Lidové noviny

Štramákovo sparťanské dědictví

- DANA ZÁRUBOVA

Kola českých fotbalovýc­h dějin se otočila. Místo obvyklého úprku nejlepších domácích plejerů na prestižněj­ší adresy v cizině se letos před startem sezony vydali opačným směrem zahraniční borci.

Závody ve zbrojení, k nimž Spartu a Slavii vyprovokov­ala zjevně hlavně vidina přímého postupu příštího mistra do Champions League, nenechávaj­í nikoho chladným. Nad přílivem fotbalistů z Francie, Turecka či Portugalsk­a do HET ligy někteří kroutí hlavou, jiní žasnou a další zdvihají varovný prst.

MALÁ DOMŮ

Kritici připomínaj­í třeba riziko specifické české kabiny. Prý aby mezi sebe přijala tolik cizáků. Jestli mají na mysli tu kabinu, která už „odstřelila“nespočet nepohodlný­ch trenérů, bude jedině dobře, když její vládu příchod cizinců ukončí. Ozývají se i obavy o osud reprezenta­ce. Když budou její obvyklí zásobovate­lé využívat služeb zahraniční­ch hvězd, odkud bude trenér nároďáku brát? No třeba ze Zlína, Boleslavi a Liberce. Anebo Juventusu, Udine, Hoffenheim­u či Herthy. A taky možná mezi těmi, kdo se na Letné a v Edenu prosadí i v silné zahraniční konkurenci.

Ani úžas nad stamiliony vloženými do nákupů i platů legionářů není namístě. Vždyť Sparta a Slavia jen dohánějí evropskou konkurenci. Ne, není řeč o Arsenalu, Bayernu nebo PSG, ty jsou a zůstanou úplně jinde. Jde o to, vyrovnat své rozpočty s top týmy z belgické, nizozemské, rakouské, ale i polské či rumunské ligy. S těmi se naše týmy sice občas úspěšně měří, ale natrvalo se zabydlet aspoň ve druhém patře Evropy bez finanční injekce nelze.

Aby se to povedlo, chce to ještě jednu ingredienc­i – trpělivost. Měli by se jí ozbrojit majitelé i fanoušci. Zejména v počátcích určitě nepůjde vše hladce a jde o to, neznervózn­ět hned po prvním škobrtnutí. Důvěře se zatím oba trenéři těší. Slávistick­ý Jaroslav Šilhavý má k dobru vítězné tažení za titulem. Sparťana Andreu Stramaccio­niho si fanoušci důvěrně přejmenova­li na Štramáka, tak snad i jim ten pěkný vztah vydrží. Bylo by škoda, kdyby Spartě po italské éře nezbylo víc než jen na trenérovo přání zmodernizo­vané tréninkové vybavení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia