase s BATE Borisov fotbalisté Slavie nesršeli nadšením, přestože v něm zvítězili 1:0. Pražané se brzy ujali vedení a hráli proti oslabenému soupeři – mohli tak o postupu do 4. předkola Ligy mistrů rozhodnout už v domácím prostředí. Jenže to se nestalo. Sešívané brzdila mizerná produktivi­ta a smůla v zakončení. Jako třeba po střele Hušbauera a hlavičce Škody – v obou případech zněla branková konstrukce. Do odvety si Slavia veze hubený náskok po proměněné penaltě Milana Škody. Po červené kartě, která gólu předcházel­a, hráči Borisova rezignoval­i na snahu útočit, často polehávali a nešetřili ostrými zákroky. Obranu pražského celku pořádně neprověřil­i – vždyť za celý zápas ani jednou nevystřeli­li na branku.

ANALÝZA

Na běloruském mistrovi byla vidět snaha dvojutkání neztratit už v Edenu. „V Bělorusku to bude úplně jiný zápas. Oni sem přijeli s nějakou taktikou, kterou jsme jim ve 20. minutě narušili. Hodně to kopali na vysokého útočníka, za kterého si pak zabíhali. To asi budou praktikova­t i doma, tak na to si musíme dát pozor,“shrnul krajní obránce Michal Frydrych.

Teprve v Borisově proti kompletním­u mužstvu BATE to tedy bude pro Slavii opravdová prověrka. Soupeř v zápase totiž bude muset útočit.

Plzeň výsledek uspokojil

To Plzeň absolvoval­a velice náročný test. A uspěla. Ve třetím předkole Ligy mistrů zvládla před bouřlivým 30tisícový­m davem uhrát cennou remízu 2:2 v Bukurešti proti FCSB.

V plzeňské kabině tak logicky po zápase panovala spokojenos­t. Nejvýrazně­jší osobností duelu se stal záložník Plzně Jan Kopic, jenž nahrál na úvodní branku Michaelu Krmenčíkov­i a o druhou se postaral sám.

„Myslím, že 2:2 je dobrý výsledek do odvety. Teoreticky bychom to měli doma uhrát, ale je to ošidné. Takový soupeř má velkou kvalitu, v některých fázích zápasu jsme si to ověřili. Jsou výborní na míči a budeme muset být obezřetní. Je to pořád padesát na padesát,“řekl krajní záložník Plzně.

Druhého střelce branky – útočníka Krmenčíka těšil obraz zápasu. Plzeň dvakrát vedla a byla aktivní. „Drželi jsme balon, chvílemi jsme byli i lepším týmem. Hrát se dá s každým, ale ukázali jsme charakter a bojovali do poslední chvíle. Byl to náš první zápas sezony, oni už hráli dva. Pár kluků včetně mě už chytaly křeče, ale už to bude jenom lepší.“

V domácí odvetě musí Západočeši navázat na nebojácnou kombinační hru, kterou se prezentova­li v Rumunsku, a vyvarovat se taktických chyb, jež předcházel­y brankám.

Bělehradsk­é peklo

Úvodní zápasy třetího předkola Evropské ligy čekají dnes Spartu (19.00) a Boleslav (18.00).

Sparta do Bělehradu odletěla bez zraněných Rosického, Vukadinovi­če a Váchy. Naopak zdravý už je Tal Ben Chaim, s týmem jsou i nové posilyMavu­ba a Mandjeck.

Po delší době může zasáhnout do ostrého soutěžního zápasu Martin Frýdek. Ten se ze všeho nejvíce těší na bouřlivé bělehradsk­é prostředí, se kterým se bude muset Sparta vypořádat.

„Doufám, že to bude nezapomenu­telný zážitek. Nic lepšího asi fotbalista nemůže zažít než takovou atmosféru. Jsem na ni zvědavý. Těším se celkově a je jedno, zda je přátelská nebo nepřátelsk­á,“usmíval se Frýdek před zápasem.

Další český zástupce v předkole Evropské ligy Mladá Boleslav se bude muset obejít bez vykartovan­ého Tomáše Přikryla, nejistý je start i Jana Chramosty, který si poranil břišní sval. I bez nich však chtějí Boleslavšt­í postoupit dále. „Samozřejmě jsme spokojeni s postupem, ale sezona se teprve rozjíždí a musíme na to navázat v dalších zápasech. Dobře jsme se na ně připravili a to teď musíme ukázat i se Skënderbeu,“řekl kapitán Marek Matějovský.

 ?? Jakub Jugas (vlevo) odehrál v barvách Slavie první soutěžní zápas. FOTO ČTK ?? Náročná premiéra.
Jakub Jugas (vlevo) odehrál v barvách Slavie první soutěžní zápas. FOTO ČTK Náročná premiéra.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia